Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 21. 1. 2015.

| Društvo

Snimci dokumentuju malverzacije?

Autor:S. Janačković, A. StankovIzvor:Južne vesti

Potpisuju dve liste - jednu blanko, jednu sa sumom

Pre svake isplate zarade, radnici prevoznika "Ćurdić", kako kažu, potpisuju dve platne liste, jednu sa tačnim iznosom koji dobijaju u kešu, a drugu blanko, o čemu svedoče i video snimci. Pravnici kažu da je to protivzakonito, a u "Ćurdiću" negiraju da se uopšte događa. 

Zbog toga, ali i zato što im, kako tvrde, poslodavac nije isplaćivao noćni, prekovremeni rad, rad za vreme državnih praznika, radnici “Ćurdića” protiv firme podneli su pojedinačne tužbe.

Jedan od radnika Vladica Borisov, koji je u novembru dobio otkaz sa obrazloženjem da nije na odgovarajući način ispunjavao radne zadatke, kaže da on i njegove kolege kondukteri i vozači platne liste potpisuju “pod prisilom”.

Više puta nam je rečeno "ko ne želi da potpiše može da dođe sutra po radnu knjižicu". Nikad nam nisu objasnili zašto to traže od nas, a pitali smo najmanje pet puta. Zato se kod nas javlja sumnja da nešto nije kako treba - kaže Borisov.

potpis Potpis na blanko listuKako objašnjava Milan Ivanović, zastupnik radnika “Ćurdića” koji su protiv ove firme podneli pojedinačne tužbe, zahtevanje od radnika da potpisuju blanko platne liste je falsifikovanje dokumentacije koje ostavlja mesta za malverzacije.

Oni su meni rekli sledeće: da su potpisivali platne spiskove na četrnaest, petnaest hiljada dinara mesečno i blanko isplatne liste gde je poslodavac verovatno prikazivao da isplaćuje punu platu, novac mogao da pere, a razliku da stavlja u džep - pretpostavlja Ivanović.

Dodaje da potpisane liste sa iznosima mogu lako da se pocepaju i bace i da se zatim blanko liste popune tako da se prikaže da je radnicima isplaćivana puna plata.

U predstojećim sudskim postupcima, kaže advokat, dokazivaće se da li je to tačno ili nije, a u međuvremenu čeka se odgovor na nedavno podnete tužbe. 

Radnici "Ćurdića" su slučaj prijavili i Inspekciji rada u Nišu odakle im je stigao odgovor da će rad preduzeća proveriti Inspekcija rada u Beogradu, s obzirom na to da se tamo nalazi sedište preduzeća. 

Sa direktorom “Ćurdića” nismo uspeli da stupimo u kontakt jer je, kako nam je rečeno, bio na poslovnom sastanku, ali su nam u preduzeću rekli da niko ni od jednog radnika nije zahtevao da potpiše blanko platne liste.

To je van svake pameti! Nemoguće je da neko bude nateran da potpiše blanko platnu listu - rečeno nam je u “Ćurdiću”.

Iako su od 1. septembra, kada su potpisani novi ugovori sa prevoznicima, plate konduktera postale odgovornost poslodavaca, prethodnih godina to nije bio slučaj.


Konduktere indirektno plaćao Grad

Po ugovoru koji je važio do 1. septembra 2014. godine prevoznicima je iz gradske kase posebno uplaćivan novac namenjen kondukterima, kojima je trebalo da bude i isplaćen.

mihajlovic Mihajlović kaže da je Grad prevoznicima plaćao naknadu, a ne platu za konduktere; Foto: Arhiva JVKako kaže aktuelni direktor Direkcije za javni prevoz Saša Petronijević za ove namene, za svih 5 prevoznika iz gradske kase je mesečno izdvajano oko 11 miliona dinara.

Međutim, kako se ispostavilo, službenici gradske uprave koji su brinuli i brinu o gradskom prevozu, nikada do sada nisu kontrolisali poslovanje prevoznika i raspodelu novca isplaćenih naknada.

- Mi smo isplaćivali naknade za rad konduktera, koje su se u mom mandatu kretale od 18.000 do 21.000 dinara, ali nikada nije proveravano koji prevoznik koliko od tih para daje kondukterima, a koliko odlazi za neke druge troškove koji se tiču ljudi koji naplaćuju karte - kaže bivši većnik za saobraćaj Boban Mihajlović.

Informaciju da je prevoznicima isplaćivana naknada je potvrdio i direktor Petronijević i dodao je da je kompletna suma plaćana u bruto iznosu, a da je Direkcija vršila samo obračun.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • drugi radnik u curdicu

    13:44 // 23. 1. 2015.

    kad smo strajkovali jedan dan dosli ovi iz grada - citaj direktor u direkciji - i kaze da tako mora da bude da ce se sve resiti do kraja godine ali nije napomenuo do koje godine jer ova prosla PRODJE

  • radnik u curdicu

    14:53 // 22. 1. 2015.

    trebalo bi inspekcija da dodje u curdic 5-og ili 20-og u mesecu i da bude tamo kad se radnicima dele plate,pa da se uvere na licu mesta kako i sta,ja koliko znam plata treba da ide na racun ne na ruke

    • Dr.Pravdić

      20:52 // 22. 1. 2015.

      @radnik u curdicu.Čurdiću ti li si??

    • drugi radnik u ćurdiću

      13:32 // 23. 1. 2015.

      kolega ne reče koliko "zarađujemo" s obzirom da dolazimo na posao kad pevci još ne pevaju a odlazimo s posla baš kad pevci počinju da razmišljaju da pevaju jutarnju himnu!

  • Dr.Pravdić

    12:13 // 22. 1. 2015.

    Ovo je organizovani kriminal.Gde je sada država,odnosno javni tužilac,poreska uprava policija, inspekcije rada?!Ćute jel to zato što su beogradske firme pa ne znaju ko stoji ,ili znaju,iza njih??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: