Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 1. 12. 2023.

| Društvo

Radnici DKC-a još jednom odgovaraju - gradonačelnici, većnici, odbornicima

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
dkc
Traže da se ukine odluka o spajanju sa “Divljanom” i zadrži šifra kulture; foto: Nikola Đukić

Dok su radnici protestovali ispred, odbornici su raspravljali o tome kako je Dečiji kulturni centar prešao u sektor kulture, zašto ne mogu da budu ustanova kulture i šta tamo rade kuvari. Zaposleni sada reaguju otvorenim pismom u kom se vraćaju na prvobitne zahteve - da se ukine odluka o spajanju sa “Divljanom” i zadrži šifra kulture.

Skupština Grada Niša Raspravljali o DKC-u; foto: N. Đ. Na tvrdnju čelnika Grada da je prelazak DKC-a u sektor kulture izvršen na “volšeban način”, zaposleni u DKC kažu da je kompletna procedura pokrenuta je i sprovedena u mandatu vlasti SNS-a tokom 2018.godine. To je samo jedan od navoda sa poslednje sednice niške Skupštine koje radnici DKC-a negiraju u otvorenom pismu.

Na osnovu pogrešnog tumačenja zakona, kao i paušalih izjava i optužba upućenim radnicima DKCN, dokumentovano demantujemo sve gorenavedene navode čelnika Grada Niša, i zahtevamo da klevetanje i diskriminacija kolektiva DKCN momentalno prestane - poručuju zaposleni nadležnima.

Osvrnuli su se na raniju izjavu gradonačelnice Dragane Sotirovski, koja se ponovo čula na Skupštini, da "nije jasno šta u DKC-u rade kuvar i prehrambeni tehničar".

Što se tiče navoda o radnicima sa zvanjem kuvara, odgovorno izjavljujemo, o čemu svedoče i ugovori o radu navedenih lica, da su dve radnice sa tim zvanjem raspoređene na mesto pomoćnog osoblja(čistačica), čija pozicija zahteva I stepen stručne spreme - osnovno obrazovanje - odgovaraju zaposleni.

IMG-9aecdb9c78834df4b7eceba39b463fff-V DKC radi sa mladima o 3 do 18 godina; foto: S. V. Na navode da DKC nikada nije bio kao ustanova kulture, već se sagledava Zakonom o učeničkom i studentskom standardu, zaspoleni kažu da nisu istiniti. Kažu da se taj Zakon odnosi na učenike srednjih škola i studente, a da DKC radi sa mladima o 3 do 18 godina pa je zato neprimenljiv.

Uredbom o klasifikaciji delatnosti jasno je definisana šifra delatnosti Dečijih kulturnih centara 90.04- rad umetničkih ustanova, linea dva - delatnost učeničkih i studentskih kulturnih centara - kažu zaposleni.

Zbog svega iznetog na Skupštini, zaposleni ponovo traže da se poništi Odluka o spajanju Dečijeg kulturnog centra i “Divljane” i da se DKC-u vrati šifra kulture 90.04.

Zahtevamo da se u hitnom roku postupi po našim prvobitnim zahtevima. U suprotnom bićemo primorani da pravdu potreaimo u nadležnim inistitucijama na najvišem nivou - kažu zaposleni.

Otvoreno pismo koje su radnici DKC-a uputili gradonačelnici, predsedniku Skupštine, šefovima odborničkih grupa i odbornicima, možete pročitati u prilogu na kraju teksta.

Dokumenti za preuzimanje

  1. DKC - otvoreno pismo (preuzmi) - 16.54 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mira

    10:08 // 4. 12. 2023.

    Bas su kulturni zvizde u postaljke uznemiravaju decu i prolaznike. stvarno su za promenu sifre u f

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: