Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:50, 30. 11. 2019.

| Društvo

Premijerka Srbije smatra zabranu izgradnje MHE besmislenom

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti, Danas.rs
Ana Brnabić jeftini stanovi
Zabrana MHE je besmislena; Foto: Vanja Keser

Prilikom skupštinske rasprave, odgovarajući na pitanje poslanika, premijerka Ana Brnabić izjavila je da smatra da je zabrana izgradnje mini-hidroelektrana “potpuno besmislena”.

Premijerka se do sada retko oglašavala o problemu sa izgradnjom mini-hidroelektrana, to je na sebe preuzeo predsednik Vučić, koji je najavio i da će upravo Vladi Srbije, na čijem je čelu Ana Brnabić, predložiti zabranu izgradnje u zaštićenim područjima, poput Stare planine.

Ona je u Skupštini Srbije rekla da razume potrebu za zaštitom životne sredine, prenosi Danas, ali da misli da se u Srbiji ide u krajnost i da se politizuju teme koje nemaju veze sa politikom, poput toga ko je dozvolio izgradnju MHE i da se tako došlo do ideje da ih potpuno treba zabraniti.

To je potpuno besmisleno. U 2018. je povećana proizvodnja energije u hidroelektranama, pre svega u mini-hidroelektranama. Zemlje koje mnogo više brinu o životnoj sredini nastavljaju da grade mini hidroelektrane - rekla je Brnabićeva.

U istoj raspravi učestvovao je i ministar ekologije Goran Trivan koji smatra da, iako prema mnogim konvencijama Srbija mora da ima i alternativne izvore energije, da MHE nisu poželjne u zaštićenim dobrima i da se na tome treba ograničiti u novom propisu.


Na šta se Srbija obavezala kandidaturom za EU?

Kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji i članica Evropske energetske zajednice, Srbija se obavezala da smanji emisiju ugljen-dioksida i da do 2020. godine proizvodi 27 % električne energije iz obnovljivih izvora.

Deo proizvodnje dolazi i od mini-hidroelektrana, a do sada je u Srbiji izgrađeno više od 100 hidrocentrala.

Katastrom iz 1987. predviđeno je 856 lokacija za MHE širom Srbije, od čega je na Staroj planini, gde je pobuna protiv izgradnje i najžešća, predviđeno 58 koje se nalaze i u Prostornom planu Pirota.

Dekan šumarskog fakulteta Ratko Ristić rekao je da je izgradnja mini-hidroelektrana samo maska za bogaćenje pojedinaca, a četvorica dekana Univerziteta u Beogradu i direktor Instituta za biološka istraživanja, u otvorenom pismu upućenom ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu, kažu da će izgradnja mini-hidroelektrana uništiti dragocene vodne resurse.

Vodno bogatstvo naše zemlje je pod dodatnom velikim negativnim uticajem brojnih zagađivača, lošeg gazdovanja, a povrh svega masovna izgradnja mini-hidroelektrana preti da malo preostalih dragocenih resursa bude potpuno uništeno - navode u pismu.

Pored meštana Staroplaninskih sela, najžešći otpor izgradnji mini-hidroelektrana dolazi iz sela Rakite u Babušnici, a sa izgradnjom ovih energetskih objekata ne slažu se ni u Surdulici.

Ako bi se sagradilo svih 856 objekata prema postojećem Katastru, bilo bi obezbeđeno najviše do 3,5 % potrebne količine električne energije na godišnjem nivou, ali bi istovremeno bili uništeni najvredniji brdsko-planinski tokovi, uz narušavanje predela i bio i geodiverziteta - napisali su profesori.

Ipak, ministar Goran Trivan najavio je donošenje Zakona o zabrani mini-hidroelektrana u zaštićenim područjima, a isto je obećao i predsednik Vučić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sladjana

    07:58 // 2. 12. 2019.

    "U 2018. je povećana proizvodnja energije u hidroelektranama, pre svega u mini-hidroelektranama"- ova izjava bi bila tačna, da nije glupa! Naravno da je proizvodnja energije u mini-hidroelektranama povećana kada do 2018. godine mini-hidroelektrana nije ni bilo. A gospo'n bi trebala da malo više razmisli pre nego što nešto izvali! I za svoje i za naše dobro. Da nam se ljudi iz sveta ne smeju!

    • zoran zoran

      14:44 // 23. 12. 2019.

      Poštovana Sladjana,kada pišeš komentar o ovako ozbiljnoj temi moraš prvo da pogledaš činjenično stanje u oblasti MHE.Prve MHE su počele sa radom u 2010 god.i najviše je sagradjeno do 2016.god.Očigledno je da su politički motivi presudni kod protesta u vezi MHE,jer ne vidim proteste protiv mnogo većih zagadjivača reka kao što su firme koje ispuštaju opasne materije u reke,kao i opštine

  • Mika

    00:28 // 2. 12. 2019.

    Pa, ako je "smatranje" definitivno merilo i obaveza, onda ja slobodno mogu da kazem da ja "smatram" da je doticno stvorenje jedan "potpuni debil" koji radi na stetu sopstvenog naroda.

  • Borko

    19:07 // 1. 12. 2019.

    Krk i Stara Baška su idealni za male hidroentrale, utvrdio je NALED.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: