Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:00, 25. 10. 2022.

| Društvo

Predsednik Vučić ne veruje da će popis pokazati tačan broj Albanaca u opštinama na jugu

Autor:M. M. i M. D.Izvor:Južne vesti
vucic i mediji
Vučić tvrdi da se ni nakon ovog popisa neće znati tačan broj Albanaca na jugu; Ilustracija; foto: Vanja Keser

Iako Albanci sa juga u aktuelnom popisu stanovništva vide šansu da se po prvi put utvrdi njihov tačan broj u državi gde žive, a koji je, prema istraživanjima, dvostruko veći od zvaničnog, predsednik Aleksandar Vučić kaže da se to ipak neće desiti jer, kaže, mnoge porodice prijavljuju članove koji ne žive u Srbiji.

Od kako je počeo, popis stanovništva naročito je popularna tema u albanskoj zajednici, koja je nakon bojkota 2011. godine u ovom pristala da učestvuje upravo da bi se po prvi put obelodanio tačan broj Albanaca, a sa povećanjem brojnosti očekuju i drugačije ophođenje države prema njima i veći priliv novca u opštinama na jugu.

Politički lideri Albanaca pozivaju na masovni odziv, a tema popisa pokrenula se i pred diplomatskim misijama OEBS-a, Evropske unije i kosovskim zvaničnicima, ali i na otvaranju fabrike Gruner u Vlasotincu, gde je prisustvovao predsednik Vučić.

On tvrdi da mnoge porodice prijavljuju članove koji ne žive u Srbiji, te da se opet neće znati tačan broj Albanaca u Srbiji.

Ono što je realno popisano i što tu prenoći, svakako nije isti broj. Tata i mama prijave dvoje dece koji tu ne žive već 4 godine, nego su u inostranstvu. Naša želja je da se svi oni vrate u Srbiju, oni su svi građani Srbije i dobro je da rade i žive ovde jer doprinose BDP-u naše zemlje - rekao je Vučić.

Nasuprot Vučićevoj želji da se Albanci vrate u Srbiju, kosovska predsednica Vjosa Osmani je, kako prenose Bujanovačke, nakon sastanka sa političkim liderima Albanaca u Prištini, poručila da Srbija stvara prepreke u procesu popisa stanovništva.

Ona je navela da masovni odziv jeste odgovor na, kako je nazvala, “šovinističku politiku Srbije koja administrativnim merama pokušava da sprovede etničko čišćenje”.

Podsetimo, zbog neispunjavanja normi, Nacionalni savet Albanaca zatražio je pre desetak dana međunarodno i nezavisno praćenje procesa popisa stanovništva u opštini Medveđa.

Prema rečima predsednika NSA Ragmija Mustafe, od 21 popisivača Opština ima samo 3 Albanca i oni koji znaju albanski jezik nisu raspoređeni u naseljima sa pretežno albanskim stanovništvom, a takav pristup ugrožava proces popisa u kojem albanska zajednica učestvuje posle dve decenije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Markoni

    23:22 // 25. 10. 2022.

    Gospodine predsednice uz duzno postovanje prema vama najvecij sveznalici Srbije, i srbi i svi gradjani prijavljuju na popisu i lica koja zive van Srbije..
    Pitajte jednog od 15.000 popisivaca sto rade aktuelni popis - u obavezi su da popisu i ODSUTNA lica koja su na radu i inostranstvu i koja zive vam Srbije iz dr razloga..
    Tako da ova vasa izjava je za jedva dovoljan, kamo li za prelaznu ocenu..

  • Ahm

    22:20 // 25. 10. 2022.

    Кога је брига шта уставокршитељ мисли?

  • Srbin

    21:13 // 25. 10. 2022.

    Pa i mi prijavljujemo one koji su u inostranstvu a nisu se odjavili odavde,iako ne zive ovde, a to ti odgovara za biracki spisak

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: