Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:45, 10. 7. 2021.

| Društvo

Radovi na arheološkom nalazištu u centru Bele Palanke bez dozvole Zavoda

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
temelj radovi
Gradnja bez dozvole; foto: I.G.

Da će na prostoru zaštićenog nalazišta Remizijana izniknuti privatni objekat koji se, kako Južne vesti saznaju, gradi bez dozvole nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika, javljaju čitaoci koji su zabrinuti da će do ponedeljka, kada nadležne službe rade i mogu da reaguju, šteta već biti naneta.

Preko puta belopalanačke policije krenuli su radovi na prostoru Antičkog utvrđenja, ali umesto spomenika kulture u toku su drugi građevinski radovi.

Građani koji su se javili Južnim vestima strahuju da će radovima napraviti velika štetu, a kako je vikend neradan za nadležne institucije, nisu dobili nikakav odgovor pa nema ni reakcija da se spreče radovi.

To je arheološko nalazište, upisano u registar arheoloških nalazišta, zaštićen prostor Remezijane. Sveti Nikita Remizijansi je odatle, gde je sada Bela Palanka i gde se decenijama radi na uništavanju nasleđa. To je antički utvrđeni grad iz 3, 4. i 5. veka gde se sada na privatnoj parceli nešto gradi. Zaštićeno je, u nadležnosti Zavoda za zaštitu spomenika Niš. U procesu izgradnje dužni su da pribave dozvolu nadležnog Zavoda- kaže čitalac.

temelj radovi Nadlženi nerade vikendom; foto: I.G. Južne Vesti saznaju da te dozvole nema, ali vikend je neradni dan za Ustanove zaštite, pa odgovor očekujemo u ponedeljak.

Šta se tačno gradi i da li je izdata građevinska dozvola na osnovu mišlljenja Zavoda i da li su stručnjaci obišli lokaciju pre izdavanja dozvole, pitanja su na koja odgovor nisu dali u Opštinskoj upravi Bele Palanke jer, kako kaže portparolka Ivana Stanković, ne zna ništa o tome.

Portparolka: Upravo ulazim u avion i ne znam ništa o tome.

Novinar: Ko je nadležan u Vašoj opštini? Dajte, molim Vas, kontakt iz uprave, inspekcije?

Portparolka: Ne znam, stvarno. Nemam ni brojeve.

Inače, Remizijana je zaštićena odlukom Skupštine opštine Bela Palanke iz osamdesetih godina prošlog veka, a na nekoliko lokacija arheolozi godinama vrše iskopavanja i nalaze različita otkrića.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ex faca

    08:03 // 12. 7. 2021.

    Meštani, uglavnom, znaju ko i šta gradi. Znaju i nadležni ali se čeka mig najmoćnijih i biće i dozvola i projekat i sve kako bi se legalizovala gradnja. Slično onoj bahatosti sa restoranom na Kopaoniku.

  • na ovim vikend pauzama inspektori se dobro utale

    22:19 // 10. 7. 2021.

    bilo i biće, da je drugačije uvela bi sedežurstva...

  • Ја

    21:15 // 10. 7. 2021.

    Па напредно се уништава Србија

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: