Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:24, 1. 10. 2021.

| Društvo

Protest građana zbog rampe na Sinđelićevom trgu, iz Grada kažu da je imovina njihova i umeju da gazduju

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
243318609_924945011433491_6194215129101775116_n
Protest stanara zbog uklanjanja rampe; foto: T. T.

Nakon što je po nalogu građevinske inspekcije uklonjena rampa za parking prostor na kome ostavljaju vozila već dve decenije, protestovali su stanari zgrada na Sinđelićevom trgu i iz ulice Svetozara Markovića. Kažu da je to uzurpacija njihovog prostora, a pomoćnica gradonačelnice za građevinarstvo kaže da je to gradsko zemljište i da su ovim potezom pokazali da umeju da gazduju svojom imovinom.

Parking izlazi na Ulicu Generala Tranijea, tik do Uprave za građevinarstvo, a na tom mestu su se danas okupili nezadovoljni stanari. Rampa je uklonjena juče, a ekipa Parking servisa je danas, kaže stanar Vukman Krivokuća, došla da pomeri i stubiće.

Njih su stanari izašli da brane.

Glavni razlog protesta stanara je jedan čin, pokušaj zapravo uzurpacije našeg parking prostora. Naš parking prostor je tu već decenijama unazad. Međutim, neko je doneo rešenje da se rampa, koja služi da niko drugi sa strane ne može da koristi parking prostor, odnese - navodi on.

Već dve decenije stanari koriste taj prostor, a od 2009. godine, kako piše u nalogu, to im jei zakonski omogućeno. Međutim, navode da je sada građevinska inspekcija donela rešenje da se ona ukloni, a razlog nije poznat stanarima. protest Protet stanara; foto: J. J.

Na prilazu parkingu zgrade Svetozara Markovića br.1 iz Ulice Generala Tranijea, postaviti fizičku prepreku-rampu na regulacionoj liniji kako bi se sprečilo nekontrolisano ulaženje vozila na parkin pomenute zgrade - piše u nalogu.

Međutim, pomoćnica gradonačelnice za građevinarstvo Marina Živulović Petrović navodi da taj prostor nije njihov i da nalog nije prihvatljiv, već samo građevinska dozvola koju, kako kaže, nemaju.


Živulović Petrović: Ovim smo pokazali da umemo da gazdujemo

Upravo je građevinska dozvola jedan od razloga uklanjanja rampi, kao i građani koji su se, kako kaže pomoćnica, žalili da nemaju gde da ostavlajju svoja vozila u centru i što im je onemogućen prilaz na pomenutom parkingu.

Nije u pitanju cela rampa, u pitanju su samo stubići koji su nepohodni za postavljanje rampe. Elektronsku rampu je uklonio JP Parking, jer je svojevremeno data na revers stanarima zgrade i jedna i druga u okviru našeg kopleksa zemljišta...Onda je Uprava za građevinarstvo proverila o čemu se radi kroz Katastar i praktično i formalno mi smo vlasnici 430 metara kvadratnih zemljišta, tako da oni nemaju oko svojih zgrada ni svoj dvorišni prostor - kaže ona.

242540538_2679212955721784_8306136605769990302_n Na terenu i policija i inspekcija; foto: T. T. Pored toga, kaže i da su stanari kontejnere, koji treba da stoje u njihovim smećarama za smeće, izbacili na trotoar preko puta zgrade Uprave za građevinarstvo, pa kaže da je i to jedan od razloga uklanjanja rampi.

To su dva razloga zbog kojih rampa ne može tu da posotoji, jer onda vozilo za odvoz smeća, Hitna pomoć ili bilo ko drugi ne može da priđe i da pruži svoju adekvatnu uslugu za koje se plaćaju redovne i regularne cene svih nas - dodaje.

Stanari ističu da će radikalizovati proteste ukoliko nadležni ne vrate rampu, a Živulović Petrović poručuje da će definitivno biti uklonjeni i stubići i da ona ne može da zabrani okupljanja stanara. 243494134_453323249323763_2700227731959782517_n Pomoćnica gradonačelnice ističe da je to gradsko zemljište; foto: T. T.

Naše rešanje će biti sigurno u celosti realizovano. Skinuli smo one stubiće na drugoj rampi, skinućemo i ovde ako ne uvedemo red u ovom gradu i parkiranje šta smo onda uradili...Ovim smo pokazali da umemo da gazdujemo svojom imovinom, i te kako - zaključuje ona.

Tokom protesta stanara, na terenu je bila policija.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • lola

    10:24 // 2. 10. 2021.

    Ovoga puta Grad je u pravu. Tu sto su ljudi kupili stanove ne znaci da su kupili i povrsinu ispred te zgrade.NAZALOST MORAM DA PRIZNAM, DA JE GRAD TU APSOLUTNO PRAVNO U PRAVU.
    Nema domacinstva po selima koje ne koriste vodu iz bunara dubine oko pet do seSt metara. SVE POSLE DUBINE BUSENJA OD JEDNOG METRA JE DRZAVNO.

    • Mile

      14:12 // 2. 10. 2021.

      To zemljište nije u svojini Grada Niša.

  • Ms1966

    09:50 // 2. 10. 2021.

    Kada je trebala da ruši objekat "Nislijske mehane" za koji postoji Rešenje Ministarstva gradjevine o uklanjanju, nije to učinila, već je objekat tj. prizemna salu kafane, preimenovala u "vrtna senila" . Nadam se da će nekada odgovarati za ovo delo!

    • mile

      14:15 // 2. 10. 2021.

      Mora neko da podnese prijavu tužilaštvu. Oni ne rade po službenoj dužnosti, već samo po prijavi. Može i anonimno, samo uz dokaze.

  • AntiPA

    08:10 // 2. 10. 2021.

    Svima vama koje “ne zanima politika”, koji se niste ukljucivali u proteste, koji se niste borili za aerodrom, koji ste cutali kada su penzionerima smanjivali penzije, a aktiviste privodili bez ikakvog povoda, koji mislite da su MHE problem “nekih tamo na Staroj planini”… e pa svima vama kazem: AKO VAM JE. Zasluzili ste da vas jasu do iznemoglosti.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: