Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:37, 14. 9. 2019.

| Društvo

Reakcije na odvođenje konja - "Srbska čast" htela da pomogne, romskom udruženju žao životinje

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
srbska čast
Kažu da ih je vlasnik konja sam pustio u kuću i da su civilizovano razgovarali sa njegovim bratancem koji je tukao životinju; printskrin/video Bojan Stojković

Povodom odvođenja konja iz naselja Crvena zvezda u Nišu, iz organizacije "Pit" koja je delovala u ovoj akciji sa "Srbskom čašću" rekli su da su životinju privremeno i uz pristanak vlasnika uzeli, da bi joj obezbedili veterinara. Ističu i da nije bilo nasilja, niti je to urađeno zbog Roma, a istog je stava i direkotor Yurom centra Osman Balić koji ne smatra da je u ovoj akciji bilo fašizma ni diskriminacije. Gradonačelnik Niša kaže da nije video snimak, ali je pozvao na civilizovano ponašanje u skladu sa zakonom.

Nakon što je osnivač "Srbske časti" Bojan Stojković objavio snimak na kome sa članovima svoje organizacije ulazi u naselje Crvena zvezda i "prevaspitava" mladića koji je tukao konja ali i govori kako će konj biti oduzet za primer onima koji tako tretiraju životinje, mnogi su na društvenim mrežama reagovali sa odobravanjem. Ipak, iz Odbora za ljudska prava upozorili su da ovakvo preuzimanje posla državnih institucija može biti vrlo opasno, a ovaj događaj osudile su i demokrate. Na društvenim mrežama reagovao je i Turkijan Režepi, vlasnik produkcije Roma world, koji se zapitao šta je sledeće ako ovakve organizacije uzmu vlast u svoje ruke.

Ipak, direktor Yurom centra Osman Balić kaže da mu je u ovom slučaju, pre svega, žao životinje koja je mučno tučena. Ističe da to nije prvi slučaj da Romi na ovaj način postupaju sa konjima. Akciju "Srbske časti" i društva za zaštitu životinja uporedio je sa delovanjem svoje organizacije, koja je, objašnjava, tu kada država zakaže. U postupku ne vidi ništa diskriminatorski prema Romima.

Mi živimo u stanju bezdržavlja, ja kao Yurom centar isto to radim, zamenjujem državu u trenucima kada ona ne reaguje. To rade isto i te dve nevladine organizacije. Nemojte odmah na prvu loptu osuđivati nekoga za fašizam, diskriminaciju, za zlostavljanje. Nije bilo zlostavljanja, oni su sedeli na istom kauču sa tim dečkom i razgovarali, i oni su se dogovorili da on da konja. Svako iz toga može da izvlači zaključak onako kako mu odgovara, ali taj sukob ne treba odmah stavljati u kontekst Romi vs. Srbi - rekao je Balić.


Organizacija bliska "Srbskoj časti": Snimak zlostavljanja konja nas je potresao, sve smo uradili uz pristanak vlasnika

Nikolina Vidergar koja vodi organizaciju za zaštitu životinja Pit, a koja je takođe učestovovala u akciji odvođenja konja u Crvenoj zvezdi, kaže da oni nisu nasilno upali u naselje ni u kuću, niti su vlasniku na silu oduzeli konja. Ističe da je životinja odvedena uz pristanak vlasnika i da će posle tretmana koji oni finansiraju, biti vraćena. Kaže da su i oni najpre hteli da obaveste policiju o maltretiranju životinje, ali da to nisu učinili jer ih je zamolio sam vlasnik konja.

Videli smo snimak pokreta Levijatan sa kojima takođe sarađujemo. Taj snimak je nas emotivno potresao, a to je i naselje u kojem je Bojan (Stojković, Srbska čast) odrastao i on sve poznaje. Rekla sam mu da odemo da pružimo veterinarsku pomoć i mi smo se najavili. Vlasnik nas je lepo ugostio, pogledao snimak i video kako je njegov bratanac koji je maloletan počinio to delo, a bio je u društvu sa njegovim sinom. I sam vlasnik konja ih je kritikovao, ali je zahtevao da ne zovemo policiju - kaže Vidergar.

Iako se na snimku vidi kako Stojković stanovnicima Crvene zvezde pokazuje video i traži mladića koji je usnimljen kako maltretira konja, Vidergar objašnjava da je sve unapred bilo dogovoreno. Kaže da osnivač "Srbske časti" nije imao nameru da ikog diskriminiše niti da bude nasilan, a dodaje čak i da su mnogi stanovnici Crvene zvezde hteli sa njim da se fotografišu.

Ti ne možeš kod njih da uđeš i izigravaš šerifa, to kod njih ne ide. To su mnogi probali, ali ne ide. Kod njih ne ide policija, veterinarska inspekcija, kad god je neki problem inspekcija ne izađe ni u jedno romsko naselje u Nišu, niti se policija bavi zlostavljanjem životinja po romskim naseljima. Imali smo sreću da su oni imali poštovanje za Bojana, da su ga znali i da su prema nama postupili na takav način. Tu nema ničeg desničarskog, levičarskog ili političkog. Ako nekog poštuje Bojan to su Romi i oni ga podržavaju u tome što radi - dodaje.

Ipak, dodaje da su nakon objavljanja snimka svi bili na razgovoru u policiji, odakle se očekuju odgovori na pitanja novinarke u vezi sa ovim slučajem.

Vidergar kaže da se konj sada nalazi u Udruženju Zoo Planet, da ga je pregledala veterinarka, da ima vidljive rane kao i da je istraumiran. Dodaje da su se sa vlasnicima konja iz Crvene zvezde dogovorili da organizuju edukaciju o čuvanju ovih životinja, kao i da plate njihovo čipovanje. Dodaje da će njeno udruženje platiti i sterilizaciju i kastraciju pasa koje čuvaju stanovnici ovog naselja.


Gradonačelnik Niša nije video snimke, ali osuđuje nasilje

Novinarka je tražila reakciju i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića iz čijeg je kabineta rečeno da on nije video snimak o zlostavljanju životinja niti o reakciji neke organizovane grupe na aktere iz snimka.

Ipak, navedeno je da osuđuje svako nasilje i prema životinjama i prema ljudima i da apeluje na sve da se ponašaju odgovorno i civilizovano, u skladu sa zakonom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • pitam

    09:35 // 16. 9. 2019.

    Bulatovicu,ko treba da sprovodi zakon?

  • Labud

    04:53 // 16. 9. 2019.

    Srpska čast i Srbi su pokojni od kad im je poslije pogibije na Kosovo 1389g prestalo srpstvo Srbinovo kucat u prsima.Od tada jedni pristali sa Stefanom Lazarevićem i Markom Kraljevićem da idu u turske soldate protiv svih hrišćana Balkana a drugi da služe age i begove i tako ih 500g Turska množila i prvu bračnu noć kadila.A poslije kad ih Turska,zbog svjeckog poretka da nema robovnja,napusti uzeli

  • Roki

    20:43 // 15. 9. 2019.

    Gradonačelnik nije obavešten. Sramno...Vidi se koga štiti. Tako je reagovao i onomad na keju...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: