Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 10. 5. 2021.

| Društvo

Speleolozi kreću u istraživanje pećina i jama u belopalanačkom kraju

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
cerjanska
Kreće istraživanje terena; foto: Vanja Keser

Istraživanjem, izradom planova, mapiranjem terena i prikupljanjem podataka, speleozi iz Vladičinog Hana krenuće sa istraživanjem pećina, jama, propasti, ponora i napuštenih rudarskih okna na teritoriji Bele Palanke, a kako bi bili efikasniji, traže i pomoć lokalnog stanovištva u lociranju takvih speleoloških objekata. Kako kažu u Turističkoj organizaciji Bele Palanke, rezultati istraživanja mogu imati značaj za turizam, nauku, vodoprivredu i ekologiju te opštine.

Planinarsko-speleološki klub Dvig, uz podršku Komisije za speleologiju Planinarskog saveza Srbije, otpočinje sistematska speleološka istraživanja na teritoriji opštine Bela Palanka, a cilj istraživanja, kako kažu u Turističkoj organizacije, jeste da se evidentiraju svi speleološki objekti, da se istraže i dokumentuju kroz izradu planova, mapa terena i prikupljanje drugih podataka.

Saznanja lokalnog stanovništva o takvim objektima su im značajna pa traže pomoć kako bi rad istraživača na terenu bio što efikasniji.

Svi koji mogu pomoći u sprovođenju ove aktivnosti potrebno je da Turističkoj organizaciji Bela Palanka dostave neke od bitnih podataka u vezi sa lokacijom i samim objektom.

Potrebno je dostaviti naziv mesta na kojem se nalazi određena pećina ili jama, što je moguće preciznije (koordinate, ime sela, zaseoka ili toponima, ime vlasnik ili broj parcele i tome slično), opis puta kako stići do određene pećine ili jame, ime pećine ili jame onako kako je poznato kod lokalnih žitelja i ukoliko poseduju fotografije ulaza u pećinu ili jamu ili njihove unutrašnjosti - kažu u Turističkoj organizaciji.

Takođe, meštani mogu da se prijave da budu vodiči na terenu.

Dostaviti ime i prezime i kontakt telefon osobe koja dostavlja podatke ili kontakt podatke osobe koja može biti vodič na terenu Poželjno je da svi koji žele pomoći preuzmu ulogu vodiča na terenu i učestvuju zajedno sa ekipom speleologa istraživača u pronalaženju pećina i jama. Za vreme takvih aktivnosti na terenu bio bi obezbeđen prevoz i obrok - kažu u Turističkoj organizaciji.

Sve podatke zainteresovani građani mogu dostaviti na mejl Turističke organizacije Bela Palanka - [email protected] ili pozivom na telefon na broj 018 / 853080.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: