Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:59, 18. 10. 2023.

| Društvo

Specijalizanti rade dodatno, ali besplatno - iz UKC Niš kažu da dodatni rad ne mogu da im plate

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti
klinicki centar Nis
Rade vikendom, praznikom, dežuraju, ali za to nisu plaćeni, iz UKC kažu i da ne mogu da budu; foto: JV

Lekari koji su na specijalizaciji u Univerzitetskom kliničkom centru Niš tvrde da nisu plaćeni za dežurstva, noćni rad, kao ni za angažovanje praznicima i nedeljom, a da niko od nadležnih taj problem ne želi da reši mesecima. Iz niškog Kliničkog odgovaraju da specijalizanti ne primaju platu, već naknadu plate, te zato ne ostvaruju pravo na dodatnu "zaradu", ali ne preciziraju zašto su ti lekari angažovani više nego što mogu da budu plaćeni.

Specijalizanti su svršeni studenti Medicinskog fakulteta koji u zdravstvenim ustanovama zapravo rade i edukuju se u okviru svoje specijalizacije.

U Nišu ukazuju na višemesečni problem - plaćeni su samo za svoj "osnovni" rad u Kliničkom centru, dok za sve što rade preko toga, poput dežurstava koja traju 12 sati radnim danima i 24 sata vikendom, ne dobijaju naknadu.

Jedini u Srbiji specijalizanti u Nišu nisu plaćeni, drugima se plaćaju dežurstva, samo nama ne. Slobodne dane dobijemo posle noćnog rada, kao i specijalisti, ali su oni za taj noćni rad i dežurstvo plaćeni, a mi ne. A dešava se ne mali broj puta da mi koji nismo plaćeni radimo dežurstvo, a specijalisti koji jesu odmaraju, to je javna tajna. Mi ne očekujemo da budemo plaćeni kao specijalisti, ali neka naknada za naš rad mislim da je neophodna, jer ako je to moguće u drugim ustanovama zašto nije u Nišu? - pitaju specijalizanti.

Takođe zaključuju da ako nije moguće da budu plaćeni za noćni rad, praznikom, nedeljom i za dežurstva, ostaje pitanje zašto su uopšte radno angažovani dodatno.

Već nekoliko meseci ukazuju na taj problem nadležnima, kažu da su se obraćali ministarki zdravlja i predsedniku, ali tvrde da nisu dobili odgovor na svoje zahteve da se ti problemi reše.

Specijalizanti su važan deo zdravstvenog sistema, koji pružaju izuzetno značajnu pomoć pacijentima i kolegama i to često u teškim uslovima. Međutim, uprkos važnosti njihovog rada, u ovoj ustanovi se ne poštuje zakon o radu, jer se ne plaćaju dežurstva, noćni rad, rad na praznik, rad nedeljom i prekovremeni rad. Ovo nije samo pitanje pravedne naknade za njihov rad, već i pitanje poboljšanja kvaliteta zdravstvene zaštite u ovoj ustanovi i motivacije mladih lekara za rad u svojoj struci i svojoj zemlji. Smatramo da bi javnost trebalo da zna za ovaj problem, kako bi se pritisak na nadležne organe povećao i kako bi se ovaj problem rešio na adekvatan način - zaključuju.

Iz UKC Niš odgovaraju da nije tačno da lekari na specijalizaciji nisu dobili nikakav odgovor i pojašnjenje o tome zašto ne mogu da dobiju naknadu za dodatni rad, iako oni kažu da traže rešenja, a ne objašnjenja.

Nisu odgovorili na konkretna pitanja novinara Južnih vesti, već su se pozvali na dopis Ministarstva zdravlja, a zaključak je da specijalizanti ne primaju platu za svoj rad, već naknadu plate, te da zato ne ostvaruju pravo na naknadu.

"Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvene ustanove, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, u članu 100. stav 1., propisano je Da zaposleni ima pravo na NAKNADU PLATE u proteklih 12 meseci, u slučaju stručnog osposobljavanja i usavršavanja radi procesa rada. Dakle, doktor medicine za vreme trajanja specijalizacije, NE PRIMA PLATU, VEĆ NAKNADU PLATE. S tim u vezi, u skladu sa članom 95. stav 1. PKU-a, zaposleni ima pravo na dodatak na platu iz razloga propisanih navedenim članom, iz čega proizilazi da se navedenim članom NE UREĐUJE PITANjE DODATAKA NA NAKNADU PLATE. Shodno navedenom, mišljenja smo da, kako zaposleni koji je na specijalizaciji prima naknadu plate, a ne platu, ne ostvaruje pravo predviđeno članom 95. PKU-a." - odgovoraju.

Novinari su tražili objašnjenje i od Ministarstva zdravlja, s obzirom na to da specijalizanti tvrde da su u drugim zdravstvenim ustanovama njihove kolege plaćene za dodatni rad.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Odgovor UKC Niš o naknadama za specijalizante (preuzmi) - 13.24 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr

    23:45 // 19. 10. 2023.

    Svaki ugovor o radu, pa i onaj na koji se uprava KC Niš poziva mora da bude u skladu za Zakonom o radu, a taj zakon predviđa da se prekovremeni i noćni rad plaćaju. A za te specijalizante je najbolje da odmah odu u Nemačku da rade. U oglasima u novinama se našim lekarima nudi specijalizaciju iz hirurgije i platu od 4400 evra mesečno u Nemačkoj.

  • Lekar na specijalizaciji

    12:24 // 19. 10. 2023.

    Nijednom specijalizantu u Srbiji ne isplaćuju se dežurstva, a radimo i za vreme praznika i pokrivamo odeljenja i specijaliste koji se izležavaju u sobi za dežurne. Drugo, većina specijalizanata ne ostvaruje ni putni trošak. Oni koji imaju te privilegije su statistička greška. Šta drugo očekivati od zemlje nepotizma, korupcije i Zadruge.

    • Mita

      13:46 // 19. 10. 2023.

      Apsolutno se slažem da treba da se plati rad specijalizantima. Ali da se neko od 26-30 godina koji se tek zaposlio i treba da uči, poredi sa kolegom od 50-60 godina koji je tu da mu se nadje i pomogne, to je današnja katastrofa mladih ljudi koji bi da se obogate uz što manje rada. Predlog je da ili ne dežuraju i odmaraju kući, ili da oni "spavaju" na dežurstvu a stariji kolega radi. Srećni...

    • Milos

      17:37 // 20. 10. 2023.

      Šta očekivati? Kartu u jednom pravcu za Nemačku.

  • Dragan Petrovic

    07:49 // 19. 10. 2023.

    Takvo ponasanje prema mladim lekarima je samo ono da znaju sta ih ceka i da ce biti u robovskom sistemu poltronstva i napredovati uz pomoc clanske kartice...znaci,bezanija...a pacijenti,neka vade novac iz carape ili gde su ga sakrili pa sa legalnih 400e(mozda moze i poklon) kod doktora,mada i popovi vise nisu jevtini...Srbijo,okreni glavu od svojih gradjana...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: