Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 24. 8. 2022.

| Društvo

Sajam pirotskog ćilima - nova manifestacija koja promoviše brendove Pirota

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
tkanje ćilima
Ćilima i tkalja sve manje; foto: Lj. F.

Još jedan pirotski brend dobiće svoj sajam - prvi Sajam pirotskog ćilima održaće se u subotu, 27. avgusta, a osim prezentacije 20 ćilima iz zbirke Muzeja Ponišavlja, sajam će pratiti i obuka tkalja, modna revija i muzički program.

Centralni događaj održaće se na maloj sceni u dvorištu Istorijskog arhiva od 18:30, a do tada je u Galeriji "Čedomir Krstić" organizovana škola tkanja, kao i likovna radionica za decu koju vodi akademski umetnik Vladimir Dončev.

Zamenik gradonačelnika Miloš Colić kaže da je svrha pre svega promocija ćilimarstva, kulturne baštine i prezentacija onoga po čemu je Pirot poznat ne samo u Srbiji, već i u svetu.

Godinama otkupljujemo ćilime, imamo pozamašan broj koji želimo da prikažemo Piroćancima i celom svetu. Pozivam sve Piroćance da dođu, pogledaju ćilime i da čuju šta imamo da kažemo o pirotskom ćilimu. Ovo je prvi sajam koji želimo da ostane upamćen i nadamo se da ćemo iz godine u godinu povećavati broj ćilima -rekao je Colić.

On je otkrio da postoji ideja da se izgradi Muzej pirotskog ćilima i da će se na tome raditi u budućnosti.

MIlica Golubović, pomoćnica gradonačelnika za vanprivredu, kaže da su izdvojeni najreprezentativniji ćilimi koje Grad Pirot poseduje.

Oni su jedinstveni. Svaka kuća je ranije imala ćilime, sada nije takva situacija. U Galeriji se obučavaju tkalje, upoznaju se sa tehnikama tkanja, a to mogu i građani videti. Na molbu Hilandara počela je izrada ćilimova, rok za izradu je 7 meseci i planiramo da radimo replike ćilima iz zbirke Muzeja - rekla je Golubovićeva.

Sajam će u muzičkom delu imati nastup etno grupe Doma kulture i ansambl klasične muzike, a na modnoj reviji Silvane Tošić biće prikazani odevni predmeti sa motivima pirotskog ćilima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: