Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:50, 6. 12. 2022.

| Društvo

Spomenik nenasilju u Nišu - idejno rešenje predstavljeno, onda tender propao

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
spomenik nenasilju
Sve ponude ocenjene kao neprihvatjive, iako je jedna od njih ranije predstavljena kao najbolja; ilustracija; foto: JV

Iako je 2. novembra ispred Gradske kuće predstavljeno najbolje idejno rešenje za spomenik nenasilju u Nišu, nepunih mesec dana kasnije ocenjeno je da su sve ponude ipak neprihvatljive i nepotpune i obustavljena je nabavka. Članica žirija i većnica za kulturu Adriana Anastasov kaže da je reč o “tehničkim nedostacima” i da će spomenik svakako biti izgrađen naredne godine.

Gradsko veće usvojilo je juna predlog majke Vuka Stojiljkovića, ubijenog 2014. u parku Svetog Save, da tu bude izgrađen spomenik nenasilju, posvećen svim mladim žrtvama verbalnog i fizičkog nasilja.

spomenik nenasilju Prilikom predstavljanja istaknuto da je na konkurs stiglo pet rešenja, u Odluci navedena četiri; foto: JVPolovinom septembra objavljen je tender i oni koji imaju visoku stručnu spremu iz arhitekture, primenjene umetnosti ili likovne akademije mogli su do 26. oktobra da šalju ideje o izgledu budućeg spomenika nenasilju. Za najbolje rešenje bila je predviđena novčana nagrada od 50.000 dinara.

Kao najbolji predlog izabran je spomenik “Polet” sa stihovima Mike Antića - rad studenata Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu. On je predstavljen pre oko mesec dana ispred Gradske kuće, kada je najavljeno da će njegova izgradnja početi početkom 2023. godine i kada je rečeno da je na konkurs stiglo pet predloga.

Međutim, na Portalu javnih nabavki nema nikakve odluke o dodeli ugovora, već je 29. novembra objavljena je Odluka o obustavi i istaknuto je da su sve pristigle ponude ocenjene kao neprihvatljive, a na spisku su četiri ponude.

U obrazloženju piše da su učesnici konkursa nastupili u timovima, a ponude dostavili samostalno, kao i da njihove prijave nisu sadržale izjave o ispunjenosti uslova za svakoga iz tima, već samo za one koji su podneli ponudu.

Komisija za javnu nabavku je zbog toga konstatovala da prijave svih učesnika nisu potpune, jer ne sadrže izjave svih lica koja su navedena kao članovi tima, samim tim, utvrdila da su sve pristigle ponude neprihvatljive - piše u Odluci.

Većnica za kulturu i članica žirija na konkursu Adriana Anastasov kaže da je reč o tehničkim nedostacima, da se spomenik nenasilju nalazi u Programu podizanja spomenika Grada Niša za narednu godinu, da se ništa ne odlaže i da će svakako biti izgrađen.

Celokupna procedura oko izgradnje trebalo bi da se započne u ovoj godini, s obzirom na to da su opredeljena sredstva. Ako slučajno ne bude završena procedura u ovoj, nastaviće se u narednoj godini. Ja sam rekla i u svojoj prvobitnoj izjavi da očekujemo da spomenik nenasilju imamo na proleće naredne godine. Procedura je takva, malo komplikovanija, teža, mora da se ispoštuje zakon, ali to ništa ne odlaže, to je jednostavno usklađivanje tehničkih detalja i nadam se, kažem, da ćemo do proleća ako sve bude bilo u redu imati taj spomenik - navodi Anastasov.

Za informacije o tome da li će konkurs ponovo biti raspisan, da li će moći da se prijave novi ponuđači ili idejno rešenje ostaje “Polet” - upućuje Zavodu za urbanizam i Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj, koja je i naručilac.

Ja ne poznajem Zakon o javnim nabavkama i ne znam te detalje. Meni je samo rečeno da je bilo nekih tehničkih nedostataka i da u ovom trenutku takva odluka mora da se donese. Kako i na koji način, mislim da je to pitanje za one koji sprovode taj deo procedure - poručuje većnica za kulturu.

Međutim, na pitanja Južnih vesti već danima ne odgovaraju iz Zavoda i KLER-a, niti direktor KLER-a Dušan Radivojević i predsednica žirija na konkursu i glavna gradska urbanistkinja Tanja Obradović, pa ostaje nejasno da li će “Polet”, koji je ranije predstavljen javnosti, biti izgrađen u parku Svetog Save ili će spomenik nenasilju biti drugačijeg izgleda.

Anastasov kaže da će biti realizovano najbolje rešenje i dodaje da će gledati da Niš dobije još neki spomenik sledeće godina, kako ističe, u skladu sa zakonom i raspoloživim novcem.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Svrljižanka

    12:55 // 6. 12. 2022.

    Rešenje ne valja. Treba ponoviti konkurs ispočetka.

  • Nn

    12:51 // 6. 12. 2022.

    Spomenik? Sahranjujemo nenasilje? Pa ima smisla, tako se ponašamo i jedino što preduzimamo je pranje para preko kojekakvih spomenika.

  • Robin Hud

    10:19 // 6. 12. 2022.

    Tatko iz BG ime rekao da trebaju pare za nacionalni stadion i rekao im da izmisle obrazlozenje za odlaganje/odustajanje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: