Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:08, 11. 3. 2020.

| Društvo

Četvoro zaraženih od korona virusa leči se u Nišu, u KC kažu da nisu životno ugroženi

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti, RTS
infektivna
Navodno je 4 pacijenta na Infektivnoj klinici u Nišu; foto: V. Keser

Korona virus prema poslednjem izveštaju u Srbiji ima 12 ljudi, što je 7 više nego juče, a nadležni ističu da su skoro svi novooboleli povezani sa onima kod kojih je virus potvrđen juče. Četvoro zaraženih je na lečenju u Nišu i nisu životno ugroženi, a iz Ministarstva zdravlja apeluju na ljude da kada imaju simptome ne idu u zatvorene prostore u kojima je mnogo ljudi.

Pacijenti kod kojih je potvrđeno da imaju koronu primljeni su na Infektivnu kliniku u Nišu, a u Kliničkom centru kažu da su po propisanim algoritmima i procedurama smešteni u potpunu izolaciju.

Svi pacijenti su stabilno, nisu životno ugroženi, a lekari će narednih dana, budno pratiti njihovo zdravstveno stanje - dodaju u Kliničkom centru.

Na sajtu covid19 dva puta dnevno se objavljuju informacije o tome kakva je u Srbiji situacija sa korona virusom. Tako je jutrošnji izveštaj pokazao da je kod 12 osoba potvrđeno da imaju virus. Kako RTS piše 4 pacijenta su na Infektivnoj klinici u Nišu, dva u Novom Sadu i 6 u Beogradu. Takođe kažu da jedna osoba ima tešku kliničku sliku bolesti, a da su ostali stabilno.

Do 8 časova 11. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 11.03.2020. godine testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi korona virus - piše na sajtu.

Nadležni upozoravaju da je od 7 novih slučajeva virusa čak 5 povezano sa dve ženske osobe kod kojih je juče potvrđeno da imaju koronu, jer su bile u direktnom kontaktu sa stranom državljankom koja je bila u Srbiji i kod koje je pri povratku takođe potvrđen virus.

Kod još dvoje pacijenata virus je potvrđen nakon što su boravili sa zaraženim osobama u Italiji i Nemačkoj.

Apelujemo na građane i podsećamo ih, na osnovu ovih primera, na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude. Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, već i zdravlje drugih - ističu.

Ponavljaju da je važno da se poštuju preporuke struke i da se ne shvataju olako njihova upozorenja, a neke od preporuka su da se redovno peru ruke i ne boravi u prostoru sa mnogo ljudi, kao i da se umesto odlaska kod lekara on prvo pozove.

Zbog širenja virusa predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić će u 11 sati imati sastanak sa institucijama koje se bore protiv korone.

Podsetimo, ulaz u Srbiju privremeno je zabranjen putnicima koji dolaze iz Italije, ali je avion juče ipak sleteo na niški aerodrom i putnici su vraćeni, a zbog virusa je "Teatar na raskršću" odložen za septembar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • B

    14:36 // 2. 4. 2020.

    Trebamo da se molimo Bogu da nam oprosti grehe i pomogne, jer zbog nasih grehova nam je i ova bolest dosla. Kada slavimo litije (govorim o vecini) umesto da budemo svi u crkvi i nosimo litiju mi priredjujemo ruckove i tako se gostimo, a na Boga ne mislimo. A sad se javljaju i neki gresnici koji i na sveto pricesce pohulise, neka im je Bog na pomoci.

  • Milan Nish

    00:38 // 30. 3. 2020.

    Da se nešto veoma čudno dešava stoji. Kažu lekari kad ih pitaju to je novi nepoznati virus za koji nema leka a oni hoće da nas leče KAKO ? Hoćete testiranje kaže NE MOŽE. Čudo.

  • Zoran

    23:33 // 15. 3. 2020.

    Vucic u naj vecoj krizi do sad, ko ce glasati za njega ako pomru penzioneri!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: