Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:16, 17. 2. 2020.

| Društvo

"Promocija desnice bliske vlastima pokušaj da se spreči rasprava o korupciji i kriminalu"

Autor:FonetIzvor:Fonet

"Volela bih da Vučić, umesto što 10 puta kaže kako je N1 američka televizija i kako je Vučićević dobar čovek, kaže 10 puta da je govor mržnje u Srbiji zabranjen" - poručila je u emisiji "Kvaka 23" izvršna direktorka Građanskih inicijativa Maja Stojanović. Smatra da je za govor mržnje odgovorna vlast, a da je promocija desnice bliske vlastima, od Šešelja do Miše Vacića i Firera, pokušaj da se spreči ozbiljna rasprava o korupciji i kriminalu.

Stojanovićeva je u intervjuu Danice Vučenić rekla da u društvu postoji snažna polarizacija, u kojoj dve strane komuniciraju upravo kroz govor mržnje. Podsetila je da važeći Zakon protiv diskriminacije prepoznaje govor mržnje kao početnu tačku, ali i etničko čišćenje i genocid kao krajnje posledice.

Možda metafora da se u Srbiji već dešava građanski rat, samo bez oružja, koju je upotrebila Marinika Tepić, i nije preterana - ocenila je Stojanović.

Najopasniji je govor mržnje u medijima, dodaje, a kada on dolazi od političara na vlasti onda je to sistem koji je uspostavljen u zemlji.

U Srbiji danas, kako je ukazala, postoji "desnica koja potiče iz devedesetih, ali i nova desnica, poput one Vacićeve ili Boška Obradovića, koje su ekstremno nacionalističke i koje imaju loš odnos prema ljudskim pravima". Pojašnjava da je za takvu društvenu situaciju najodgovornija stranka na vlasti i da Šešelj nije važan.

On ne bi smeo da bude u parlamentu ni prema našim zakonima i njegovo ponašanje se zasniva na platformi koju je dobio od ove vlasti, kao što su i Vacić i Firer za svoje delovanje platformu dobili od vlasti. Niko od njih ne bi imamo nikakvu vidljivost da nemaju podršku vlasti i medija pod kontrolom vlasti, uključujući i televizije sa nacionalnom frekvencijom - uverena je Stojanović.

Ulogu ekstremne desnice vidi kao način "da vlast odvuče pažnju sa važnih tema, poput korupcije i kriminala o kojima javnost saznaje kroz pisanje istraživačkih redakcija". Suština je da se ne razgovara o kriminalu i korupciji, da se to zamaskira, ističe, jer autoritarna vlast u Srbiji pokušava da zadrži pozicije i da ih na izborima ponovo osvoji.

To je ilustrovala primerom - imate pljačku trafike i onda neko ubaci bubašvabu i svi se okupe oko bubašvabe i zaborave na pljačku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mita

    11:45 // 17. 2. 2020.

    Imate pljačku trafike i onda neko ubaci bubašvabu i svi se okupe oko bubašvabe i zaborave na pljačku.
    Tačno tako.

  • Aleksandra

    10:11 // 17. 2. 2020.

    Izjednačavanje Vacića i Boška Obradovića?! Boško O. je obrazovani gospodin za Vacića koji je neotesan i agresivan.

  • Шишач снс-ОВАЦА

    09:33 // 17. 2. 2020.

    Сама ВЛАСТ је НАЈДЕСНИЈА могућа, само се прикрива оделом демократије и либерализма!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: