Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:57, 25. 5. 2018.

| Društvo

Stanari na Bulevaru Nemanjića ne žele višespratnice između svojih zgrada

Autor:V. MilićIzvor:Južne vesti
Bulevar Nemanjića zgrada
Da li će komšijama ostati park? Foto: Screenshot Google Maps

Zbog toga što postoji mogućnost da između njihovih zgrada, koje su pravljene još sedamdesetih, niknu višespratnice, građani koji žive na Bulevaru Nemanjića u Nišu negoduju. I dok ističu da bi ovim bio prekršen zakon, iz gradskog Sekretarijata za planiranje i izgradnju kažu da dve sporne parcele prema planskim dokumentima jesu predviđene za gradnju.

Stanari ne ćele da ostanu bez zelenih površina i dečijeg mobilijara, ali ih najviše brine potencijalna blizina zgrada koje bi eventualno bile izgrađene.

Izgradnjom bilo kakvog objekta na ovim parcelama bi bio povređen Zakon o planiranju i izgradnji koji u svom Članu 55 kaže da razdaljina između dve stambene zgrade može da iznosi najmanje polovinu visine višeg objekta - navode stanari.

Ipak, stanari tri zgrade koji strahuju da će im biti “zatvoreni” pogledi sa prozora i terasa kao jedini put kojim i svetlost ulazi u njihove domove, zasada ne moraju da strahuju, jer kako kažu u Sekretarijatu za planiranje, nikom nisu izdate dozvole za gradnju. I dalje su između tih zgrada mobilijari za decu, klupe, staze i zelenilo, a stanari žele da tako i ostane.

Za predmetne lokacije, između zgrada na Bulevaru Nemanjića broj 32, 34 i 38, Sekretarijat za planiranje i izgradnju nije izdao lokacijske uslove niti građevinsku dozvolu za izgradnju - navode iz Sekretarijata.


Gradnja ipak moguća

Planska dokumenta kažu da je na dve parcele između ovih zgrada predviđeno da se prave objekti, a ne da budu parkovi, kažu u Sekretarijatu. Sekretar Sekretarijata Igor Igić, kaže da je tako planirano još dokumentom koji je usvojen 2012. godine, ali da je bio plan da se među tim zgradama naprave objekti još šezdesetih godina. Parcele nisu namenjenje za parkove; Foto: Screenshot

Napominjem da je i ranije važećim dokumentom koji je usvojen 2012. godine, predmetni blok takođe bio planiran za stanovanje velikih gustina u gradskom području i da zemljište oko predmetnih zgrada takođe nije bilo planirano kao površina javne namene - rekao je Igić.

Iako se desi da se lokacija proda investitoru, objašnjava Igić, onaj ko gradi moraće da poštuje određene uslove, na koje ukazuju i stanari.

Međutim, sudeći po mnogim zgradama koje su “nikle” širom grada, brojne odredbe se u mnogim slučajevima ne poštuju, pa nije retkost da komšije iz novih višespratnica skoro da mogu da pređu preko terase do komšije u susednoj zgradi.


Pre izdavanja dozvole građani će moći da daju primedbe

Iz Sekretarijata kažu da će za eventualnu izgradnju objekata na ovim parcelama tražiti izradu urbanističkog projekta, što podrazumeva javnu prezentaciju, kada će komšije moći da daju svoje primedbe.

Javnu prezentaciju eventualnog urbanističkog projekta za potrebe urbanističko-arhitektonske razrade lokacija, Sekretarijat za planiranje i izgradnju bi objavio u lokalnom listu i na samom sajtu Sekretarijata za planiranje i izgradnju. Takođe Komisija za planove Grada Niša bi, nakon javne prezentacije, razmotrila sve primedbe i izvršila bi stručnu kontrolu urbanističkog projekta i utvrdila bi da li je urbanistički projekat u skladu sa planskim dokumentom i dala bi predlog o prihvatanju ili odbijanju takvog urbanističkog projekta - navode iz Sekretarijata.

Sekretar za planiranje i izgradnju dodaje da ova služba mora da poštuje planski dokument, jer će, u suprotnom, i investitori imati mehanizme da se bore za svoja prava da na mestu na kome je dozvoljena gradnja prave objekte.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Para vrti...

    15:45 // 26. 5. 2018.

    ... sve u korist investitora.

    https://www.youtube.com/watch?v=x4v3r1JAjf0&t=85s

  • Vlada

    15:26 // 26. 5. 2018.

    to je vec gotova stvar, neki napredni a podobni je vec tu bacio oko i kraj price..jedino istrajni gradjanski neposluh moze biti od pomoci

  • Aleksandra

    11:42 // 26. 5. 2018.

    Kad građani izađu da protestuju, da li će ova štetna gradska vlast da govori da je prethodna vlast kriva? Nek probaju, a mi da ne zaboravimo da je sadašnji većnik rekao da je odluka usvojena 2012. Pri tom, izgleda da nas vlast ne informiše o svojim planovima, jer smo za odluku saznali tek sad. Te štetočine sve uništavaju, a sad će i prelepi, zeleni Bulevar.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: