Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 27. 1. 2023.

| Društvo

Razvoj seoskog turizma u senci nečistoće - problemi sa smećem meštana Crvene reke kod Bele Palanke

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
crvena reka
Doček za turiste; foto: MIrjana Ribič

Turiste i stanovnike Crvene Reke kod Bele Palanke u centru sela dočekuju puni kontejneri i napušteni psi koji raznose đubre po selu, ulicama i putu koji povezuje tu opštinu i Niš, a da je takvo stanje kad god dođe u taj kraj svedoči Mirjana Ribič, penzionerka iz Ljubljane koja je rodom iz tog belopalanačkog sela. Kaže i da su česti prekidi vode i struje i da to onemogućava meštane u razvijanju seoskog turizma, iako zainteresovanih turista za taj kraj ima.

Belopalanačko Javno komunalno preduzeće Komnis zaduženo je za sakupljanje smeća u samoj Beloj Palanci i još samo tri okolna sela. Među tim selima je i Crvena Reka, a upravo se meštani tog sela i oni koji tamo često svraćaju žale da su kontejneri često prepunjeni i da se oni neredovno prazne.

Mirjana Ribič kaže da prilikom svakog dolaska u Crvenu Reku vidi da se ništa na bolje nije promenilo kada su u pitanju komunalne usluge, ali i asfaltiranje ulica i da, po njoj, ta mala opština očigledno nazaduje.

Ko je kriv kada strane turiste i stanovnike sela ili grada na improviziranim stanicama za autobuse dočekaju puni kontejneri svakakvog otpada, a psi lutalice traže hranu u vrećama pored kanti za đubre ili trče za tek pridošlim putnicima. Ima li većeg poniženja čovekovog dostojanstva od obećanja opštinskih vlasti da će komunalne službe redovno odvoziti đubre i drugi otpadni materijal, a to godinama rade veoma aljkavo. Ima li ružnijeg ogledala jedne opštine kada psi lutalice u školskom dvorištu ili na putu od prodavnice do škole, ukradu đacima sendvič iz ruku - kaže Ribičeva.

Ona godinama živi u Ljubljani, gradu koji važi za jedan od najčistijih i najzelenijih gradova Evropske unije pa kaže da možda u odnosu na druge ljude gleda drugačije na ljudski nemar i nečistoću, ali da je ljuta kada vidi gomile smeća koje se raznose po selu, reci i okolini. psi lutalice Psi raznose smeće; foto: Mirjana Ribič

Na raskrnici između starog međunarodnog puta, obnovljenog puta Via Militaris i lokalnog puta za Suvu planinu, je putokaz na kome piše "Park prirode Suva Planina". Baš na tom mestu Komunalno preduzeće iz Bele Palanke je napravilo odlagalište za smeće. Preduzeće je u stečaju, nemaju para niti za plate, a kamoli za odvoz kontejnera. Ista slika je na još dva odlagališta za smeće i to pored stanica, gde staju autobusi - priča novinarka u penziji.

Krajem decembra 2022. godine meštani tog sela su organizovali čiščenje smeća, ali to nije dugoročno rešenje problema. Penzionisana novinarka iz Ljubljane kaže da i među meštanima ima neodgovornih, a da je čest slučaj da se komunalije ne plaćaju, jer su usluge Komnisa nekvalitetne.

Penzioneri imaju niske penzije, svaki dodatni trošak je previše. Čak i oni što imaju dobre dohotke ne žele plaćati, jer se žale na nekvalitetne usluge opštinskog preduzeća, koje neredovno odvozi smeće, a kontejneri od metala su žrtve lopova. Nekada su iz Komunalnog preduzeća postavili po jedan kontejner na početku svake ulice, ali su ih lopovi ukrali i prodali ih kao staro gvožđe. Niko nije te lopove pronašao, a nove kontejnere nisu dobili - tvrdi Ribičeva.

Zbog neodgovornosti meštana dolina između lokalnog puta za selo Kosmovac i auto-puta između Niša i Dimitrovgrada je postala divlja deponija pa, kada vetar duva, kese i smeće lete svuda okolo.


Neasfaltirane ulice i problemi sa strujom i vodom

Asfaltiranje i sanacija lokalnih puteva i ulica su obećanja pred svake izbore koja se, kaže Ribičeva, zaboravljaju odmah kada se izbori završe. Kaže da su mnogi meštani zainteresovani za izdavanje smeštaja turistima, ali da je pored nedostatka novca, glavni problem često nestajanje vode i struje. crvena reka Neasfaltirane ulice problem; foto: Mirjana Ribič

Zašto počesto nestaje struja, a onda i voda? Kažu da imaju nove pumpe i da je snabdevanje vodom redovno, ali ponekad nestaje vode, jer pumpe za crpanje rade na struju - kaže ona.

Selo se nalazi na doborj lokaciji - stari put između Bele Palanke i Niša prolazi kroz selo, u blizini je istočni krak Koridora 10, tu prolazi i obnovljena deonica istorijskog puta Via militaris, a blizu je i niški aerodrom.

Zainteresovanih turista ima, naročito iz Slovenije, gde i novinarka u penziji godinama živi.

Plantaže lekovitog bilja i voća nalaze se iznad Crvene Reke, u ataru sela Tamnjanica, gde ima upravo investitora iz Slovenije, za kojima dolaze i turisti i ljubitelji čiste prirode iz te zemlje. turisti iz slovenije Turisti dolaze u obližnje selo; foto: MIrjana Ribič

Mnogi prijatelji iz Ljubljane, pa i širom Slovenije žele da odmaraju u ovakvim krajevima, gde je priroda netaknuta, naročito u okolini sela i na Suvoj planini. Neki moji prijatelji su već bili ovde i veoma su zadovoljni gostoprimstvom, dobrom hranom i prirodnim bogatstvima ovog dela Srbije. Selo ima sve što je potrebno za normalan život stanovnika - kaže Ribičeva.

Podsetimo, na prepune kontejnere i đubre razbacano oko njih, ali i njihov premali broj, meštani tog sela ukazivali su i ranije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Tajanstveni Alan

    07:47 // 28. 1. 2023.

    Ma ,nije vazno, sto smo strokavi, sto sejemo djubre na sve strane, neka je njemu samo dobro i da uvek ga izglasamo !

  • Gaga

    21:12 // 27. 1. 2023.

    ...pardon..."Suva pl."...ali i nije neka greska...svuda je isto!

  • Gaga

    21:09 // 27. 1. 2023.

    Laponci zive u Laponiji
    Mi zivimo na Deponiji
    Puna je snega Laponija
    Jos vise djubreta Deponija...dobrodosli u park prirode"Stara planina"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: