Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 14. 11. 2023.

| Društvo

"Povratak lešinara na Staru planinu" tema radionice u Dimitrovgradu

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Lešinari na Staroj planini (1)
Radionica o povratku lešinara na Staroj planini; foto: Društvo za zaštitu i posmatranje ptica

Sve opasnosti koje prate ptice lešinare širom Balkana i Evrope, benefite koje njihovo prisustvo donosi, ali i izazove u vezi nelegalnog stradanja životinja, teme su o kojima će se govoriti na radionici "Povratak lešinara na Staru planinu", a koja će se održati u Dimitrovgradu, 29. novembra.

Najmanje 11 jedinki beloglavog supa, kao i jedan crni strvinar primećeni su na nebu iznad Stare planine sredinom godine, a ponovno pojavljivanje lešinara u tom delu jugoistočne Srbije povod je da Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u saradnji sa Turističkom organizacijom Caribrod, organizuje radionicu "Povratak lešinara na Staru planinu".

Želimo da zajedničkim snagama iznedrimo rešenja na ovu temu kao i da planiramo dalje aktivnosti - kažu organizaotri.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da je najbitniji korak u očuvanju tih vrsta osigurati im pouzdano i sigurno stanšte i neometan pristup hrani, u vidu veštačkog hranilišta na Staroj planini.

Beloglavi sup u Srbiji, nekada široko rasprostranjena vrsta, danas zauzima samo mali deo svog nekadašnjeg staništa, dok Crnog strvinara nemamo na gnežđenju već duže od 50 godina, a isti je slučaj sa belom kanjom i bradanom - kažu iz Društva.

U nedavno objavljenoj Crvenoj knjizi ptica Srbije predstavljene su najugroženije vrste ptica, a podaci su prikupljeni za ukupno 352 pouzdano zabeležene vrste.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da su rezultati alarmantni jer se čak 123 vrsta suočava sa rizikom od iščezavanja, a među činiocima koji ih ugrožavaju izdvaja se lov, krivolov i sakupljanje jedinki (ugrožava 40 vrsta) i zagađenja koja potiču iz poljoprivrede, među kojima i trovanje pesticidima (ugrožava 44 vrste).

Poziv za prisustvo radionici biće upućeni predstavnicima državnih institucija, udruženjima za zaštitu životinja i prirode, lovačkim udruženja i poljoprivrednicima.

Radionica će biti održana 29. novembra u 12 sati, u konresnoj sali sportskog centra "Park" u Dimitrovgradu, a svi zainteresovani mogu da se prijave putem prijavnog formulara najkasnije do 27. novembra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    16:14 // 14. 11. 2023.

    To će golubari sve da otruju i poubijaju zbog njihovih golubova.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: