Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 9. 9. 2022.

| Društvo

Radnici belopalanačkog Komunalnog preduzeća zabrinuti za svoju i sudbinu "Komnisa"

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
komnis
Zaposleni zabrinut; foto: Lj. F.

Da je Unapred pripremljen plan reorganizacije za belopalanačko Komunalno preduzeće Komnis napisan uz niz nezakonitosti, uz obmanu i prevaru poverilaca, smatra deo zaposlenih tog preduzeća. Ročište o odlučivanju da li će to preduzeće otići u stečaj i reorganizaciju zakazano je za 14. septembar, a 14 radnika pokušaće da ospori UPPR i odloži njegovo usvajanje.

U dokumentu stoji da rukovodstvo Komnisa ima dogovor sa većinom radnika kojima se duguje i da je dogovoren reprogram dugova na 3 godine. Međutim, neki od zaposlenih kažu da je saglasnost prikupljana pre nego što je plan sačinjen i da tada nije bio takav dogovor.

Nama je kao radnicima prezentovano da će zarade koje nam se duguju biti isplaćene u prvoj godini, dok je planom predviđeno drugačije. Nije nam rečeno, a to je i ono što je možda i najbitnije, da će predmetnim planom biti otpuštanja i to nas kao radnika koji smo svoja prava ostvarivali sudskim putem - kaže jedan od radnika.

Više radnika je potvdilo da je pre sačinjavanja UPPR-a primljen određeni broj radnika i kako kažu, za njih nije ispoštovana zakonska procedura. Zabrinuti su za opstanak preduzeća i za svoja radna mesta ukoliko Privredni sud 14. septembra usvoji UPPR u predloženom obliku.

Sakupljeni su potpisi 14 radnika, koji su ujedno i poverioci kojima su duguje, koji se ne slažu za njim i oni će pokušati da odlože njegovo usvajanje.

Ukupno se za plate i naknade za prevoz radnicima duguje nešto manje od 26 miliona dinara.

Radnicima koji nisu tužili preduzeće u 2021. godini zarade su isplaćivane sa namenskog računa, čime je pored krvivičnog dela oštećenje poverioca, rukovodstvo preduzeća, posebno direktor, izvršilo krivično delo zloupotrebe službenog položaja - tvrdi takođe jedan od zaposlenih.

S druge strane, neki od radnika u stečaju i reorganizaciij vide plan za rasturanje preduzeća.

Predsednik Opštine ne želi da dopusti da se neko buni u njegovoj opštini. Mi smo jedini radnici koji tražimo naša prava, tužimo za plate jer su neredovne i slične stvari. Tranzicijia je smišljena da se preduzeće ugasi, da se otvori novo, gde će on primiti nove, svoje poslušne radnike. Sve se radi zbog toga - kaže dugogodišnji radnik.

Ukupna dugovanja Komnisa iznose preko 114 miliona dinara, a pored dugovanja radnicima, duguje se i firmama i dobavljačima oko 71 milion i banci za kredit 17 miliona.

Na dan preseka potraživanja tog preduzeća iznosila su 45,3 miliona dinara, a boljom naplatom mogla su da se izmire dugovanja radnicima, kaže jedan od zaposlenih.

Ako do sada nije imalo para, kako će ih biti sada. Ne možemo da opstanemo kada se dugovanja ne naplaćuju recimo bivšim direktorima, a mnoga dugovanja su i zastarela. Takođe, kredit je iskorišće da se kupi službena škoda, nju sada koristi Opštinska uprava. Kupljen je i sistem za ranu dojavu o poplavama, a naše komunalno preduzeće nema veze sa tim - kaže zaposlen.

Ročište je u niškom Privednom sudu zakazano za 14. septembar i tada će biti poznata sudbina belopalanačkog Komnisa.

Više o tome šta UPPR donosi - milionska dugovanja, dogovor sa poveriocima o otplati dugova na rate, otpuštanje radnika, novčanu pomoć lokalne samouprave, povećanje cena i brojne troškove privatnim firmama koje su radili na tom dokumentu i koji će kontrolisati njegovu primenu, pročitajte ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Podguzne muve

    14:54 // 11. 9. 2022.

    Ko se tu sad buni? Oni koji su potpisivali sporazum da im se 5 plata isplati na 60 rata? Oni koji su cutali kad su iz firme proterivani politicki nestomisljenici vlasti? Oni koji su postavljeni na sefovska mesta i u kancelarije bez ikakve kvalifikacije?
    Iz firme je isterano sve sto je vredelo,ostali su samo poslusnici koji veze sa zivotom nemaju. I sad bi ja trebalo da ih zalim?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: