Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:59, 17. 12. 2023.

| Društvo

Prvi rezultati parlamentarnih izbora - RIK: SNS vodi (live blog)

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
izbori
Prema prvim rezultatima SNS vodi; foto: Aleksandar Kostić

Sa prvim procenama izašle su agencije i stranke i njihovi podaci govore da na parlamentarnim izborima vodi Srpska napredna stranka, a da je odmah iza nje koalicija "Srbija protiv nasilja". Republička izborna komisija izašla sa podacima koji pokazuju da SNS ubedljivo vodi, a i predsednik Srbije kaže da isto.


23:40 - Najnoviji podaci RIK-a: SNS vodi sa 51.01%

Prema najnovijim podacima Republičke izborne komisije, na parlamentarnim izborima u Srbiji vodi sa 51.01%, “Srbija protiv nasilja” ima 18.5%, a trećeplasirana je lista okupljena oko SPS-a koja ima 7.4% glasova.

Koalicija NADA ima 4.4%, izborna lista koju predvodi Branimir Nestorović ima 3.89%, Nacionalno okupljanje 2.92%.


“Srbija protiv nasilja”: Imamo 28,2%

Ispred koalicije “Srbija protiv nasilja” obratio se Miroslav Aleksić koji je rekao da je tokom celog dana u Srbiji “bila prisutno izborno nasilje”. Istakao je da mnoga biračka mesta još nisu izbrojila glasove, ali da prema rezultatima zapisnika koji su do njih došli SNS ima 43,2%, “Srbija protiv nasilja” je osvojila 28,2% na parlamentarnim izborima.

Naveo je da su cenzus prešli i SPS, koalicija NADA i lista Branimira Nestorovića.


Dačić: SPS-u potrebna nova lica

Lider SPS-a Ivica Dačić izjavio je nije zadovoljan rezultatom na ovim izborima, da je njegovo lično mišljenje da je “potrebno naći novog lidera SPS-a”, ali da su spremni na koaliciju sa SNS-om. Prema podacima RIK-a, koalicija oko SPS-a ima 7.57%


22:50 - CeSID/IPSOS: 129 mandata za Srpsku naprednu stranku

Na osnovu 80,2% uzorka CeSID-a i IPSOS-a lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” osvojila je 46,4% glasova ili 129 mandata. Na drugom mestu je “Srbija protiv nasilja” sa 23,3% ili 64 mandata.

Koalicija oko SPS-a za sada ima 6,7%, odnosno 18 mandata, dok je koalicija NADA osvojila 4,8% ili 13 mandata.

Prema njihovim projekcijama, cenzus prolazi i lista “Dr Branimir Nestorović-Mi-glas iz naroda” sa 4,8%, odnosno 13 mandata.


Vučić: "Srbija ne sme da stane" na 46,5%

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo je rezultate parlamentarnih izbora. Prema njegovim, na osnovu 76% uzorka lista “Srbija ne sme da stane” ima 46,5% glasova, “Srbija protiv nasilja” je na 23,5 odsto, SPS ima 6,6%, koalicija NADA 4,9% i lista Branimira Nestorovića 4,8%.

Vučić je rekao da će SNS imati apsolutnu većinu u parlamentu i da nisu pronašli nijedno mesto u Srbiji da su osvojili manje glasova nago na prethodnim izborima.


22:15 - RIK: SNS 54,93%, "Srbija protiv nasilja" 13,49%

Republička izborna komisija (RIK) objavila je večeras prve rezultate vanrednih parlamentarnih izbornih izbora na osnovu 442 obrađena biračka mesta, od ukupno 8.273.Prema tom uzorku, izborna lista “Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane” dobila je 54,93 odsto glasova, lista “Srbija protiv nasilja” 13,49%, dok je trećeplasirana lista “Ivica Dačić - Premijer Srbije” sa 8,27 odsto glasova.

Izborni cenzus prešle bi liste “Nada za Srbiju sa 3,7%, “Nacionalno okupljanje” sa 3,04%, dok je sledeća najbliža cenzusu “Mi - Glas iz naroda” sa 2,98%.


21:59 - Prema prvim podacima SNS vodi

Podaci CeSID-a i IPSOS-a pokazuju da SNS vodi na parlamentarnim izborima sa 46,6%, a da je druga “Srbija protiv nasilja” sa 23%, na osnovu 65,1% uzorka. Treću poziciju zauzima SPS sa 6,9%, Koalicija NADA osvojila je 4,9%, a cenzus je prešla i lista “doktora Branimira Nestorovića sa 4,8% glasova.

Prema rečima Đorđa Stankovića iz koalicije “Srbija protiv nasilja”, u Nišu vodi SNS sa 40% dok njegova koalicija ima 31% na 47 obrađenih biračkih mesta.

Ana Brnabić je u sedištu SNS saopštila da prema 50 obrađenih biračkih mesta, rekla je ona, SNS ima 47,1 odsto podrške, da je na drugom mestu je "Srbija protiv nasilja" sa 23 odsto glasova, SPS ima 6,9%, a koalicija NADA 4,9%.

Građani su na republičkom nivou mogli da biraju između 18 lista.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Penzionerka

    13:57 // 18. 12. 2023.

    Rezultati po opstinama?

  • Ika

    09:16 // 18. 12. 2023.

    Izgubili u Nišu po opštinama....

  • Durlanac

    08:50 // 18. 12. 2023.

    Javi se Slavko.! Jesi živ.?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: