Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:16, 25. 2. 2019.

| Društvo

Rekonstrukcija pruge Niš - Zaječar konačno počela

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
rekonstrukcija pruge
Pruga bi trebalo da se rekonstruiše do avgusta 2020; foto: JV

Nebezbedna i stara pruga koja povezuje Niš i Zaječar, a koja skoro 60 godina nije remontovana, nakon četiri iskliznuća cisterni sa opasnim materijama konačno je počela da se rekonstruiše. Radovi bi trebalo da traju dve godine, ali iz Infrastrukture železnice kažu da su sebi zadali rok da je završe ranije - do avgusta 2020. godine, jer će raditi na više mesta istovremeno.

Saobraćaj na pruzi Niš - Zaječar je već desetak dana u blokadi i tako će biti dok se radovi ne završe. Konačno je počela i rekonstrukcija, kod železničke stanice u Matejevcu - gde su cisterne sa amonijakom četvrti put iskliznule na zatvorenoj pruzi. Rekonstrukcija-pruge4;-foto:-JV Pruga će biti zatvorena skoro dve godine; foto: JV

Iako su ranije najavili da će pruga biti blokirana do kraja godine, generalni direktor Infrastrukture železnice Miroljub Jevtić kaže da će za rekonstrukciju 108 km “lepe i teške pruge” biti potrebno 700 radnih dana.

Infrastruktura železnice Srbije zadala je sebi rok da radovi budu završeni do kraja avgusta 2020. godine, na način da se radovi duž pruge izvode na više mesta istovremeno - pojašnjavaju. Miroljub-Jevtic;-foto:-JV Jevtić kaže da će biti renovirani i svi pružni prelazi; foto: JV

Posao, kako su pojasnili, dodatno otežava to što je “krase” 52 mosta ukupne dužine 1,8 km, 36 tunela duga 23,8 km i 90 putnih prelaza.

Rekonstrukcija će koštati oko 5 milijardi dinara, a plan je da se osim pruge urede i svi pružni prelazi i stanične zgrade. Rekonstrukcija-pruge5;-foto:-JV Radi se 108 km duge i teške pruge; foto: JV

Pruga je karakteristična i po tome što je jedna od retkih u Evropi sa radijusima krivina od 240-250 m, a ima ih preko 60. U sklopu rekonstrukcije biće neophodno da se veliki deo ovih krivina preprojektuje, kako bi se radijusi krivina povećali na najmanje 300 m - pojašnjavaju.

Dok saobraćaj na pruzi Niš - Zaječar bude u blokadi, kako su naveli, teretni vozovi saobraćaće pravcem Niš - Mala Krsna - Požarevac - Majdanpek - Prahovo.


Početak rekonstrukcije "ubrzali" građani

Pruga izgrađena 1922. godine je skoro 30 godina čekala na rekonstrukciju, jer kažu da je pravilo da se to radi na 25 do 30 godina. Da je pruga nebezbedna za saobraćaj potvrdila su četiri iskliznuća cisterni za samo mesec dana. Kažu i da su vozovi na nekim deonicama mogli da se kreću svega 10 do 20 km na sat, što nije bilo dobro ni za privredu, ali ni za stanovništvo. Rekonstrukcija-pruge3;-foto:-JV Radovi će koštati oko 5 milijardi dinara; foto: JV

Rekonstrukcijom pruge Niš - Zaječar brzina vozova biće povećana na projektovani nivo do 90 km na sat, osovinsko opterećenje biće povećano sa sadašnjih 18 tona po osovini na 22,5 tona - moći će da saobraćaju duže i teže železničke kompozicije - pojašnjavaju.

Zbog čega se toliko dugo čekalo da se pruga rekonstruiše nadležni nisu pojasnili, ali ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović priznaje da su meštani Jasenovika "ubrzali radove". Zorana-Mihajlovic;-foto:-JV Ministarka priznala da su radove ubrzali meštani Jasenovika; foto: JV

Velika zahvalnost građanima koji su pomogli da budemo brži i efikasniji, to su građani Jasenovika, zato što su reagovali možda brže nego što su reagovali sami direktori železnica i to su stvari koje ćemo sigurno u narednom periodu menjati - navela je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je navela da se nada da će radovi zaista biti završeni do leta sledeće godine i da će to značiti da će pruga biti bezbedna, jer se očekuje da ovom deonicom vozovi često prolaze.

Najavila je i da će ove godine početi radovi na izmeštanju pruge iz centra grada, odnosno na obilaznici oko Niša, kao i elektrifikacija pruge Niš - Dimitrovgrad, što su bili planovi za prošlu godinu.

Rekonstrukcija-pruge2;-foto:-JV Pruga nebezbedna, a 30 godina čekala rekonstrukciju; foto: JV

Konačno počela rekonstrukcija

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nišlija92

    23:24 // 25. 2. 2019.

    Ovo su tzv "Magareće livade". Ko je gledao Pavićevog Srećka Šojića zna o čemu se radi.

  • Dragan

    16:47 // 25. 2. 2019.

    Koliko cujem masine za rekonstrukciju pruge otisle zajedno sa ministarkom, bile su tu samo zog slikanja! Proverite.

    • Provereno

      18:12 // 25. 2. 2019.

      Lično sam video njihov odlazak, doduše nisu bile mašine samo za slikanje već i za snimanje:)

  • Brže jače bolje

    14:22 // 25. 2. 2019.

    Alo bre ljudi, ovo nije rekonstrukcija pruge nego samo zamena pragova i šina. Na nove betonske pragove namontiraće stare šine, bez izrade novog tampona i drenaže, i za "Final Touch" dodaće malo kamenja za završni sloj...Kolko da kažu da je to rekonstkrukcija, a ne krpačina.

    • N

      15:47 // 25. 2. 2019.

      Razgovarao sam sa prijateljem koji je blizak zeleznici, farsa od danasnjeg obilaska "pocetka radova" se ogleda u tome da je cisterna sa amonijakom jos uvek u stanici, maskirana, dopremljeno je dovoljlno pragova tek za 1.5km pruge i da ce se cekati za ostatak jos min 3 meseca. Nisam ga pitao za sine, ali doovljno je to sto radovi nisu poceli danas, a sva mehanizacija ce se povuci iz stanice...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: