Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:20, 6. 8. 2019.

| Društvo

Preporuka poverenice: Odbornik SRS da se izvini zbog seksističkih izjava

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Savić
Savić pita da li treba da se izvinjava što je citirao Teslu i Duška Radovića; foto: JV

Izjave odbornika SRS Nikole Savića da je žena pre svega genetski programirana za rađanje ili da bludnice materinstvo spasava, prema mišljenju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, diskriminatorske su i seksističke. Ove stavove izneo je na martovskoj sednici gradskog parlamenta, a preporuka je da se upravo u skupštini ili preko medija javno i izvini. Savić pita da li treba da se izvinjava zbog citiranja Nikole Tesle i Duška Radovića.

Na Savićev govor o ulozi žene u društvu sa sednice 19. marta reagovale su tada samo dve odbornice. Ipak, reakcija javnosti nije izostala, a Odbor za ljudska prava iz Niša uputio je pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

U pritužbi su naveli da je Savić izneo svoje lično mišljenje i stav o ulozi žene u društvu, čime je potrebu žene da se profesionalno i karijerno razvija obezvredio seksističkim, mizogenim i diskriminatornim izjavama.

Analizirajući pritužbu, gde je kao dokaz dostavljen i tekst Južnih vesti, slično konstatuje i Poverenik.

Izjavama da je žena:

pre svega genetski programirana za produženje vrste,

bez obzira šta radila u životu svaka žena spašava materinstvom čak iako je bila najveća bludnica,

predstavnice lepšeg pola rođenjem dobijaju čari i lepotu što je određeni kapital koji danas mnoge na pogrešan način ulažu,

preporuka Saviću Saviću preporučeno da se javno izvini; foto: printskrin Poverenik zaključuje da su iznete ideje i stavovi kojima se kroz prizmu pola promoviše seksizam, kao i stereotipne i tradicionalne rodne uloge u skladu sa kojima ženi pripada podređena uloga u društvu.

Poverenik je stava da promovisanje ovakvih i sličnih ideja i stavova, prema kojima je žena stvorena sa ciljem da "produži vrstu" i da je sve drugo u njenom slučaju "bespredmetno" i u "drugom planu", predstavlja ponižavanje i kršenje dostojanstva svih žena, a naročito onih koje nisu u mogućnosti da se ostvare kao majke ili ne žele da naprave takav izbor - navode.

Odborniku je preporučeno da se zbog takvih izjava tokom prvog narednog zasedanja ili putem medija javno izvini zbog diskriminatornih i sekstističkih ideja i stavova, kao i da ubuduće vodi računa o tome da ne krši propise o zabrani diskriminacije.


Savić: Da se izvinim zbog citiranja Tesle i Duška Radovića?

Nikola Savić je i narodni poslanik u republičkom Parlamentu, a na pitanje da li će se izviniti zbog onoga što je govorio o ženama na sednici lokalne Skupštine odgovara pitanjem:

Zašto da se izvinjavam? Što sam citirao Teslu i Duška Radovića? Ako za to treba da se izvinim, ja ću se izviniti - odgovara Savić.

Na podsećanje da u svom obraćanju za skupštinskom govornicom nije samo citirao, već iznosio i sopstvene stavove za koje je Poverenik konstatovao da su seksisistički i da diskriminišu žene, Savić kaže da su samo citati bili sporni.

Samo to što je bilo problematično, navodno, to je bio baš citat Nikole Tesle i citat Duška Radovića. Ostalo sam sve govorio afirmativno - kaže odbornik.

Tvrdi i da mu mišljenje Poverenika za zaštitu ravnopravnosti nije stiglo i da od novinara saznaje za njega, a na pitanje da li će ispuniti preporuku i izviniti se zbog uvredljivih stavova ponovo pita:

Pa zar čovek nema pravo na lično mišljenje?

Inače, predsednik niškog Parlamenta Rade Rajković kaže da ni do njih nije stiglo mišljenje Poverenika, ali da će reagovati ako ga budu dobili, kao i da bi naredna sednica trebalo da bude održana 16. ili 18. avgusta.


"Sloboda govora nikada ne sme da bude izgovor za diskriminaciju"

Na Savićevo pitanje da li ima prava na lično mišljenje već je dat odgovor u mišljenju Poverenika - smatraju da je nesporno da Savić ima pravo na svoje mišljenje, ali da ima veću odgovornost za ono što govori, jer je odbornik i narodni poslanik. Kažu da ima obavezu da svojim izjavama i stavovima ne podržava i ne podstiče stereotipe i predrasude o ženama.

Poverenik ukazuje da sloboda govora nikada ne sme da bude izgovor za diskriminaciju - napominju.

Osvrnuli su se i na njegove citate o kojima je i sam govorio, a za koje konstatuju da "predstavljaju povredu i grubo kršenje dostojanstva žena".

Povodom činjenice da se tokom svog izlaganja odbornik Nikola Savić "pozivao" na citate Marksa da je "ženska snaga u njenoj slabosti", Duška Radovića da su "žene nekada bile neravnopravne, ali sa pravim muškarcima, a danas su ravnopravne ali sa pogrešnim muškarcima" i Nikole Tesle da "ogromnim ambicijama žene gube ženstvenost koja vredi mnogo više od profesionalnih uspeha", Poverenik ističe da se svest o položaju žene u društvu značajno promenila tokom prethodnih decenija i da su, s tim u vezi, ratifikovani međunarodni dokumenti i usvojeni domaći propisi koji propisuju rodnu ravnopravnost - ističu.


Savić žrtvama nasilja poručio da nigde nisu sigurne

U analizi Savićevih izjava nalazi se i deo u kome je sigurnu kuću nazvao "kućom od pruća" i dodao da "ona nije neka zaštita ženama koje su žrtve nasilja".

Iako kažu da je nejasno da li je time izrazio bojazan za bezbednost žrtava nasilja, ili je hteo da relativizuje značaj koji sigurne kuće imaju u sistemu zaštite žrtava porodičnog nasilja, mišljenja su da je Savić indirektno poručio da žene u njima nisu bezbedne.

Navedenim izjavama, u kojima se sigurne kuće javno, za skupštinskom govornicom, upoređuju sa kućom od pruća, šalju se poruke žrtvama nasilja da nigde nisu sigurne. Na ovaj način, žrtve nasilja koje, iz materijalnih ili drugih razloga, nisu u mogućnosti da se od nasilja zaštite na drugi način, obeshrabruju se i odvraćaju od namere da prijave i napuste nasilnika, dok s druge strane, navedene izjave dodatno uznemiruju žrtve koje se već nalaze na smeštaju u nekoj od sigurnih kuća, budući da im se iz najvišeg lokalnog predstavničkog tela, indirektno, šalje poruka "da ni tu nisu bezbedne" - pojašnjavaju.

Ističu da je cilj sigurnih kuća da ženama koje su ugrožene fizičkim, seksualnim, psihičkim i ekonomskim nasiljem u porodici, obezbede izmeštanje iz takvog okruženja i omoguće njima, ali i njihovoj deci, život bez nasilja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ранчин Поток

    15:24 // 6. 8. 2019.

    Одслужио сам војни рок у бившој ЈНА што ми по ондашњим критеријумима потврђује да сам МУШКО.
    Против сам закона који потенцира РОДНУ РАВНОПРАВНОСТ јер сам ја , по природи У НЕМОГУЋНОСТИ ДА РАЂАМ ,ја по природи,по рођењу нисам равноправан.

  • Oscar Pitagor

    14:43 // 6. 8. 2019.

    Сад знам зашто неки славе своје ослобађање. Нема више оваквих мозгова у Хр, ни тамо где овај поникао, ни на Косову, ни у Македонији. Скупила се "браћа" да усреће Србију. Попели се на леђа најбеднијег народа Европе. Сад лагано седлају и мозгове.

    Е, Срби Срби, не може се баш од свега направити гибаница.

    Благословљени нека су сви који су крвљу платили своје ослобађање и ослобађање своје деце.

  • Меда

    14:03 // 6. 8. 2019.

    Политика идентитета се огледа у погледима "ако ниси 100% са мора да си против нас".
    То произлази из тога да већина појма нема о суштини политике те групе и најлакше им категорисати све људе на "ми" и "они". Одатл и некаква вечита борба, црно-бели свет.

    Одбијање генетских разлика није ни Норвежанима донело стрећу. Потражите "Hjernevask" видео за резултате наметања једнаскости где она не постоји.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: