Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:29, 13. 2. 2018.

| Društvo

“Radio je ostao zarobljen u zabavnom programu, iako nije zabavno vreme”

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
radio
Radio se i dalje sluša u Nišu; foto: S. M.

Iako je radio devedesetih godina prošlog veka imao jaku i važnu informativnu ulogu, kako kaže urednica City radija Ivana Petrović na Svetski dan radija, nakon demokratskih promena, u velikoj meri poprimio je isključivo zabavan karakter, a u tome je ostao “zarobljen” i danas.

Klizanje skale preko radio-talasa, šutanje sa zvučnika, gromki glasovi spikera, informacije, kao i muzika svih žanrova sa zvučnika radio-aparata i dalje nisu “izašli iz mode”. U prilog tome, koliki je značaj radija, govori i činjenica da od 2011, UNESCO obeležava Svetski dan radija, svakog 13. februara.

Međutim, Petrovićeva smatra da radio-stanice moraju da pružaju više informativnog sadržaja, a manje zabavnog, kakav je danas.

Radio je imao snažnu i isključivo informativnu ulogu. I ono što ljudi vrlo često zaboravljaju je da u Srbiji da je upravo informativna radio mreža bila nosilac promena devdesetih godina. Sa demokratskim promenama počela je da se menja funkcija radija, jer je bila procena da radio treba da poprimi malo više ulogu zabave i da ima više lakših tema - kaže Petrovićeva.

Međutim, Petrovićeva kaže da se zabavnim programom, koji uključuje i obilje muzike, otišlo se predaleko.

Mi u Srbiji i dalje imamo veliki broj radio-stanica. Ali, radio-stanice u Srbiji, u gro slučajeva, nemaju više informativnu funkciju. I to je sada ono što je ogroman problem, jer su se društvene okolnosti ponovo promenile, a radio se nije promenio. Dakle, radio je ostao zaglavljen u toj nekoj srećnoj priči - kaže Petrovićeva.


Svetski dan radija u znaku ženskog sporta

Ivana Petrović "Nepravedno nezastupljen ženski sport", foto: arhiva Južnih vestiU ukupnoj sportskoj zastupljenosti na radiju, kako kaže urednica City radija, tek 4% su zastupljene žene. Zbog toga je, dodaje, ovogodišnji Svetski dan radija u znaku ženskih sportistkinja.

Nikada neće biti propraćen ženski sport, kao što je to slučaj sa muškim. Ja to stalno pričam. Tek 4%, od ukupnog sportskog sadržaja na radijima, pripada ženama - kaže Petrovićeva.

Inače, pored rodne jednakosti u sportu, skreće se pažnja i na razlike među ljudima, ali i na mir koji bi trebalo da se širi kroz sportske prenose.


Radio Niš - spomenik Niša kojeg više nema

Starije Nišlije sećaju se dana kada se 1950. godine Radio Niš uselio u Ulicu Ive Lole Ribara i tamo dočekao dvadeset i prvi vek.

Legenda niškog radija i zaštitni znak jutarnjeg programa Ozren Rašić, seća se da su na tom mestu snimali svoje prve ploče Galija, Kerber, ali i Lepa Lukić.

Pored toga, upravo na ovom radiju je i čuveni pesnik Branko Miljković prvi put dobio prostor u medijima. Međutim, na veliku žalost Nišlija, ova radio-stanica ugašena je 2010. godine.

Anegdote i priču o značaju Radija Niš možete da pogledati u reportaži Južnih vesti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Маrko

    08:32 // 14. 2. 2018.

    2)...-дискофила- који су добро познавали одређене музичке правце. Тада је после песме Дилана ишао Нил Јанг, нпр. а данас Сергеј Ћетковић што се у сваком смилу разликује и неспојиво је. Данас, такође, 80% нумера са музичких листи радија је идентично. Значи, слушамо исту музику на свим радијима.
    3) Радио Ниш је угашен а да као град нисмо ни мрднули прстом. Нажалост, нисмо добили његову замену.

  • Marko

    08:24 // 14. 2. 2018.

    1) Деведесетих радио јесте био забаван али је имао пуно говорних садржаја - емисије, квалитетан ноћни програм итд. Међутим с годинама је присуство спикера и аутора емисија смањивано а то правдано "само музика!", "наш говор је музика", "радио с најбољом музиком" итд.
    2) Музика. Деведесетих су постојали музички блокови на радију који су пуштани од стране школованих музичких уредника или ентузијаста

  • Aperkat

    20:03 // 13. 2. 2018.

    Koliko se secam,Radio Nis je ukinut u vreme pokojnog Tijanica!Nijedna gradska vlast ili "Narodni poslanici " iz Nisa nisu hteli da se bore za povratak u niski etar,najboljeg radia!Definitivno,veoma nam nedostaje!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: