Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:36, 26. 2. 2020.

| Društvo

"Samo zdravo dete je srećno dete"

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
zdravo dete
Sve više dece gojazno, važno je da steknu zdrave navike; foto: S. M.

Tako što su spremali zdravu hranu, pešačili, skupljali lekovito bilje i imali dane bez grickalica i gaziranih pića, osnovci i srednjoškolci iz 15 škola Nišavskog okruga učili su prethodna 3 meseca o zdravim stilovima života.

Radionice i akcije bile su deo projekta “Zdravi stilovi života u funkciji boljih rezultata rada učenika“, a Biserka Svetozarević, sekretar organizacije “Prijatelji dece grada Niša“, cilj je bio da se kod dece stvore pozitivni stavovi o zdravim stilovima života.

Prevencija, zdrave navike i ishrana odlučujući su za razvoj, kvalitetan život i bolje rezultate u obrazovanju – poruka je sa održanog skupa u Nišavskom upravnom okrugu.

Na ovaj način smo promovisali zdrave stilove života jer samo zdrava deca mogu da budu srećna i da lepo rade. Pored toga ekonomski i socijalni značaj je jako važan jer deca treba da odrastu u zdrave i srećne ljude koji su neophodni našoj zajednici - istakla je Svetozarevićeva.

Napominje da su deca lepo prihvatila ovu temu i kroz razne, njima zanimljive radionice, učili o zdravlju i ishrani.

Prema rečima načelnika Školske uprave Dragan Gejo važno je sa svi zajedno rade na zdravlju dece.

Neophodno je skrenuti pažnju široj društvenoj zajednici, roditeljima, nastavnicima, a posebno deci na jedan prilagodljiv način gdeoni uzimaju direktno učešće kada je u pitanju zdrava israna na prvom mestu, ali i fizička aktivnost - istakao je Gejo.

Nezdrava ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti dovode do gojaznosti, a istraživanja pokazuju da je sve više gojazne dece. Rezultati Istraživanja zdravlja stanovništva Republike Srbije pokazali su da je 15 odsto dece i adolescenata uzrasta 7-14 godina bilo prekomerno uhranjeno, a 4,9 odsto je bilo gojazno u 2013. godini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: