Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:34, 5. 1. 2024.

| Društvo

Predlozi i recepti đaka i nastavnika niške Ugostiteljske škole za posnu prazničnu trpezu

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
posna trpeza
Pasulj i riba obavezno na meniju; foto: Ugostiteljska skola

Šta bi trebalo da se nađe na trpezi Badnjeg dana i Badnje večeri i kako to pripremiti, za Južne vesti su predložili učenici i nastavnici Ugostiteljsko-turističke škole iz Niša. Na njihovom meniju za posnu trpezu našao se potaž od pečuraka, kao i pihtije od boba, pečena pastrmka, posne sarme i pasulj na tavče, dok za dezert predlažu kiflice sa pivom, kolač sa jabukom i poslastice koje nije potrebno peći.

Bogate ukusom i tradicijom sarme će oduševiti svakoga, kažu đaci ove niške škole, dok pasulj preporučuju jer je, napominju, jednostavan, a hranljiv. Za posnom trpezom nezaobilazna je i riba, a za slatkiše su njihova preporuka slasne kiflice sa pivom prelivene i valjane u mlevenim orasima.

Predlog za posnu trepezu osmislili su nastavnici kuvarstva i praktične nastave Suzana Stevanović i Tijana Tomic sa učenicama drugog razreda Katarinom Pejić i Sofijom Milkić Sofija.

Recepti

Posne sarme jela foto: Ugostiteljsko-turistička skola
Namirnice: 1 struk praziluka, 4 glavice crnog luka, 2 šargarepe, 100 grama sojinih ljuspica, 300 grama pirinča, so,biber,aleva paprika, lovorov list, ulj, kiseli kupus.

Način rada: Ispržiti sitno seckani crni i prazi luk dok ne omekša, posoliti, dodati rendanu šargarepu, potopljenu i oceđenu soju, opran i oceđen pirinač, biber, alevu papriku. Doterati ukus i sve izmešati. Kada se fil malo prohladi uvijati sarme u listove od kupusa. Po dnu šerpe poređati listove kupusa, pa sarme. Pokriti listovima kupusa, dodati lovorov list(3 lista) i naliti vodom. Sarme krčkati na tihoj vatri i zapeći u rerni.

Posan pasulj na tavče
Namirnice: pasulj tetovac 1/2 kilograma, crni luk 3 glavice, praziluk 1 struk, so, biber, aleva paprika, brašno, ulje.

Način rada: Pasulj pretrebiti, oprati i staviti da se skuva na tihoj vatri. Kad se pasulj dobro skuva i zrna dobro nabubre, skinuti sa vatre. Pripremiti zapršku. Na ulju propržiti luk, posoliti, dodati brašno, 2 kašike aleve paprike, promešati i još malo dopržiti. Zrna pasulja sa malo vode umešati u zapršku, staviti u vatrostalnu činiju, izmešati, doterati ukus i zapeći u rerni. Može i neka suva paprika da se napuni pasuljem i stavi odozgo, a onda zapeče.

Pihtije od boba 1704376822014 foto: T. R.
Namirnice: 1kg boba, 3 kašičice soli, 1 dl ulja, 1 glavica belog luka, 3 kašičice aleve paprike.

Način pripreme: Bob oprati i očistiti, preliti uveče mlakom vodom da nabubri do jutra. Nožem zaseći opnu i očistiti bob od nje. Očišćeni bob kuvati na tihoj vatri. Skidati penu koja se stvara na površini. Dodati so i malo ulja i pred kraj kuvanja i propasiran beli luk. Kuvati bob dok ne počne da se raspada. Umutiti kuvani bob štapnim mikserom. Masa treba da bude poput pirea. Razliti je u dublje tanjire i ostaviti da se stegne i ohladi.Pre služenja iseći na kocke, preliti zaprškom od zagrejanog ulja i aleve paprike.

Potaž od pečuraka
Namirnice: 150 g ulja, 200 g crnog luka, 300g pečuraka, 100 g brašna, 1,5 l bujona od povrća, 10 g soli, 5 g mlevenog bibera, 1 veza peršunovog lista.

Način pripreme: Na zaagrejanom ulju propržiti sitno sečeni crni luk da malo omekša, dodati sveže šampinjone i pržiti uz mešanje. Zatim dodati brašno i upržiti da dobije svetlo žutu boju. Naliti bujonom i izmešati da nema grudvica i kuvati oko 30 min. Po potrebi dodati još malo bujona. Začinit dodatkom soli i mlevenog bibera i servirati posut sitno seckanim peršunom.

1704376834820 foto: T. R.Pečena pastrmka
Namirnice: 3kg očišćene pastrmke (10 komada ), 3 veće šargarepe, 1 srednji celer, 5 srednjih batata, 500 g brokolija, 1 tikvica, 10 čenova belog luka, so po potrebi, biber i ulje.

Način pripreme: Očišćene pastrmke posušiti i posoliti solju spolja i unutra. U svaku staviti po čen belog luka isečenog uzduž na listiće. Šargarepu iseći na deblje kolutove i malo je prokuvati. Batat oljuštiti i iseći na krupnije komade kao i tikvicu i celer. Brokoli iskidati na cvetove i svo povrće staviti u posudu, začiniti, dodati ulje i promešati. U pleh obložen papirom za pečenje složiti pastrmke i povrće, poprskati uljem i peći u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko pola sata.

Kiflice sa pivom
Namirnice: 3 šoljice manje za kafu ulja, jedna i po šoljica piva, pola kilograma brašna,1 prašak za pecivo.

Način pripreme: Umesiti sastojke da testo bude glatko, oblikovati kiflice u vidu polumeseca i ređati u pleh. Peći na 200 stepeni. Dok se peku, napraviti šerbet od 250 grama šećera, 2,5 decilitra vode( prokuvati 5 minuta i dodati 1 limun, opran, isečen sa korom). Preliti šerbet preko ispečenih kiflica, okrenuti ih i kada upiju sav šerbet uvaljati ih u mlevene orahe.

Posni kolači sa jabukama
Namirnice: 2,5 šolje za belu kafu(od 3 decilitra ) rendanih jabuka, 1,5 šolja šećera, kašičica sode bikarbone, 1 mala šoljica ulja, 2 šolje od 2 dc brašna, pekmez, mleveni orasi.

Način pripreme: Promešati jabuke, šećer i sodu bikarbonu i staviti da odstoje 15 do 20 minuta. Dodati ulje i brašno, izmešati i peći. Preko opečenog kolača premazati pekmez i posoliti mlevenim orasima. Seći ohlađeni kolač na kocke.

Poslastica bez pečenja
Namirnice: 100 gr pečenog lešnika, 12 svežih urmi, kašika kakaa.

Način pripreme: Sve sastojke staviti u blender i od dobijene smese praviti kuglice. Na kraju ih valjati u kokosovo brašno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Qgo

    18:03 // 5. 1. 2024.

    Kude stuce parizer?

  • Milorad

    15:58 // 5. 1. 2024.

    Pun pogodak. Bravo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: