Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:54, 11. 12. 2021.

| Društvo

Predsednik Srbije u Nišu obišao kasarnu, najavio ogromna ulaganja u vojsku, pa otišao na vojnički pasulj

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
vucic-kasarna2-foto-mo
foto: Ministarstvo odbrane

Drugog dana zvanične posete Nišavskom okrugu predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u niškoj kasarni “Mija Stanimirović” gde je održao sastanak sa vojnim starešinama i prisustvovao pokaznoj vežbi, a na kraju je otišao i na vojnički pasulj. Najavio je velika ulaganja u vojsku, pojačanje u svim vidovima Kopnene vojske i bolje plate za oficire i podoficire.

Vučić - Niš Održan sastanak sa vojnim starešinama; foto: Ministarstvo odbraneKako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vučić je po završetku sastanka sa rukovodstvom Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u vojničkom klubu, zajedno sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem i načelnikom Generalštaba, generalom Milanom Mojsilovićem, prisustvovao prikazu rada divizionih samohodnih top haubica Nora B52 M-15 Mešovite artiljerijske brigade Kopnene Vojske.

Artireljci su, nakon izvođenja marša prikazali zauzimanje elemenata borbenog rasporeda na vatrenom položaju i izvođenje radnji i postupaka u toku podrške snagama Kopnene vojske u operaciji - navode iz Ministarstva.

Svoju obilazak niške kasarne završio je zajedničkim ručkom sa vojnicima.

Vučić je preneo novinarima da mu je na sastanku predočen petogodišnji plan i program opremanja, naoružavanja, organizacije i popune ljudstva, u periodu od 2022. do 2027. godine.

Vučić je rekao da su u tom planu predložena ogromna ulaganja u vojsku i da je o tome razgovarao sa ministrom Stefanovićem, i da bi najmanje trebalo uložiti preko 500 miliona evra više godišnje nego što se sada ulaže, iako su potrebe i zahtevi vojske da to bude 700 miliona evra više.

To je defakato još jedan vojni budžet - dodao je Vučić.

Vučić je rekao da će u narednom periodu biti značajnog pojačanja u svim vidovima Kopnene vojske, kao i da nam je potrebno više vojnika i da će zato biti nastavljeno unapređenje materijalnog položaja oficira i podoficira.

Vučić je rekao da su razgovarali i o tome da treba da imamo 100 odsto popunjenost rezervi hrane za vojsku, ne 15 dana kao što je sada slučaj, već dva meseca, iako se u slučaju napada prelazi na ratnu proizvodnju.


"Nemamo odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka"

Vučić je, na pitanje oko ponovnog vraćanja obaveze služenja vojnog roka, rekao da ima puno problema s tim, mnogo otvorenih pitanja.

Ukazao je da je, jedno pitanje, na primer, od kog godišta će da se primeni vojna obaveza, i da, ako se preseče i kaže od 2004. ili 2005. to bi značilo oko 35.000 momaka, broj koji vojska u ovom trenutku ne može da prihvati, jer je kapacitet do 10.000.

Tu se, dodaje, onda postavlja pitanje koga osloboditi, a koga ne, pa i koliko će država plaćati vojnike, iako je to najmanji problem, a onda i da li komanda obuke može da obuči vojnike.

To je samo deo pitanja u vezi ove strateške odluke. Znam da je većina stanovništva za tu odluku, ali ima milion problema o kojima razgovaramo, a tako razmatramo i značajno uvećanje plate za dobrovoljno služenje vojnog roka. Još vagamo između te dve odluke - naglasio je Vučić.

Vučić je rekao da svakako mora da se osnaži naša vojska, koja mora da ima dodatnih minimalno 5.000 vojnika.

Podsetimo, nakon kratkog svraćanja u Ražanj, Vučić je juče u Oficirskom domu razgovarao sa gradonačelnicom i predsednicima opština, a za mart sledeće godine, mesec dana pre izbora, najavio je i početak izgradnje niškog stadiona “Čair” koji je nezavršen od 2012. godine.

Njegovom dolasku prethodilo je i postavljanje velikog bilborda na hotelu “Ambasador” , a do kraja posete Nišavskom okrugu najavljen je obilazak još nekoliko opština.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    23:14 // 12. 12. 2021.

    Cim je najavio ogromna ulaganja znaci idu cene i porezi jos navise

  • Ђраган Дилас

    11:40 // 12. 12. 2021.

    Хахахахаха...
    Ботови СрамотеНародаСрбије радили док им је било наређено па одустали!
    Ајмо, још једна директива, бар да нас сустигнете!

  • superhik

    10:53 // 12. 12. 2021.

    Ahahaaha jede se pasulj! Pa koja budala ce da poveruje došo u Niš i jedu pasulj!

    • Ђраган Дилас

      13:04 // 12. 12. 2021.

      Па, ми снс-ОВЦЕ, бата Шуле!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: