Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 14. 12. 2020.

| Društvo

Specijalizantima ne produžavaju ugovore u KC Niš pred kraj studija, direktor kaže da čeka odobrenje

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Klinički centar Niš
Direktor kaže da je tražio dozvolu da ih zaposli; foto: JV / P. Blagojević

Pre dve godine 11 specijalizanata potpisalo je ugovore u Kliničkom centru Niš, ali kažu da su neki već potpisali otkaz zbog isteka ugovora, a da deo njih to očekuje uskoro. Reč je o specijalizantima završnih godina i deficitarnih zanimanja, koji će uskoro postati lekari i zato smatraju da su neophodni svojim klinikama. Sa time se slaže direktor Zoran Perišić, koji kaže da je njih troje dobilo posao za stalno na Klinici za anesteziju, a da je za ostale tražio saglasnost za novo zapošljavanje.

Zbog manjka radnika pre dve godine su u nekoliko klinika u Nišu posao dobili specijalizanti, ali sada im ugovori ističu, neki su već potpisali otkaz i zato su se javili novinarima Južnih vesti.

Iako znaju da su potpisali oročen ugovor o zaposlenju, kažu da će uskoro biti "gotovi lekari" i da su kao takvi potrebni klinikama. Ističu da su im to potvrdili i direktori, jer je reč o deficitarnim specijalizacijama i lekarima koji su neophodni niškom Kliničkom centru.

Kažu nam da su tražili rešenje za nas za stalno, da nisu dobili odgovor, ali su umeđuvremenu zaposlili ove iz kovida koji su tek završili fakultete. Oni su dobili ugovore na neodređeno, a nama ističu ugovori i to je to, time se završava naša priča u Kliničkom centru. Mnoge kolege su sada konkurisale za Kruševac ili neke druge gradove i za potpuno druga radna mesta, što znači da će na završnoj godini morati da menjaju specijalizaciju i da krenu ispočetka - pojašnjavaju.

Budući lekari ističu i da od plate koju zarade radeći na klinikama plaćaju svoje specijalizacije, koje iznose oko 1.000 evra godišnje, pa je to još jedan od razloga straha od otkaza.

Da specijalizanti jesu potrebni Kliničkom centru i da postoji mogućnost da ostanu da rade u ovoj ustanovi na neodređeno vreme, kaže direktor Zoran Perišić. Tvrdi da je status njih troje već rešen.

Oni su imali specijalizacije iz anesteziologije, za njih smo upravo zbog ove situacije već dobili odobrenje da budu primljeni na neodređeno na Kliniku za anesteziologiju. Što se tiče ostalih osmoro, 4 sa radijacione-onkologije, dvoje sa plastične hirurgije, jedan sa abdominalne hirurgije i jedan sa ginekologije, za njih sam od Ministarstva zdravlja tražio odobrenje, da se najpre od njih dobije ta dozvola, zatim i od Komisije za zapošljavanje novih kadrova - navodi Perišić.

Pojašnjava da zbog isteka 2-godišnjih ugovora KC Niš mora da dobije odobrenje nadležnih pre nego što dobiju posao za stalno, jer je će njihovi ugovori praktično značiti novo zapošljavanje.

Podsetimo, osim specijalizanata u KC Niš ima i zdravstvenih radnika koji već nekoliko godina rade na određeno vreme, a pitali su zašto su diskriminisani, kada je počelo potpisivanje ugovora sa 205 medicinara angažovanih zbog kovida. Njima je direktor poručio da budu strpljivi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile rent a bubreg

    00:53 // 16. 12. 2020.

    To što su ovi zločinci napravili ovim ljudima će već neki advokati razresiti u korist njihovu... Ovo što se sad dešava u KC Nis je debeo kriminal...

  • Naissus

    16:43 // 15. 12. 2020.

    Patri-J-oto

  • Mara

    09:47 // 15. 12. 2020.

    @ Razbibriga ♡

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: