Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:45, 7. 3. 2024.

| Društvo

Propao tender NSZ - nema ko da obučava zavarivače, negovatelje i kuvare na jugu

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
zavarivac
Niko nije ispunio uslove ili se niko nije ni javio; ilustracija; foto: flickr - NAVFAC

Industrijska robotika, zavarivanje, kuvanje i nega starih i nemoćnih - samo su neke od oblasti u kojima Nacionalna služba za zapošljavanje nije za sada uspela da pronađe ljude koji će obučavati nezaposlene u Nišu, Pirotu, Vranju i Leskovcu za potrebe tržišta rada.

Kako bi nezaposleni iz različitih krajeva Srbije prošli onlajn obuku za zanimanja koja su potrebna tržištu rada, NSZ je raspisala javnu nabavku, tražeći one koji će ih obučavati.

Međutim, na jugu su pronašli predavače samo za obuke za stolara, koje će držati Akademija Oxford.

Sa druge strane, iako su potrebni tržištu, one koji bi se bavili industrijskom robotikom i elektropneumatskim upravljanjem u Nišu nema ko da obučava, pošto su iz NSZ-a utvrdili da su sve ponude neprihvatljive.

Iz istog razloga, za sada propada i ideja da neko obučava nezaposlene u Pirotu za rad na numerički upravljenom strugu i glodalici.

Da obučava zavarivače u Leskovcu - niko se nije javio. Isto je i u Vranju sa obukama za negovanje starih i nemoćnih, za elektrolučno i elektrootporno zavarivanje i za pripremanje i kuvanje hrane.

Tenderska dokumentacija je i menjana, a neki ponuđači smatrali su da su neki od uslova loši - da se ne može očekivati da predavači imaju reference iz prethodne tri godine jer obuka nije bilo zbog korone, ali i da je za veliki broj obuka neophodna praktična nastava.

Skrećemo pažnju naručiocu da je traženi period veoma nepovoljan za ponuđače zbog epidemije kovida. Naime, skoro dve trećine traženog perioda ponuđači su bili prinuđeni da ne obavljaju delatnost na terenu, a u skladu sa odlukama Vlade i Ministarstva zdravlja. Veliki broj traženih obuka po partijama su obuke za koje je neophodna praktična nastava i postojanje referenci u ovom periodu je praktično nemoguće - piše u jednom od zahteva.

Zato su ponuđači tražili da se produži period od kada mogu da važe neophodne reference.

Nacionalna služba za zapošljavanje nije uspela da pronađe nekoga ko će držati obuku i u drugim gradovima u Srbiji, i to za fasadere, tesare i zidare u Subotici, za kozmetičare u Užicu, Novom Pazaru i Tutinu, za radnike u tekstilnoj industriji u Pančevu, za servire u Kragujevcu i za druga zanimanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan

    18:19 // 8. 3. 2024.

    Tehnologija zavarivanja nije ni malo laka naročito TiG postupkom. Ranije nije bilo literature, oprema užasno skupa ali je bilo volje i veštine. Danas postoji literatura, forumi, video klipovi - internet, aparati od par kg. i nisu skupi ali mladi nisu zainteresovani. Promenjen je sistem vrednosti u društvu.
    Politika, prostitucija, kladionica, droga, trgovina, krađa, botovanje.
    Laka i brza zarada.

  • Torpedo

    19:34 // 7. 3. 2024.

    Ma, sta nas briga, sta ce nam! Nek nam je voda zivi i zdrav!

  • Jovan

    18:25 // 7. 3. 2024.

    Obučavam za sva zanimanja, varioca, bravara, montera, servisera rashladnih uređaja, električara, vodoinstslatera I tako redom. Diplome nisam kupovao.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: