Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:45, 4. 10. 2020.

| Društvo

Pripremili monografiju o grobovima znamenitih Nišlija, autori poručuju - groblja su čuvari naše prošlosti

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Staro groblje septembar 2020
Staro groblje se ne održava i stalna je pritužba građana; foto: JV/M.J.

Nakon knjige o ulicama i trgovima u Nišu, Živojin Stanisavljević i Milan Dimitrijević priredili su i jednu o grobovima znamenitih Nišlija sahranjenih na Starom i još četiri niška groblja. Reč je o prikupljenim novinskim i urbanističkim tekstovima, gotova je i recenzija, a sada je potrebno pronaći sponzore kako bi izdali monografiju.

Među 86 popisanih grobova nalaze se oni u kojima počivaju ličnosti poput vojvode i političara Nikole Koleta Rašića, lekara Pavla Jeftića, najpoznatijeg niškog prosvetnog radnika iz 19. veka Anastasija Petrovića, poznatijeg kao učitelj Tasa, serdara, vojskovođe i narodnog heroja Joleta Piletića, kao i njegovog najmlađeg sila Miroslava, te organizatora radničkog pokreta pre Prvog svetskog rata Pavla Stojkovića.

Živojin Stanisavljević i Milan Dimitrijević promocija Dvojica autora priredila još jednu monografiju; foto: JV/M.Z.Jedan od dvojice autora Milan Dimitrijević kaže da se ideja rodila još pre pet godina, ali da su poslednje tri radili na građi. Najveći problemi bili su što Republički zavod za statistiku ne prati statistiku sahranjenih, samo mortalitet, to što i ono što postoji od podataka nije digitalizovano, kao i nepristupačni i urasli grobovi.

Mi smo priredili, nismo napisali. Sakupili smo sve tekstove, novinske, urbanističke tekstove, sakupili smo i stavili u monografiju. Vrlo teško ide, nemamo spiskove sahranjenih, zaštićenih grobova i skulptura, nešto je i pokradeno. Trudićemo se da bude kao prethodna, ali neće u tom nivou da bude. Dali smo na recenziju, završena je i verovatno će uskoro do bude izdata - kaže Dimitrijević.

Staro groblje septembar 2020 U knjizi popisani grobovi 86 znamenitih Nišlija; foto: JV/M.J.Sem grobova na Starom groblju, čije je zaboravljeno ime "Pod Goricom", kako kaže Dimitrijević, u monografiji su i oni koji su sahranjeni na Vojničkom groblju na Delijskom visu, Pantelejskom i Jevrejskom groblju, kao i kosturnici na Sinđelićevom trgu, gde su kosti 14 junaka iz Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije.

Nema ličnih priča, tu je opis svakog groba, mesto gde se nalazi, ubacili smo od estiteke skulpture i epitafe. Civilni i vojni spomenici nisu u knjizi, jedino spomenici znamenitih ličnosti, njih je 86. Jevrejsko groblje je najbolje i najšire opisano, Jevreji su najbolji čuvali svoju istoriju, obnavljali, davali su novac, plaćali, ali je ono sada najneuređenije - rekao je Dimitrijević.

Staro groblje septembar 2020 Smeće, šiblje i urasli grobovi česta slika Starog groblja; foto: JV/M.J.

Knjigu planira da završi svojim esejem o značaju groblja, za koji kaže da su njegove misli i filozofija o grobljima.

Groblja su čuvari naše prošlosti, našeg mita i naše budućnosti. Groblja su zapis. Hrastovi, oni su međaši na našoj zemlji - deo je eseja.

Još jedan dodatak knjizi je, kaže Dimitrijević, i spisak Nišlija koji su sahranjeni na Novom groblju u Beogradu, jer su im omogućili te podatke.

Inače, na Starom groblju se skoro pola veka ne sahranjuje, zbog čega je održavanje višedecenijski problem Nišlija - zbog velikih količina smeća, korova koji izaziva alergije, čopora pasa lutalica. Nedavno je počelo uređenje, kako su to rekli u Opštini Palilula, ali je mnogo smeća i korova, pa su procene da će biti gotovo za mesec i po do dva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzamutka

    18:39 // 4. 10. 2020.

    Sa zadovoljstvom cu kupiti knjigu, kao rodjeni Nislija i lokal patriotiota !
    Ipak, mislim, da ce biti malo zainteresovanih, mozda oni, ciji preci, slavni ili ne ovde pocivaju ! Nislije su manjina u svom gradu, koga su dosljaci i skorojevici pretvorili u zaprlozenu palanku ! I ,nisu samo oni krivi, vec i mi ,sto to mirno posmatramo !
    Oba udruzenja, Stare Nislije i Stari Nis, ne postoje !

  • Losmi

    12:39 // 4. 10. 2020.

    TREBA da vas bude sramota,OPRALI STE MILIONE ZA utedjivanje Starog Groblja,a ne secam se kad ste zadnji put SAMO TRAVU I SIBLJE POKOSILI!

    • Г

      06:03 // 5. 10. 2020.

      Losmi, зашто да ауторе буде срамота. Нису они власт, нити могу да буду одговорни за оно што треба да раде надлежни и задужене службе, и потомци сахрањених предака.
      Треба бити одговоран за своје речи.

  • Балада о "небеском народу" "добри људи" и остале бајке

    11:04 // 4. 10. 2020.

    Гробља су наше огледало,слика какви смо,као људи.Погледајте зарасло и запуштено старо гробље;Погледајте ново,поред депоније.Баците поглед на гробље у Брзом Броду.Одлажемо отпад,шут,старе бојлере тик уз нечији гроб.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: