Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 8. 11. 2022.

| Društvo

Romi bez struje iz Niša: Bole nas komentari da smo privilegovani

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
opre roma romi
Spremni da traže spas u iseljeničkim vizama i u prihvatnim centrima za izbeglice; foto: J. J.

Romi u niškom naselju 12. februar još nemaju struju i kažu da će početi sa radikalnijim protestima ako do kraja nedelje njihov problem ne bude rešen, kao i da su spremni da traže spas u iseljeničkim vizama i u prihvatnim centrima za izbeglice. Pošto nakon sastanka sa ministarkom Zoranom Mihajlović nisu pozvani na novi niti im neko od nadležnih odgovara, zajedno sa predstavnicima Pokreta “Opre Roma” najavljuju da će se u Sabornoj crkvi pomoliti “za nesavesne političare”.

romi gradska kuća Nedavno upali u Gradsku kuću; foto: JV / Sonja Vidojković“Pomozite nam da izađemo iz ovog mraka” - moli stanovnica Anđelka Vučković i dodaje da u tom naselju ljudi ne žive već jedva preživaljavaju. Kaže da su željni svetla i da zato dane provode napolju, a da im se kad padne mrak ne živi.

Mi Romi smo miroljubiv narod, kako nam se kaže, tako radimo. Tražimo samo najosnovnije za život. Voda i struja su ono osnovno, da možemo da se kupamo, da deca mogu normalno da uče. Deca ne mogu da uče na sveću ili baterijsku lampu. Deca imaju po četiri ili pet meseci i ne znaju šta je struja. Ljudi, pomozite i kažite nam već jednom šta tražite više od nas - apeluje ona.

Pogađaju je, kaže, komentari na medijske tekstove da su privilegovani i zaštićeni “poput belih medveda” i dodaje da će rešenje morati da potraže u prihvatnim centrima za izbeglice ili iseljeničkim vizama.

Obujte naše cipele svi koji mislite da smo mi privilegovani. Čitam komentare koje pišu, da smo mi građani prvog reda u tuđoj državi. Ako nismo dobrodošli, neka nam daju iseljeničke vize, pa kud koji mili moji ili ćemo da tražimo gde je najbliži prihvatni centar pa ćemo da se prijavimo kao izbeglice u sopstvenoj državi. Drugog izbora nemamo - poručuje Anđelka Vučković.

Meštanin Ljubiša Vučković tvrdi da je njegova ćerka dobila otkaz telefonom dan nakon sastanka sa ministarkom Zoranom Mihajlović i napominje da u naselju ima oko 100 ljudi, od čega je oko 50% dece.

Gospodo ministri i svi ostali, taj posao ste dobili preko glasačke mašinerije, a ne preko biroa. Ako sam dao glas SNS-u, imam pravo da pitam SNS - šta nam vi to radite? Za mene bi trebalo da bude struje jer sam državljanin Srbije, imam srpsku ličnu kartu i ovaj je crni Rom bio u ratu za Srbiju na Kosovu - navodi on.

Stanari tvrde da dugove zbog kojih im je isključena struja uopšte nisu oni napravili jer datiraju iz 1975. ili 1976. godine, dok su oni tu znatno kraće, kao i da nisu saglasni sa sporazumom o prihvatanju starih dugovanja, koji su potpisali čelnici Nacionalnog saveta.

Time se od stanara tražilo nemoguće s obzirom na njihov materijalni status. Međutim, u kontekstu izbora, tada 2020, njima je bila uključena struja, ali odmah nakon izbora je isto tako isključena. Postavlja se pitanje da li je EPS-u tada to bilo dovoljno legalno, pošto sada kažu da su zahtevi za priključenje nelegalni i nelegitimni - poručuje Stevica Nikolić iz Pokreta “Opre Roma”.

Romi protest Ni sastanak u Beogradu im nije rešio problem; foto: JV / Sonja VidojkovićProblem je, kaže Ivan Demirović iz tog Pokreta, i što je na sastanku sa Mihajlovićevom utvrđeno da se podaci Grada Niša, EPS-a i EDS-a ne poklapaju i da je to iznenadilo čak i ministarku, koja je poručila da se prikupe tačni podaci na terenu za naredni sastanak. Međutim, na njeno mesto došla je Dubravka Đedović, pa na njega nisu ni pozvani, već su poslali pozivno pismo premijerki Ani Brnabić.

Prvi naredni korak, kaže Nikolić, jeste odlazak u Saborni hram u Nišu i molitva za političare “da se dozovu pameti”. Ako do kraja nedelje problem ne bude rešen, Romi će nastaviti da protestuju, ali radikalnije.

Oni ne traže neke izuzetke, samo da svaka kuća ima svoje brojilo, da svako može da odgovara za sebe i plaća struju koliko je potrošio, da imaju priliku da žive normalno - zaključuje Nikolić.

U međuvremenu, stanari provode slave u mraku, a plaše se da će i Novu godinu i Božić dočekati bez struje.

Podsetimo, Romi su 10. oktobra prvi put izašli iz mraka i protestom zahtevali od nadležnih da dobiju struju. Nekoliko dana kasnije upali su u Gradsku kuću u Nišu, kada je i dogovoren sastanak sa ministarkom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Juzn1VEPAR

    17:39 // 9. 11. 2022.

    Narodu ogulise ledja od prekrsajnih kazni, ubise nas sa cenom teh.pregleda, a vi vozite zaprege neosvetljeni, pretovareni i niko vam nista ne mozeMore

  • Gaga

    17:30 // 9. 11. 2022.

    Privilegovani,itekako privilegovani...nasli,pa zasli...a mi to treba da placamo!Odakle su se ovoliko namnozili?Ko marabunti!

  • Срба

    19:43 // 8. 11. 2022.

    И мене боли- кад одем да плаћам рачуне….

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: