Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:42, 10. 9. 2018.

| Društvo

Prvaci u Bujanovcu ipak seli zajedno u školske klupe

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti, Bujanovačke
Sada Romi prete ispisom 740 učenika; foto: OŠ "Branko Radičević" Bujanovac

Nakon nesporazuma oko upisa prvaka i mešovitih odeljenja u kojima su Romi u većem broju, roditelji prvaka srpske nacionalnosti prekinuli su proteste, a prvaci su seli u klupe u tri mešovita odeljenja, dok su u dva odeljenja raspoređena deca romske nacionalnosti.

Roditelji prvaka, njih 26, pokrenuli su peticiju pre početka školske godine, tražeći da njihova deca ne budu raspoređena u 5, već u 3 odeljenja, jer bi tako deca iz predškolskih grupa nastavila zajedno dalje školovanje.

Ipak 3. septembra u školi su objavljeni spiskovi koji roditeljima 26 prvaka nisu odgovarali, pa su deca svoj prvi dan, umesto u klupama, proveli u susednom parku.

Nakon sastanka roditelja, uprave škole i školske uprave, a kome su prisustvovali i predstavnici resornog ministarstva, postignut je “kompromis”.

Roditelji nisu želeli da komentarišu dogovor, jer, kako kažu, “bili su pogrešno shvaćeni i često optuživani za rasizam”, ali nezvanično su zadovoljni dogovorom.


Bujanovačke: Romi prete povlačenjem svoje dece iz škole

Da je ostalo nezadovoljstvo kod jednog dela roditelja svedoči saopštenje za javnost dostavljeno redakciji Bujanovačkih u kome Ujedinjena partija Roma preti da će povući svojih 740 učenika, ukoliko sva odeljenja ne budu mešovita.

U saopštenju za javnost UPR osuđuje se formiranje dva odeljenja prvaka sastavljena samo od Roma, i pozivaju na reakciju sve nadležne institucije - pišu Bujanovačke.

Ovim povodom se iz bujanovačke škole niko nije oglasio, a direktorka Mirjana Nešić, i pored brojnih poziva novinara Južnih vesti, danas nije bile dostupna za komentar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran

    07:54 // 13. 9. 2018.

    Možda smo iste nacionalnosti, ali ja Vas uopšte ne razumem! Da li pokušavate da kažete da svi Srbi govore identičnim jezikom a da Rom ne može da razume drugog Roma geografski udaljeni jedan od drugog? I da Srbin, iz Užica razume Pirketa iz Pirota...Najnerazumnije je da Vi, nerazumno pokušavate da ljude koji traže razumna rešenja podstičete na nerazumevanje.

  • Kulturolog

    14:48 // 11. 9. 2018.

    To sto ste napisali pod pseudonimom Name prosto nije tacno.

  • sozontije

    15:25 // 10. 9. 2018.

    Romi su ovog puta upravu.Po toj logici treba da traze da im nastavu odrzavaju na maternjem jeziku.

    • Name

      15:49 // 10. 9. 2018.

      Хaхaхa... мaтерњем језику. Кoм језику? Дa би језик биo језик и дa би биo признaт, мoрa дa имa свoје писмo, aзбуку, прaвoпис, a њихoв нaчин гoвoрa и спoрaзумевaњa тo немa. Мoрa бити јединствен, a ни тo није случaј, јер цигaни из Србије, Русије и Јужне Америке нпр. уoпште не причaју истим гoвoрoм (језикoм).

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: