Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:34, 14. 10. 2022.

| Društvo

Radnicima niškog Doma zdravlja odmor u Šarm el Šeiku kao poklon za zalaganje tokom kovida

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
dom zdravlja niš
Deo saradnje Niša i Južnog Sinaja; foto: JV / Ljubica Jocić

Oko 20 zaposlenih u niškom Domu zdravlja otputovalo je u Šarm el Šeik, u okviru saradnje Niša i egipatskog Južnog Sinaja. Direktor te ustanove Milorad Jerkan kaže da je reč o lekarima, medicinskim sestrama, spremačicama i tehničarima koji su najviše radili u vreme kovida. Ističe i da korona u Nišu prerasta u vrstu prehlade, ali da su u pripravnosti sve dok Svetska zdravstvena organizacija ne objavi kraj pandemije.

sotirovski jerkan Simbol Šarm el Šeika biće na križnom toku kod NTP-a; foto: JV / Ljubica JocićJerkan objašnjava da su birali ko će ići na osnovu toga ko je imao najviše posla zbog kovida, kao i da je obavljeno oko milion pregleda tokom epidemije.

Neke sugrađane smo pregledali više puta, a dolazili su i iz okolnih gradova. Pored lekara, idu i sestre, uzorkivači, laboranti, spremačice, tim koji je najviše dao da se suzbije kovid, koji je u početku u našem gradu bio jako intenzivan, da bismo na kraju došli u situaciju da budemo najbolji grad što se tiče i vakcinacije i svih onih oblika koji sprečavaju zarazne bolesti - navodi direktor Doma zdravlja.

Većina njih nije imala priliku da poseti Egipat, kaže doktorka sa Odeljenja pedijatrije Nela Živković, dok doktorka opšte prakse angažovana u kovid ambulanti u Duvaništu Ana Marjanović navodi da je poslednjih godina imala jako malo vremena za sebe.

Tri godine smo u kovidu. Nismo imali ni vremena za odsustvo. Svi mi angažovani u crvenoj zoni usredsredili smo se na posao - priča ona.

Odluka ko će ići u Šarm el Šeik bila je na Domu zdravlja, tvrdi gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i poručuje da je to vid zahvalnosti zaposlenima za napore koje su ulagali zbog kovida.

Ne samo da su zaslužili, i više nego da su zaslužili, jer su 24 sata bili dostupni svim Nišlijama. Znate koliko je pregleda urađeno u kovidu, da je on još uvek prisutan kao virus, a da ti ljudi zaista rade - ističe Sotirovski.

Dodaje da je to početak saradnje sa Južnim Sinajem i da će simbol Šarm el Šeika biti postavljen uskoro na kružnom toku kod Naučno-tehnološkog parka.

Ovih dana, u jednoj vrlo intenzivnoj prepisci sa administracijom Šarm el Šeika, dogovaramo pozicije gde će biti njihov simbol grada u Nišu i gde će simbol Niša biti u Šarm el Šeiku. Lokacije smo već dobili. Na kružnom toku kod NTP-a u skorije vreme, kada vajari završe svoj deo posla, naći će se simbol te države, odnosno tog grada. Posebno me obradovala informacija da su vize za Šarm el Šeik ukinute, što znači da ćemo bez viziranja pasoša moći u Egipat, konkretno u Šarm el Šeik - navodi gradonačelnica.


Jerkan: Protiv sezonskog gripa vakcinisano oko 5.000 građana, opada broj zaraženih koronom

Milorad Jerkan Jerkan kaže da opada broj zaraženih koronom; foto: JV / Ljubica JocićPrema rečima direktora Doma zdravlja u Nišu, oko 10 % testiranih dobija pozitivne rezultate na kovid, dok je do pre mesec dana oko 50% onih koji se testiraju bilo zaraženo.

Mislim da kovid polako prerasta u jednu vrstu gripa, prehlade, ali još ne smemo da se potpuno opustimo jer sa Zapada dolazi jedan novi soj ili se priča da će doći, možda Srbiju zaobiđe, ali se priča da dolazi soj koji može da bude veoma opasan. Mogu sa zadovoljstvom da kažem da je broj pregleda u kovid ambulantama pao. Kreće se oko 800, do skoro je bio do 2.000 i veoma smo zadovoljni što smo uspešno realizovali ceo projekat - zaključuje Jerkan.

Međutim, kaže da će Dom zdravlja biti u pripravnosti sve dok SZO ne objavi kraj pandemije, a građanima poručuje da do tada ne smeju potpuno da se opuste. Ističe i da je protiv sezonskog gripa za nedelju dana vakcinisano oko 5.000 ljudi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • maja

    12:21 // 15. 10. 2022.

    sve to skupljaci sigurnih glasova.kakav kovid.ne lazite.hahaha

  • Bb

    07:07 // 15. 10. 2022.

    Jaoooo, Dr Nela Živković iz Niške banje? Nekadašnja vedeta G17/URS, a danas veliki simpatizer i član SNS.
    Ma nisu u stranku određivali ko ide, jok...

  • Sarkazam

    00:59 // 15. 10. 2022.

    Videvši spisak, zaključila sam da polovina njih nije ni privirila u covid ambulantama ali su zato bili prvi na mitinzima. Nemojte da zavaravamo nedužni narod, sve se već zna!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: