Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:35, 13. 4. 2020.

| Društvo

Rodbina štićenika niškog Gerontološkog traži informacije, nejasno kako je korona "ušla" u centar

Autor:Bojana StamenkovićIzvor:Južne vesti
Gerontološki
Neodgovornost glavni "krivac"; foto: JV

Nakon što je kod 135 od 260 štićenika Gerontološkog centra potvrđeno prisustvo virusa korona, a Centar stavljen u karantin, rođaci štićenika koji su se javili Južnim vestima kažu da je njima još pre uvođena vanrednog stanja zabranjeno da ih posećuju, a sada traže informacije u kakvom su zdravstvenom stanju njihovi najbliži i gde se nalaze. Na telefonske pozive se u Centru, kažu građani, niko se ne javlja. U Kriznom štabu kažu da je do zaraze dovela neodgovornost, ali bez preciznih informacija kako je virus "ušao" u tu ustanovu.

Iako su se zabrinuti rođaci štićenika Južnim vestima javljali još prošle nedelje, zvaničnih potvrda da je virus ušao među najosetljiviju populaciju, stare koji su u Gerontološkom centru, nije bilo. Objavljeno je napre da je koronom zaraženo 6 ljudi, a da je ustanova stavljena u karantin. Dva dana kasnije saopšteno je da je više od polovine štićenika zaraženo, kao i deo osoblja.

Građani sada pitaju kako su i gde njihovi rođaci, a pitaju i kako je korona "ušla" u Gerontološki centar, jer su im posete zabranjene i pre uvođenja vanrednog stanja.

Posete korisnicima su zabranjene pre proglašenja vanrednog stanja, iako je pokretnim korisnicima bilo dozvoljeno da se kreću van doma do 15. marta. Srodnici sem pelena nisu mogli da donesu ništa do kapije. Uskraćeno im je sve sem redovnih obroka Gerontološkog centra. Korisnike koji su pozitivni već odvode do bolnice, a nas obaveštavaju tek kad ih smeste. Oni ne znaju kako su se zarazi li. Pa ko da zna? - pita se jedna Nišlijka.

Da informacije iz Centra ne dobijaju, kaže i jedna unuka korisnice, a ne znaju ni kako do njih da dođu jer im se na telefonske pozive niko ne javlja.

Nemamo načina da saznamo ništa o zdravstvenom stanju korisnice, niti o tome da li je virus u celom domu ili u nekom od odeljenja, jer se niko ne javlja ni na jedan od telefona u Gerontološkom centru. Na koji način porodice mogu da se informišu? Apelujemo da imamo prava na informacije u vezi sa zdravstvenim stanjem rodbine - kaže ona.

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da svi zaraženi imaju lakšu kliničku sliku. Dodaje i da je Gerontološki centar u karantinu, zajedno sa 77 radnika koji su bili negativni na virus korona.

Svi imaju lakšu kliničku sliku, ali pošto su to stari ljudi, hronični bolesnici, to ne znači mnogo. Sada je bitka za njihove živote, bitka je za to da smanjimo svaku mogućnost i rizik koliko god može, svi zdravstveni radnici Kliničkog centra se trude da ne dođe do onoga što smo najmanje očekivali, a što može biti najstrašniji rezultat - rekao je Tiodorović.


Nejasno kako je korona "ušla" u Gerontološki

Da virus korona ne sme da uđe u hirurške sale i staračke domove rečenica je koju su građani od stručnjaka iz Kriznog štaba često čuli. Upravo to se dogodilo u Nišu, ali kako je do toga došlo odgovora nema. Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković kaže da je širenje virusa posledica neprofesionalnog odnosa zaposlenih u Centru, zbog čega je i direktor M. S. uhapšen.

Gojković kaže da je jedan od razloga za širenje virusa korona u ovoj ustanovi i to što su ipak imali poste.

Ovo je posledica neprofesionalnog odnosa, nepoštovanja propisa, gde smo ustanovili niz nepravilnosti u radu Centra koji su doveli do velikog broja zaraženih u ovoj ustanovi. Prvenstveno dozvoljavane su posete štićenicima Doma od strane rodbine, dozvoljavani su izlasci štićenika van Doma, što je od samog starta epidemije strogo propisima bilo zabranjeno i naloženo svim rukovodiocima da postupaju u skladu sa protokolom. Imamo indicija i da su se krili simptomi nekih korisnika u samom početku infekcije - kaže Gojković.

Direktor Gerontološkog centra u Nišu tereti se za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi za koje je predviđena kazna i do 12 godina zatvora, a Gojković kaže da je ovaj slučaj pokazatelj šta se može dogoditi ukoliko se mere ne poštuju.

Kome se rodbina štićenika može javiti za informacije, zbog čega nema odgovora na telefonske pozive i kako je virus "ušao" u ustanovu, za sada nema odgovora.

Podsetimo, zaraženi štićenici Gerontološkog centra smešteni su u niški Klinički centar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • qgo

    12:26 // 15. 4. 2020.

    NEjasno kako je korona usla? Ja cu da vam objasnim. Isto kao i sto sve drugo u Srbiji ulazi - na vezu.

  • BITNO!!!! - Kako do informacija o nasima?

    11:17 // 15. 4. 2020.

    BITNO!!!!
    Da li neko zna konkretan broj telefona gde se mogu dobiti informacije o korisnicima iz Ger. Centra koji su prebaceni u KC.
    Moja majka je medju njima a ja danima neznam nista o njoj.

    Ako neko moze da podeli broj telefona svog rodjaka koji je tamo, molim vas posaljite mi broj na mail: [email protected]
    Molim vas ako neko ima konkretnu pomoc, bez komentara.
    Hvala redakcije za brzu

  • Krle

    12:03 // 14. 4. 2020.

    Ovo je dokaz kakav smo narod i šta nas čeka kada se ukine vanredno stanje. Zar su iz inostranstva morali da obilaze dom za stare ?! Ludilo...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: