Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:22, 2. 11. 2023.

| Društvo

Prvi jesenji uspon do vidikovca Suve planine u nedelju

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
Divna Gorica planinarenje; foto: Preslap

Planinarsku akciju do vrha Divna Gorica, sa koga "puca pogled" ka grebenu Suve planine, a Bela Palanka se panoramski vidi "kao na dlanu", Planinarsko društvo Preslap organizuje u nedelju, 5. novembra. Polazak je od sela Mokra, a kažu da je trasa planinarenja u oba pravca duga oko 13 km.

Vrh Divna Gorica na Suvoj planini od skoro 1.400 m moći će da osvoje svi zainteresovani ljubitelji planinarenja, na prvom jesenjem usponu ove godine koji organizuje Preslap, a za koji se nadaju da će postati tradicija.

Vidikovac će osvajačima ovog vrha prikazati ceo greben Suve planine i panoramski pogled na Belu Palanku, a organizatori akcije kažu i da je to najistaknutiji vrh na "belopalanačkoj potkovici", prekoputa Trema, najvišeg vrha ove planine.

Zbog svog položaja na samom kraju ogrmonog masiva Suve planine, iznad doline Nišave, predstavlja upečatljivo mesto koje se lako uočava sa svih ostalih vrhova Suve planine, a i sa drugih planina na jugoistoku Srbije. Podnožje Divne Gorice je pod gustom listopadnom šumom, a područje bliže vrhu je ogoljeno. U blizini Divne Gorice ima i stenovitih formacija, a prevoj Preslap razdvaja vrh Divnu Goricu od vrha Rženac. Između dva potkovičasta grebena - niškog i belopalanačkog, nalazi se udolina - ističu organizatori.

101_panorama_divna_gorica

Staza je duga 13 km u oba pravca, navode organizatori, a osmislio je Milorad Ignjatović, koji je svoj radni vek proveo u Sloveniji, pa kažu da je svoje bogato planinarsko iskustvo u državi u kojoj je planinarenje nacionalni sport, preneo i na područje sela Mokra i ka Divnoj Gorici.

Trasa počinje na izlazu iz sela Mokra, na raskrsnici puta koji u produžetku odlazi za Divljanu, sa popularnim makadamskim "nemačkim putem". Posle dvadesetak minuta uspona "nemačkim putem", trasa akcije skreće u šumu, na prečicu, na novu stazu koju je Planinarsko društvo "Preslap" trasiralo, očistilo i obeležilo kroz nekoliko radnih akcija tokom proleća i leta 2023.godine. Šumska deonica će planinare izvesti do mesta zvanog Lokva, odakle se trasa penje ka prevoju Preslap, na oko 1150 metara nadmorske visine. Konačno, završni uspon sa ovog prevoja, do vrha Divna Gorica, trajaće oko 45 minuta, i ovo će biti i najatraktivnija deonica, po samom grebenu Suve planine, sa najatraktivnijim vidicima - opisuju predstojeću akciju.

Potom će se istim putem vratiti u selo Mokra, a na izletištu Vrelo planiraju posluženje ručka koji neće dodatno naplaćivati, ali je potrebno poneti pribor za jelo.

Oni koji bi da krenu iz Niša na ovu prvu jesenju akciju mogu da se jave vodičima Preslapa - Miroslavu Dokmanu na broj 062205977 i Miloradu Ignjatoviću pozivom na broj 0646739790, a troškovi prevoza su 1.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    14:59 // 2. 11. 2023.

    Апел планинарима...где год да иду...понесите,свако по црну врећу и скупљајте ,успут,бачени пластичну амбалажу...ко ће други?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: