Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:33, 23. 9. 2018.

| Društvo

Radnici “Gumoplastike” prekinuli štrajk glađu

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti, Jugpress
gumoplastika
Radnici ipak nemaju pravo na socijalni program?, foto: bujanovac.com

Nakon razgovora sa državnim sekretarom u Ministarstvu privrede Draganom Stevanovićem, radnici bujanovačke Gumoplastike prekinuli su petodnevni štrajk glađu. Iako im je rečeno da zapravo nemaju pravo na socijalni program, radnici za Jugpress kažu da im je obećano da će njihov problem biti rešen.

Kako je poverenik Ujedinjenih granskih sintikata Nezavisnost u ovoj fabrici Slavoljub Ristić rekao za Jugpress, predstavnici ministarstva su im saopštili da zapravo nemaju pravo na socijalni program, koji su potpisali krajem prošle godine, jer su u stalni radni odnos primljeni nakon Uredbe Vlade koja zabranjuje zapošljavanje.

Državni sekretar nam je rekao da mi nemamo pravo na socijalni program zato što smo primljeni u stalni radni odnos nakon Uredbe Vlade Srbije, iako smo mi primljeni po nalogu inspekcije rada. Inspekcija je zatekla radnike kako rade „na crno“ i izdala nalog o zapošljavanju. Sada je zapravo glavni problem to što ne postoji rešenje inspekcije, već samo zapisnik o postupanju. Ispada da radnici Gumoplastike zbog nečijeg propusta, nemaju pravo na socijalni program - kažr Ristić.

Rečeno im je da, objašnjava Ristić, mogu dobiti razliku od ličnog dohotka do zakonske minimalne plate.

Mi smo dobijali od 7.000 do 15.000 dinara i da možemo da dobijemo tu razliku do zakonskog minimalca. Rečeno nam je da će da pošalju neku ekipu iz Ministarstva privrede da , zajedno sa našom obračunskom službom i sindikatom dođe to iznosa koliko radnicima treba da bude isplaćeno - kaže Ristić.

Nejasno je međutim, dodaje Ristić, šta će biti sa toplim obrokom, regresom i putnim troškovima, kao i to da li će radnici dobiti i kamate na razliku u plati koja im godinama nije isplaćivana.

Ristić smatra i da je zakon “jači” od uredbe i da, zbog propusta državnog službenika, to jest inspektora koji nije doneo pisano rešenje, ne treba da ispaštaju radnici.

Podsetimo, radnici fabike Gumoplastika kraj bujanovačkog sela Klenike u ponedeljak su otpočeli štrajk glađu jer, iako su se prijavili za socijalni program, od decembra prošle godine im ništa nije isplaćeno.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: