Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:09, 27. 10. 2014.

| Društvo

Radnici “Prvog maja” započeli štrajk glađu

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti, Pirotske vesti
prvi-maj-aha-mura.jpg
Sa ulice prešli na gladovanje, arhivska fotografija foto: pirotskevesti.com

Sedamnaestoro zaposlenih u privatizovanom delu pirotskog “Prvog maja” započelo je štrajk glađu zahtevajući da se država uključi u rešenje problema u ovoj fabrici i spasi je od gašenja.

Protesti svih zaposlenih su održani već nekoliko puta, a predstavnici Asocijacije nezavisnih sindikata su prošlog petka najavili da su se odlučili za najdrastičnji oblik radničkog protesta.

Njih 17, od 1.300 koliko zapošljava “Prvi maj”, započelo je štrajk glađu.

Prethodni razgovori sa predstavnicima većinskog vlasnika slovenačke “AHA Mure”, opštinskog rukovodstva i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede nisu urodili plodom, pa je zato odlučeno da se štrajkuje glađu.

Pokušali smo sve, ali nismo naišli na konkretnu pomoć države tako da smo prinuđeni na ovakav korak - rekao je Vladica Marinković, poverenik ASNS.

Iako su do sada tražili rešenje za izlazak iz krize i bili spremni na dogovor, radnici sada imaju samo jedan zahtev - da država preuzme vlasništvo nad pirotskom konfekcijom i na taj način spasi fabriku i sačuva 1.300 radnih mesta.

Marinković je rekao da zaposleni već tri meseca ne primaju platu i nemaju overene zdravstvene knjižice.

Podsetimo, slovenačka kompanija “AHA Mura”, koja je krajem 2012. godine kupila pirotski “Prvi maj”, nedavno je otišla u stečaj.

Iako su iz Slovenije stizala uverenja da će u Pirotu sve funkcionisati normalno i da se saradnja sa “Hugo Bosom” nastavlja, to se nije desilo.

Radnici su protestovali ispred Opštine Pirot i zahtevali sastanak i sa ministrom privrede Željkom Sertićem i sa premijerom Aleksandrom Vučićem, ali odgovora do danas nema.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Radmila Misic

    08:00 // 28. 10. 2014.

    Zasto ne insistirate da se objave u medijima imena clanova komisije za privatizaciju koji su odlucili da se "Prvi maj" proda "Muri" koja je vec bila u problemima? Neka to trazi kogod dobije mikrofon

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: