Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:30, 2. 9. 2022.

| Društvo

“Pravi burek je sa sirom, ali nije loš ni sa čvarcima” - raznovrsni ukusi na Buregdžijadi u Nišu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
buregdžijada - foto - t. r.
Počeli Dani bureka; foto: T. R.

“Nije burek dok mast ne poteče niz bradu” - poruka je sa otvaranja ovogodišnje Buregdžijade u Nišu. Organizatori kažu da ga svakog dana doručkuje oko 20.000 Nišlija, a izlagači da je burek nešto najzdravije što se može pojesti u pekari. Nude razne slane i slatke ukuse, ali posetiocima je, ipak, omiljeni sa sirom. Dani bureka trajaće do nedelje, 4. septembra.

buregdžijada 5 - foto - t. r. Posetioci najzainteresovaniji za burek sa sirom; foto: T. R.Nekoliko štandova, ogromni redovi građana koji čekaju da kupe burek i stolovi za kojima ga jedu uz jogurt, dok slušaju muziku sa Amfiteatra na Keju - slika je ispred niškog Oficirskog doma prve večeri manifestacije.

Prodaje se burek sa sirom, mesom, čvarcima, prazilukom i suvim vratom, a tu su i neki slatki specijaliteti. Svi zainteresovani moći će da probaju bilo šta od toga i narednih večeri od 18 sati, sve do nedelje.

buregdžijada 6 - foto - t. r. U ponudi i slatki specijaliteti; foto: T. R.Osim sa sirom, za štandom Milana Nedića iz Kruševca najtraženiji je burek sa suvim vratom, zeljem, kao i ljuti. On poziva Nišlije da tokom manifestacije obiđu njihov štand i jedu burek, jer je, kako kaže, to najzdravije što se može pojesti u pekari.

Naš burek ima najtanje kore i divan ukus. Naš zaštitni znak i najprodavaniji burek je sa zdenkom i suvim vratom. Interesovanje je veliko i poručujem ljudima da dođu i jedu burek. Mi ga spremamo tradicionalno, na svinjskoj masti - objašnjava Nedić.

buregdžijada 4 - foto - t. r. Buregdžijada traje do nedelje; foto: T. R.Kenan Alijev iz Sofije kaže da se za njihovim štandom može naći i burek sa tikvom, ali da građani najviše traže sa sirom.

Buregdžije preporučuju da se jede vruć ili vreo, uz kiselo mleko ili jogurt, kao i da se nikako ne pakuje u plastične kese, jer tako gubi na kvalitetu, a pre svega, gubi hrskavost.

Posetioci su zainteresovani za razne ukuse. Ipak, najviše se iz redova čulo: “Četvrtinu sa sirom”. buregdžijada 3 - foto - t. r. Došli izlagači iz drugih gradova i zemalja; foto: T. R.

Probali smo burek sa čvarcima prvi put i odličan je. U Nišu postoje još 3-4 pekare koje drže do kvaliteta, u ostalim to varira i burek se iskvario. Slatki burek, na primer, nije burek. Onaj sa sirom i mesom je pravi burek. Mada, nije loš ni ovaj sa čvarcima - kaže Nišlija.

Organizatori navode da, prema nezvaničnoj statistici, oko 20.000 ljudi u Nišu doručkuje burek, ali da se on sada jede i za ručak i za večeru. Ističu i da grad ima više od 150 pekara, što je najviše u Srbiji u odnosu na broj stanovnika.

buregdžijada 9- foto - t. r. Buregdžije kažu da se burek nikako ne pakuje u plastične kese; foto: T. R.Burek uvek prija, a nekada nije bilo tako. Prodavao se do 12 sati, a onda je stekao toliko veliku popularnost, da se prodaja produžila do 14, pa do 16 sati. Sada ima pekara koje ga prodaju 24 sata - kažu organizatori.

Dodaju da je burek u Niš stigao 1489. godine, a da se sa svinjskom mašću pravi od 1878, odnosno od oslobođenja od Turaka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ElIka

    20:12 // 3. 9. 2022.

    More, volimo svu tu nezdravu hranu. Kad se u Grčkoj napucamo girosa i posle odmora se vratćamo u Niš kupimo burek u pekari pa onda kući.
    Možda je bolji tamo negde, ali mi uživamo u ovom našem, niškom.

  • Mitar

    15:04 // 3. 9. 2022.

    Pravi burek je sa svinjskom masti a ne sa otrovnim margarinom i to iz uvoza. Ne pravi se burek od ......

  • Никола

    22:55 // 2. 9. 2022.

    Манифестације је слаба, мало учесника има. Никад и није била озбиљна манифестација.

    Али бурек у Нишу је најбољи од онога што сам ја пробао. Има разних али отприлике двадесетак пекара из Ниша па онда можемо ван.
    Отворен сам за предлоге, али конкретно. Ако је, ко што овде многи тврде, бурек у Нишу лош, где тачно да пробам бољи?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: