Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:39, 13. 7. 2021.

| Društvo

Socijalno najugroženije Nišlije će na Banku hrane čekati još nekoliko meseci

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti
Webp.net-resizeimage (18)
Građani će moći da doniraju samo fabrički upakovanu hranu; foto: T. T.

Iako su iz Protekte ranije najavljivali da će Banka hrane Niš početi sa radom krajem aprila ove godine, danas su sa predstavnicima banaka hrane iz regiona najavili da zvanično počinju sa radom, ali ne i deljenjem hrane. Tačnog datuma nema, kao ni broja najugroženijih porodica kojima će se deliti hrana, ali će se u narednom periodu zalagati za promenu zakonske regulative.

Prošlo je više od dva meseca od ranije najvljenog početka rada Banke hrane Niš, a izgleda da će oni najugroženiji, kojima je ovaj projekat namenjem, morati da sačekaju još neko vreme.

Milan Stefanović iz Protekte potvrđuje da Banka hrane Niš od danas zvanično radi na teritoriji Nišavskog okruga, ali bez podele hrane, pa je tačan broj porodica kojima je namenjena za sada nepoznat. Webp.net-resizeimage (19) Banka hrane zvanično počela sa radom, ali se hrana još uvek ne deli; foto: T. T.

Mi za sada nemamo te brojke, ne znamo ni kapacitete banke hrane, to zavisi i od biznis sektora i od podške Grada i gradskih opština. Nadamo se da ćemo uspeti da opravdamo ulogu koju smo sami sebi namenili i da u roku od par meseci Banka može da donira nekoliko tona hrane mesečno - kaže Stefanović.

Najavljuje da će sa predstavnicima banaka hrane susednih zemalja pokušati da naprave regionalnu inicijativu, zato što je, kaže, problem gladi i siromaštva isti za sve na Balkanu.

Predstavnik iz Severne Makedonije Duško Hristov poručuje da će se u budućnosti zajedno zalagati i za promenu zakonske regulative, jer zakon ne prepoznaje pojam viška hrane.

U našim društvima u Makedoniji, Srbiji, Bosni, Albaniji ne postoji reč višak hrane u zakonodavstvu i to je gorući problem i kod vas i kod nas. Paralelno radimo i na izmeni i dopuni određenih zakoskih rešenja koja su na snazi. Trudimo se da podignemo nivo standarda mišljenja oko viškova hrane - kaže Hristov.

Iako još neće deliti hranu, iz Protekte kažu da projekat traje već nekoliko meseci i da su za to vreme radili edukacije, na registraciji, promociji i izradi logoa i da su raspisali memorandum o saradnji koji je potpisan i sa Gradom.

Banka hrane bukvalno počinje da radi ovih dana, gledamo da potpišemo Memorandum o saradnji sa što većim brojem firmi i da dogovorimo način kako ćemo da distribuiramo hranu i da Banka hrane služi kao most između biznis sektora i gradskih institucija koje imaju potrebu kao narodna kuhinja - objašnjava Stefanović.

Webp.net-resizeimage (18) Građani će moći da doniraju samo fabrički upakovanu hranu; foto: T. T.Ističe da će ovim projektom Banka hrane Niš manje sarađivati sa restoranima i pekarama, jer tu postoji problem oko pakovanja hrane, pa će više biti usmereni na saradnju sa prizvođačima i distributerima hrane kod kojih se javljaju viškovi.

Takođe, građani koji budu hteli da doniraju pomoć u vidu hrane moći će to da urade preko veb sajta ili individualno, uz uslov da to bude fabrički upakovana hrana.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    22:51 // 13. 7. 2021.

    Muka mi je vise ovih "diplomiranih". Svi nacitani, obrazovani, diplomirani a obican svet svakodnevno gladuje

    • Robin Hud

      08:32 // 14. 7. 2021.

      Nemoj da te cuje prvorodjeni da ima gladnih u "zlatnom dobu", gledas li ti RTS, Pink, Happy,..??

  • Roki

    22:01 // 13. 7. 2021.

    Trpe ljudi gladni....

  • Milan

    21:15 // 13. 7. 2021.

    Koliko hrane se baci? Zasto bi poljoprivrednici bacali hranu(mleko,voce,povrce,meso,mlecne proizvode) ako nema racunice(zarada), kad bi donirali hranu.
    Ali to kod nas tesko da se ostvari pored "sumnjivih mutljavina" .

    • Razbibriga

      16:51 // 14. 7. 2021.

      Sta tebe briga, sta neko radi sa svojim proizvodom !
      Sto se ne obratis lopovima na vlasti ?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: