Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:31, 29. 1. 2021.

| Društvo

Program "Moja prva plata" tek počeo, a u Nišu kažu da nekima isplata već kasni

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
rad od kuce
Mladi kažu da im uplata još nije legla, nadležni da hoće do kraja januara; foto: flickr.com/David Martyn Hunt

Zašto mladi u Nišu koji rade preko programa "Moja prva plata" još nisu dobili zarade za decembar - pitanje je koje postavljaju neki građani, tvrdeći da je program tek počeo, a da plate već kasne jer novac nije odobren. Iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu odgovaraju da je isplaćena akontacija za jedan broj dana u decembru, a da će ostatak isplatiti na račun do kraja januara, kada dobiju novac iz budžeta.

Nije isplaćena zarada za decembar, jer Vlada Srbije nije izglasala sredstva iz budžeta za uplatu zarada - odgovor je koji mladi koji čekaju prvu platu kažu da su dobili u Nacionalnoj službi za zapošljavanje u Nišu.

Novinari Južnih vesti od niške Filijale NSZ nisu dobili takav odgovor, već objašnjenje da im je isplaćena akontacija za jedan broj dana u decembru i to na osnovu dostavljenih Izveštaja o realizaciji programa od strane poslodavaca.

Preostali deo naknade za decembar mesec će biti iplaćen do kraja januara, u skladu sa transferom budžetskih sredstava za ovu namenu. Isplata novčane naknade za januar 2021. godine planira se u februaru nakon dostavljanja Izveštaja o realizaciji programa. Inače rok za isplatu novčane naknade jeste kraj meseca, dok je rok za dostavljanje Izveštaja o realizaciji programa 10. u mesecu - pojašnjavaju.

Takođe naglašavaju da se u programu "Moja prva plata" ne dobija zarada, jer nema zasnivanja radnog odnosa, već je reč o isplati novčane naknade nezaposlenima koji su radno angažovani kod poslodavaca radi osposobljavanja za samostalan rad.

Mladi sa srednjim obrazovanjem mesečno dobijaju 20.000 dinara, a 24.000 oni sa visokim obrazovanjem. Program traje 9 meseci, a NSZ takođe uplaćuje i doprinos za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Preko Filijale Niš NSZ ima 775 nezaposlenih koji rade na 661 poziciji kod 501 poslodavca preko ovog programa, kažu, a ukupan broj nezaposlenih koji su se prijavili na oglašene pozicije u Srbiji je 16.871 i od toga je 8.484 uključeno u program.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aurora

    11:35 // 1. 3. 2022.

    Ja dobila 18000 za pola decembra sto sam radila (u januaru) i od tada ni dinar.

  • Srdjan

    13:54 // 27. 1. 2022.

    Bolje da.prosite na ulici nego sto ste se prijavili za moju prvu platu .. odavno vecu prevaru nisam video .. svaka uplata kasni po.mesec dana hahahah kao da 200k evra treba da ispalte a ne smrdljivih 20 hiljada

  • Lazar milosevic

    17:16 // 17. 1. 2022.

    Tako je i u jagodini poceo sam da radim 15 decembra i evo skoro će kraj januara i nista nisam dobio

    • Andjelija

      12:34 // 18. 2. 2022.

      Da li neko zna kakve su posledice ako se raskine ugovor? Meni se program vodi od 27.decembra 2021. Uzela sam nekih 4000din, rekli su mi da je presek svakog 10og u mesecu. Medjutim, evo sada za januar nisam primila nista. Poslodavac kaze da ne zna nista o tome, citam razne komentare i vecini ne leze jos uvek nikakva uplata. Dok je nekima leglo jos pocetkom meseca.

    • Andjelija

      12:34 // 18. 2. 2022.

      Da li neko zna kakve su posledice ako se raskine ugovor? Meni se program vodi od 27.decembra 2021. Uzela sam nekih 4000din, rekli su mi da je presek svakog 10og u mesecu. Medjutim, evo sada za januar nisam primila nista. Poslodavac kaze da ne zna nista o tome, citam razne komentare i vecini ne leze jos uvek nikakva uplata. Dok je nekima leglo jos pocetkom meseca.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: