Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:38, 11. 6. 2018.

| Društvo

Sindikat aerodroma: Da li će novi direktor još da nam smanji plate?

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Aerodrom
Kažu da su im plate "ispod proseka" i da sumnjaju da će novi direktor još da ih smanji; foto: D. P.

Nakon što je Gradsko veće predložilo smenu direktora niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” Vladice Đurđanovića zbog, kako su naveli, nezakonitog povećanja plata, oglasio se i sindikat ovog preduzeća. Sindikalci tvrde da su izjave gradske vlasti neprimerene i da se njima zloupotrebljava nezavidan položaj zaposlenih, a javnosti predstavlja potpuno neistinita slika “u svrhu političkih razmirica na lokalnom nivou”.

Članovi sindikalne organizacije Aerodroma "Konstantin Veliki" pitaju kako je moguće da odluke Skupštine grada i Gradskog veća, za koje su glasali u poslednje 3 godine, sada ti isti članovi proglašavaju protivzakonitim.

Jedno od, kako su ga nazvali, egzistencijalnih pitanja je da li gradski većnici i budžetska inspekcija smatraju da je trebalo da radnici niške vazdušne luke primaju minimalac, kao i da toliko treba da im se isplaćuje i ubuduće, jer je Zakon na koji se pozivaju još na snazi.

Da li sve ovo znači da će po postavljanju novog direktora i onako male plate za delatnost vazduhoplovstva biti još manje? - pitaju sindikalisti.

Izjave zamenika gradonačelnika Miloša Banđura i šefice odseka Budžetske inspekcije Spomenke Milojević, koji su naveli da su osnovice za obračun zarade protivzakonito i drastično povećane, kako tvrde u sindikatu, unosi zabrinutost kod svih zaposlenih, “jer ugrožavaju osnovna egzistencijalna prava”.

Kažu da neto prosečna zarada bez naknada na Aerodromu iznosi 28.000 dinara, a da je najvišu platu od oko 100.000 dinara primao direktor Đurđanović.

Koliko to male plate treba da budu da bi čelnici Grada bili zadovoljni? Potpuno je neprimereno da se zloupotrebljava i onako nezavidan položaj zaposlenih u JP Aerodrom Niš i javnosti predstavlja potpuno neistinita slika o njihovom materijalnom stanju u svrhu politčkih razmirica na lokalnom nivou i to je nedopustivo - navode sindikalisti.

Zaposleni sumnjaju da će aktivnosti Gradskog veća po pitanju statusa niškog aerodroma i smena Đurđanovića kao rezultat imati “drastično smanjenje i onako neadekvatnih i malih zarada" i to u trenutku kada je posle 30 godina postojanja preduzeće postalo samoodrživo.

Time se unosi nemir i nesigurnost kod zaposlenih, dodaju, što može da utiče na to da stručni i licencirani kadrovi odu iz preduzeća, a bez njih bi Aerodrom mogao da ostane bez sertifikata za rad.

JP Aerodrom Niš, osnivač Grad Niš i reprezentativni sindikat preduzeća su potpisali kolektivni ugovor koji definiše prava zaposlenih i obaveze poslodavca, ali i koeficijente po grupama zanimanja koji su u saglasnosti sa Sistematizajom radnih mesta koja je menjana kako bi se ispratili zahtevi vazduhoplovnih vlasti i ogromnog povećanja broja putnika - ističu u saopštenju.

Zaposleni tvrde i da se do druge polovine 2017. broj radnika nije povećavao, iako se povećavao obim poslovanja, a rastao je i broj putnika i robe. Zbog toga je 100 zaposlenih moralo da radi prekovremeno, vikendima i praznicima, dvokratno i trokratno, dodaju, da bi nadomestili manjak broja zaposlenih i ispunili sve zahteve aviokompanija.

Podsetimo, iako je Grad Niš 3 godine, na osnovu izveštaja Državne revizorske institucije, znao za protivzakonito povećanje plata zaposlenih na Aerodromu, tek u jeku "afere aerodrom" je Gradsko veće predložilo da direktor Vladica Đurđanović zbog toga bude smenjen. Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" je saopštila da je takva odluka nezakonita.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zika Jankovic

    12:19 // 12. 6. 2018.

    politicari hoce da sve ljude na Aerodromu prikazu kao nesposobne, jer su vec ukinute sve linije ka Nisu, od aprila 2019 godine. I onda ce ovu sliku da predstave kao razlog sto su otisle kompanije.
    Pokusajte da rezervisete neki let za Basel, Dortmund, Memingen ili bilo koji drugi nakon aprila 2019 godine... To je vec zavrsena stvar. I nase vrhuske znaju to, zato svi cute...

  • Bata Petrović

    09:28 // 12. 6. 2018.

    Molim " Južne vesti" da istraži kokolika je prosečna plata na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" , kao i da uporedno prikaže plate za neka izabrana ekvivalentna radna mesta na beogradskom i niškom aerodromu sa istim ili sličnim popisom poslova i radnih zadataka.Podaci treba da budu dostupni jer su oba preduzeća od javnog interesa.

    • Pera

      16:07 // 12. 6. 2018.

      Bravo Bato! Kad je već neko svojim lažnim izjavama izazvao licitaciju ko koliku platu treba da ima, pravi predlog da se objavi upoređenje koje predlažeš.
      Pa neka se onda licitira.
      Najzad su se oglasili i zaposleni.

  • sozontije

    08:23 // 12. 6. 2018.

    Objavite kolike su te "astronomske" plate,za koje Bulatovic ne zna tri godine.Da li misle da su ovim izvukli KECA IZ RUKAVA? AKO SU DELILI GRADSKE PARE-GLAVNI KRIVAC JE GRADONACELNIK.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: