Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:59, 2. 9. 2019.

| Društvo

Prosvetari i ovu školsku godinu počeli štrajkom, skraćeni časovi i na jugu

Autor:J. V.Izvor:Južne vesti
škola
I ova školska godina počela časovima od 30 minuta; foto: A. K.

Časovima od 30 minuta počela je još jedna školska godina, a prosvetari kažu da je reč o upozorenju za nadležne koji nisu ispunili obećanje da će napraviti platne razrede. Od 736 škola njih 670 je danas imalo skraćene časove, a među njima i većina škola na jugu Srbije.

Štrajkom prosvetara već tradicionalno počinje školska godina, a zbog neispunjenih zahteva tako je počela i ova.

Predsednica Unije prosvetnih radnika Jasna Janković pojasnila je da dogovori od prošle godine, kada su prosvetari skraćivali časove nekoliko puta, nisu ispoštovani i da su zato i ovaj početak septembra počeli štrajkom. skola I ovaj septembar počeo štrajkom; Ilustracija; foto: A. Kostić

Od 736 škola u kojoj ima predstavnika Unije prosvetnih radnika, kako kaže, čak 670 je danas časove držalo samo po 30 minuta, a jedino u štrajku nisu bile specijalne škole koje to ne smeju da čine.

Pozvali smo škole da skrate časove na 30 minuta u znak protesta zbog nepostojanja socijalnog dijaloga i neispunjavanja onoga što smo se dogovorili pre skoro godinu dana. Tada smo ubedili MMF i Vladu Srbije da su platni razredi neophodni zarad pravde i pravedne raspodele novca svima onima koji rade za državu - priča Jankovićeva.

Ipak, ti dogovori dosad nisu ispunjeni, a odloženo je i formiranje platnih razreda za 1. jul sledeće godine, što će, dodaje, verovatno biti učinjeno tek 2021. godine. Zato su danas imali štrajk upozorenja, ističe, a očekuju da ih nadležni pozovu na razgovor, za šta je rok bio juče.

Cilj je da o problemu platnih razreda razgovaraju i sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, ističe, a napominje da neće odustati od ispunjenja ranijih obećanja.


Štrajk upozorenja i na jugu

I prosvetari sa juga su skratili časove u većini škola. Od 40 koliko Unija ima u Nišu, u 28 su deca imala skraćene časove. Više srednjih nego osnovnih je bilo u štrajku, kažu u Uniji, a očekuje se da sutra nastavnici drže časove 45 minuta. škola PK I škole na jugu štrajkovale; foto: Lj. M.

Časove od 30 minuta prvog dana školske godine imali su i učenici pirotskih škola - Osnovne škole "Sveti Sava", Srednje Tehničke škole i Osnovne škole "Duško Radović".

Kako kaže predstavnik sindikata Miroslav Rančić, štrajku prosvetara pridružile su se i kolege iz Dimitrovgrada, gde će đaci u OŠ "Hristo Botev" i Gimnaziji imati skraćene časove.

Unija sindikata nema predstavnika u Babušnici i Beloj Palanci, te u svim školama u ove 2 opštine nastava se održava normalno.

U 8 škola na teritoriji Topličkog okruga, od toga 6 u Prokuplju i po jedna u Žitorađi i Kuršumliji, prvi radni dan nove školske godine počeo je štrajkom članova Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, a zaposleni traže hitan sastanak sa nadležnim ministarstvom kako bi se pravedno utvrdili platni razredi, a pre svega u cilju poboljšanja uslova rada u školstvu.

Prokupački sindikat Unije ima u svom sastavu oko 400 prosvetnih radnika, među kojima su profesori, nastavnici i učitelj, kao i pomoćni radnici u školstvu.

Mi danas započinjemo školsku godinu štrajkom upozorenja i skraćenjem časova na po pola sata. Tokom dana, u dogovoru sa centralom Sindikata odlučićemo o daljim koracima narednih dana. Ono što je za mene važno je da u glavnom svi naši članovi poštuju odluku centrale i jedinstveni smo u odluci da istrajemo u zahtevima – rekao je predsednik prokupačke Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Mihajlo Prelić.

On dodaje da su u Prokuplju, danas u štrajku tri osnovne škole i tri srednje, među kojima su Gimnazija, Medicinska i Tehnička škola "15. maj", Osnovna škola "Miloje Zakić" u Kuršumliji i jedna škola u Žitorađi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • roditelj

    05:32 // 4. 9. 2019.

    Prosvetni radnici,dodajte i zahteve da se i deci i vama poboljsaju uslovi rada,jer u skolama nemate ni osnovna sredstva za rad.Svake godine novi program, a radi se POMOCU STAPA I KANAPA. Zasto jos uvek nisu stigle sve knjige? Trazite smenu Sarcevica. Nisu nasa, a i vasa deca zamorcici, jer i vi ste roditelji.

  • radivoje milenković

    08:38 // 3. 9. 2019.

    A da im uvedemo benificirani staž?

  • Jasar

    23:48 // 2. 9. 2019.

    Azdisali be, zato sve propalo zbog takvih...

    • Ouzo

      19:52 // 3. 9. 2019.

      Mnogo gledas Pink,Prvu i RTS...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: