Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:26, 10. 10. 2022.

| Društvo

Romi iz niškog naselja izašli iz mraka na protest - "hoćemo struju i normalan život"

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
Protest Romi 1; foto J. J
Predali zahteve, ako ih nadležni ne ispune najavljuju radikalizaciju; foto: J. J.

Nakon 5 meseci bez struje Romi iz naselja "12. februar" u Nišu odlučili su da protestuju, a nakon šetnje došli su do Gradske kuće i od gradonačelnice Dragane Sotirovski tražili da ispuni obećanje i da više ne budu u mraku. Ističu da ovaj problem ugrožava 24 porodice, u kojima ima mnogo dece, a ako nadležni u roku od nedelju dana ne urade ništa najavljuju da će štrajkovati glađu i kampovati u centru grada.

Romi protest struja 1; foto Opre Roma Srbija Nakon 5 meseci u mraku odlučili da protestuju; foto: Opre Roma Srbija Romi su danas iz svog naselja prošetali do centra Niša sa transparentima "Zašto držite Rome i romsku decu u mraku?", "Elektrodistribucija neka izađe iz tame rasizma", "Da li možete da zamislite život bez struje?" i došli do Gradske kuće, ali ih tamo niko nije dočekao.

"Nema struja, nema mir" takođe je poruka građana koji su protestovali, a koji pitaju i "da li u 21. veku treba da koristimo sveće da naša deca uče?".

Nakon 5 meseci bez struje odlučili su da iz mraka izađu na ulicu, jer kažu da im je dosta manipulacije i zataškavanja ovog slučaja. Romi protest struja 2; foto Opre Roma Srbija Nakon 5 meseci u mraku odlučili da protestuju; foto: Opre Roma Srbija

Po ubrzanom postupku da se stanovnicima priključi struja. Da se radi na sistemskom rešenju za ovaj problem, koji će se napraviti čim se usvoje izmene Zakona o ozakonjenju objekata. Svakom domaćinstvu dati brojilo za struju. Za svaku porodicu treba obezbediti da minimum jedan član porodice koji je radno sposoban dobije posao kako bi rešenje problema bilo održivo - poručili su.

Romi protest struja; foto Opre Roma Srbija Nakon 5 meseci u mraku odlučili da protestuju; foto: Opre Roma Srbija Njihovi zahtevi deo su protestnog pisma koje su predali nadležnima, a u njemu navode i da ih ne zanima birokratija koja postoji oko rešenja ovog egzistencijalnog pitanja.

Ovaj problem je ozbiljan i ima konsekvence na 24 porodice kojima život zavisi od toga da li će imati minimum uslova za preživljavanje predstojećeg zimskog perioda. Ukoliko se struja ne pusti romskom naselju možete onda da nas naučite kako da kupimo stanove za dve godine sa platom od 60.000 dinara i da onda imamo struju. Isto tako možda je Nišu potrebna bolja vlast koja je sa lokalnog nivoa i poznaje problematiku svojih građana - takođe kažu.

Anđelka Vučković bila je jedna od najglasnijih, a kako je objasnila, problem sa strujom u ovom naselju postoji jer nisu svi stanovi legalizovani, ali i zato što je navodno jedan njihov komšija pokušao da krade struju, pa su sada svi u mraku. Protest Romi 2; foto J. J Predali zahteve, ako ih nadležni ne ispune najavljuju radikalizaciju; foto: J. J.

Jedan od razloga koji navode je taj, drugi da nas je policija isključila jer se jedan pojedinac navodno priključio kradom i da je uhvaćen na licu mesta. Ako je jedan pojedinac pogrešio ne možete vi 23 porodice da kaznite sa malom decom. To su od ukupnog broja stanovnika 50 % dece. Mi nemamo frižidere, nemamo mašine, šporet. Mi nismo protiv države i protiv predsednika, ali ova lokalna vlast nas samo laže - poručuje.

Napominju da je ovo decenijski problem romskog naselja 12. februar, zbog čega deca nemaju uslova za učenje, a romske porodice za spremanje hrane i normalan život.

Neka dođu jedan dan kod nas da žive bez vode i struje da vide kako je, mi ne živimo mi preživljavamo - ističu.

Protest Romi 3; foto J. J Predali zahteve, ako ih nadležni ne ispune najavljuju radikalizaciju; foto: J. J. Iako su više puta ukazivali na to, rešenje nije pronađeno, a kažu da im je do sada struja uključivana uoči izbora i nakon toga isključivana.

Zato sada kažu da neće odustati od svojih zahteva, a najavljuju radikalizaciju protesta, ako do ponedeljka niko ne reaguje.

Onda ćemo da štrajkujemo glađu ovde i dok se naše pitanje ne reši ne idemo kući - poručuju.

Novinari su pitanja o tome da li su upoznati sa ovim problemom, ali i da li će ispuniti zahteve građana koji su danas protestovali - poslali pres službi gradonačelnice i odgovori se očekuju.

Protest Romi 4; foto J. J Predali zahteve, ako ih nadležni ne ispune najavljuju radikalizaciju; foto: J. J.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislijaa bulevar

    11:51 // 12. 10. 2022.

    U nesalje Crvene Zvezda, prosle godine, su im sredjivali malo naselje, zelenilo... ali ogradli im jedan deo 10ara, baš kod semafora. Pa se pitam, da li ja mogu od grada bar 2 ara da dobijem da neko korišćenje...sramota

  • Ivan

    20:52 // 11. 10. 2022.

    Siguran sam da su redovne platiše, zato se i bune.

  • Gaga

    19:07 // 11. 10. 2022.

    To,sto vi hocete mora da se placa;a da bi se placalo mora da se radi I zaradi,a vi to necete...I...stacemo Sad'?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: