Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:31, 28. 7. 2023.

| Društvo

Protest "Srbija protiv nasilja" u Nišu - "Neka bude borba neprestana"

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
protest
Počeo sedmi protest; foto: M. Z.

Sedmi protest “Srbija protiv nasilja” u Nišu, ovog puta bio je drugačiji od prethodnih jer građani nisu šetali već su ostali ispred Gradske kuće i ostavljali poruke gradonačelnici. Okupljenima su se obratili student Dimitrije Dimić i aktivistkinja Brankica Mitrovska, koja je Nišlijama poručila da budu uporni i ujedinjeni do cilja.

Na protestu je bilo par stotina ljudi, ali su organizatori rekli da to nije “osipanje nego akumuliranje energije za dalje”.

protest Nišlije ostavile poruke gradonačelnici; foto: Jelena Mišić "Sa ovakvom gradonačelnicom možemo samo da se slikamo", "Sudovi će zbog vas raditi u tri smene", “Pohvale gradonačelnici za borbu protiv grada” - neki su od transparenata koje su građani doneli ispred Gradske kuće. Tu su bili postavljeni i štandovi gde su građani pisali poruke i pitanja gradonačelnici Dragani Sotirovski, a organizatori su najavili da će joj sve poruke proslediti mejlom.

protest "Srbija se umiriti ne može"; foto: Jelena Mišić Okupljenima se obratio student koji je štrajkovao glađu u Beogradu Dimitrije Dimić i istakao da vlast i posle dva meseca šetnji i njegovog štrajka, ignoriše opravdane i razumne zahteve protesta.

Današnji predsednik Srbije, diplomirani pravnik već dva puta se zakleo na Ustav - da će ga poštoviti. Taj isti Ustav je on bezbroj puta prekršio svojom teškom rukom i još težim rečima. Zato čuj poziv na boj, naoružaj se znanjem istinom i pravdom, Srbija se umiriti ne može - rekao je Dimić.

Govorila je i meštanka Dadinca Brankica Mitrovska, koja je zajedno sa ostalim Dadinčanima uspela da spreči gradnju mini-hidroelektrane na Rupskoj reci. Ona je svima poručila da slede njihov primer i budu složni.

Mi smo ostali jedinstveni, uporni i dosledni svojim principima, sa ovog mesta vam poručujem da sledite naš primer jer samo tako složno i ujedinjeni možemo stići do cilja koji hoćemo. Pozivam vas da se svi zajedno, kao nacija počenmo da živimo složno i ujedinjeno - istakla je Mitrovska.

protest Na protestu i meštani Dadinca; foto: S. V. Svoje obraćanje završila je citatom Petra Petrovića Njegoša - “Neka borba bude neprestana”.

Za razliku od prethodnih protesta, skup je ovog puta vodio asistent Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu Vukašin Stanojević, koji je najavio da će naredni protest biti posvećen aferama aktuelne gradske vlasti. On je ponovio zahteve protesta:

  1. Hitno zaustavljanje dalje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru - smena Saveta REM-a, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama promovišu nasilje poput Pinka i Hepi TV i hitno ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.
  2. Smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.
  3. Hitno sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Republike Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do ovakvih događaja nikada više ne bi došlo.
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Komsija

    21:56 // 29. 7. 2023.

    Dimitrije Dimic je vitez novog doba Srbije. Treba da okupi istomisljenike mladjih generacija i osnuje svoj lokalni pokret.

  • Nišlija 2

    18:31 // 29. 7. 2023.

    Činjenica je da su protesti završeni jer 40-50 prisutnih građana u gradu od 250.000 stanovnika pokazuju realno da je to tako. Samo da su na protest došli funkcioneri ( ne članovi) opozicionih partija u gradu(članovi gradskih i opštinskih odbora) bilo bi prisutno 300-400 ljudi. Treba prihvatiti tu činjenicu i izvršiti analize zašto je to tako a ne negirati nešto što svi vidimo golim okom.

  • Ristić zoran

    08:45 // 29. 7. 2023.

    SNS-botovi : svaki ko je došao na protest je došao dobrovoljno ! i svaki od njih vredi kao pun autobus vaših nesrećnika koji av_ Kapo skuplja po Srbij

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: