Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:27, 20. 9. 2019.

| Društvo

Skupština Pirota odlučila: Brišu se sve lokacije za MHE iz prostornog plana

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Odbornici jednoglasno doneli odluku
Odbornici jednoglasno doneli odluku; foto: Lj. F.

Glasovima svih prisutnih odbornika, kako vlasti, tako i opozicije, na današnjoj sednici Skupštine Grada Pirota usvojena je odluka o brisanju svih lokacija za MHE iz Prostornog plana Grada, koji se počeo da se izrađuje. Istovremeno, Skupština je donela odluku da se Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima uputi zahtev za moratorijum na izgradnju mini-hidroelektrana na teritoriji Parka prirode Stara planina.

Odluka je doneta na današnjem zasedanju na inicijativu opozicione grupacije Najbolje za Pirot, a šef odborničke grupe Žarko Todorović kaže da su oni unazad nekoliko sednica podnosili zahtev Skupštini da se o problemu mini-hidroelektrana na Staroj planini raspravlja na skupštinskim sednicama.

Ovo nije samo inicijativa odborničke grupe Najbolje za Pirot, ovo je inicijativa svih meštana sela Stare planine i svih organizacija koje se godinama bore za zaštitu reka Stare planine. Meni je drago da je vladajuća većina imala sluha da usvoji ovu tačku dnevnog reda koju bi obrađivač Prostornog plana sproveo - kaže Todorović.

Skupština je donela i odluku da se uputi molba Vladi Srbije da po hitnom postupku donese moratorijum na dalju izgradnju mini-hidroelektrana za koje postoje dozvole.

Mi smatramo da neke dozvole nisu u skladu sa uslovima Zavoda za zaštitu prirode. Taj problem treba da reši onaj ko je te dozvole dodelio, a niko od meštana ne sme da snosi nikakvu odgovornost - kaže šef poslaničke grupe.

Ipak odbornici nisu definisali šta će se desiiti sa onim dozvolama koje su već izdate ili koje su u procesu dobijanja saglasnosti.

Postoji realna opasnost da investitor iskoristi vakuum do perioda brisanja lokacija, ali se nadam da će državni organi imati osećaja za to i sprečiti bilo kakve incidente. Onaj ko je dao mora da snosi taj rizik, možda investitori koji su neoprezno ušli u te projekte, a možda i država koja je to dozvolila - kaže Todorović.

I za ovu odluku glasali su i odbornici vlasti i opozicije, a šef odborničke grupe Koalicije za Pirot Nenad Colić kaže da je bilo potrebno da Skupština donese ovakvu odluku.

Jedno je izjava u medijima članova Gradske uprave, a drugo je zaključak najvišeg predstavničkog tela. Iako ima udela političke borbe u ovoj temi, važno je da se svi odredimo prema ovako životno važnoj temi kako bi doveli sve propise u skladu sa voljom ljudi. Ovim dokazujemo i da je Grad Pirot, bio jeste i biće uz narod i nadamo se konačnom rešenju ovog problema - kaže Colić.

Podsetimo, u vreme održavanja skupštinske sednice građani Pirota okupili su se ispred zgrade Gradske uprave na još jednom protestu protiv izgradnje mini-hidroelektrana na Staroj planini.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Petrovic

    11:15 // 21. 9. 2019.

    BOGU SLAVA KAD PRIHVATILI STOPIRANJE IZGRADNJE MHE!!!!! NE TREBA STATI U ZABRANI IZGRADNJE SAMO MA STAROJ PLANINI... NA SVIM PLANINAMA ZABRANITI IZGRADNJU MHE A NEKONTROLISANU KRADJU DRVA / SUME / KAZNJAVATI MAKSIMALNOM NOVCANOM I ZATVORSKOM KAZNOM!!!! AKO HOCEMO IOLE CIST VAZDUH I OKRUZENJE!!

  • Зоран Васиљевић

    01:41 // 21. 9. 2019.

    Народе, устај против бахате власти прцедника АВ-а и његових сатрапа и подгузних мува. Када падну биће то са великим треском уз бежање ботовских пацова на све стране.

  • Jovan

    21:40 // 20. 9. 2019.

    Stara Planina pripada Bugarskoj. Cak se spominje u himni i utkana je duboko u kulturu Bugarskog naroda.

    • milisav

      10:44 // 21. 9. 2019.

      A, znate li da je Vuk Karadžić u našu ćirilicu uveo slovo "J"

    • Dax

      15:43 // 21. 9. 2019.

      Горда Стара планинаааааа, под ней Дунавааа синеей.... Стара планина е наша...

    • ivan

      14:00 // 27. 9. 2019.

      Bilo bi ekstra kad bi Bugarska tuzila naprednu Srbiju zbog ugrozavanja prirode.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: