Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:19, 21. 2. 2020.

| Društvo

Stanovnici 12. srpske brigade ne žele da im se ulica zove po radikalu Krasiću

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
12 srpske brigade foto J.B
Ne žele da se menja ime ulice; foto: J. B.

Skoro 90% meštana Ulice 12. srpske brigade u Nišu, kako sami kažu, potpisalo je peticiju kojom traže od nadležne Komisije da preispita i poništi odluku o promeni imena ulice, jer ne žele njeno preimenovanje u Ulicu Zorana Krasića. Tu živi i narodni poslanik SRS Nikola Savić, čija je stranka i predložila novo ime, ali on nije želeo da komentariše peticiju svojih komšija.

Stanovnici 12. srpske brigade ne žele da menjaju ime ulice, jer kažuda se tako zove od formiranja i nosi ime po čuvenoj brigadi sa juga Srbije koja je učestvovala u borbama za oslobođenje Niša, Srbije i Jugoslavije od nacista i fašista u Drugom svetskom ratu.

Pored toga, kako kažu, ne žele da menjaju dokumentaciju.

Posebno ističemo da ovakva nepotrebna izmena naziva ulice stvara nepotrebne i značajne troškove, ne samo u novcu već i vremenu oko izmene podataka u ličnoj dokumentaciji, kao i kod drugih institucija (banaka, ustanova i sl.) onih koji žive u toj ulici. Takođe i izmena vrlo obimne dokumentacije privrednih subjekata koji obavljaju delatnost u toj ulici, a o kojima se vodi evidencija kod većeg broja nadležnih državnih organa i organizacija - piše u peticiji.

Smatraju i da nisu ispunjeni minimalni uslovi da Zoran Krasić dobije ulicu, jer od njegove smrti nisu prošle ni 2 godine, a posebno zameraju jer nisu bili pitani da li žele da njihova ulica dobije novo ime.

12 srpske brigade2 foto J.B 90% stanovnika potpisalo peticiju; foto: J. B.Za odluku misle da je neispravna i zato što je inicijativa potekla od narodnog poslanika Srpske radikalne stranke Nikole Savića, koji živi u toj ulici.

Međutim, Savić ove navode svojih komšija nije želeo da komentariše.

Ne bih o tome! - kratko je napisao Savić u SMS-u.

U međuvremenu je meštanima stigao i odgovor iz Skupštine Grada u kojem ih obaveštavaju da je ispoštovana kompletna procedura i da je promena odobrena i u Ministrastvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Pišu i da hitna zamena dokumenata nije potrebna, već da će novo ime ulice biti upisano prilikom promene zbog isteka važenja ličnih dokumenata.

Nisu odgovorili na argument meštana o istorijskoj distanci koja mora da postoji od nečije smrti do trenutka kada dobije ulicu, već su samo prosledili obrazloženje sa Krasićevom biografijom u kojoj, između ostalog, piše da je bio jedan od najistaknutijih niških političara, ali ne i da je bio funkcioner stranke koja zastupa nacionalističku ideologiju Velike Srbije do Karlovca, Ogulina, Karlobaga i Virovitice i koja ume i da negira postojanje drugih nacija.

Stanovnici 12. srpske brigade kažu da im iz Skupštine Grada zapravo i nije stigao odgovor, jer nisu zadovoljni obrazloženjima. Dopisi i žalbe biće upućeni, kako kažu, Zaštitniku građana i Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Peticija meštana Ulice 12. srpske brigade (preuzmi) - 13.59 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djole

    03:49 // 22. 2. 2020.

    Bio je ministar trgovine za vreme vladavine Slobodana Milosevica,kada je najvise prosvercovano cigareta i naftinih derivata.Ovim imenovanjem,sadasnji tajkuni,a tadasnji sverceri,zele da mu se oduze.

  • Nada

    17:13 // 21. 2. 2020.

    Uobičajena je praksa da se ljudi bune prilikom promene naziva ulice. Smatram da ova peticija ima političku pozadinu . Sve izloženo o Zoranu Krasiću u datom tekstu je zloupotreba u političke svrhe. Zoran Krasić zaslužuje da ima ulicu koja nosi njegovo ime .

    • Stanarka ulice

      01:10 // 22. 2. 2020.

      Apsolutno Vas podrzavam da ime ulice gde Vi zivite promenite u ime Zorana Krasica. Ili u koje god zelite.
      Mi koji tu zivimo se ne slazemo, svidjalo se Vama ili ne. I jos, evo meni licno se cini ispravnije da se nazove ulica Olivera Ivanovica, ako se vec menja. Pa?

    • Stefan Ilić

      19:36 // 22. 2. 2020.

      Nado, odbornici sa 4 plaćene funkcije uteši Savića opet...

  • milan peric

    16:27 // 21. 2. 2020.

    Koliko sam razumeo ne placaju promenu dokumenata sto je ljudima najbitnije. Ja sam se bunio za Bul. Zorana Djincica pa nista. Tako da sve prodje...

    • pera ložač

      19:07 // 21. 2. 2020.

      katastar, licence, dozvole, atesti, krediti, osiguranja, garancije, struja, voda, grejanje.....a svuda ft1p.

    • milan peric

      19:53 // 21. 2. 2020.

      Kazem vam menjali smo u Zorana Djindjica protiv volje vecine stanara. Sve je proslo, promenu dokumenata i ft1p nismo drasticno osetitli...

    • Igor

      21:50 // 21. 2. 2020.

      Znači bolje se ne džapaj da ti lakše prođe?

    • Jelena

      01:03 // 22. 2. 2020.

      Tebi je Zoran Djindjic isto sto i radikal Krasic..?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: