Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:09, 21. 6. 2017.

| Društvo

Stanovnici Medoševca nezadovoljni zbog najavljenje gradnje kuća za Rome

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Romsko naselje
Projekat predviđa 25 kuća za najsiromašnije Rome; Ilustracija; Foto: Saša Đorđević

Projekat koji finansira Evropska unija, kojim je predviđeno da u Ulici Ivana Milutinovića budu izgrađene kuće za 50 najsiromašnijih romskih porodica, naišao je na negodovanje stanovnika Medoševca. Njih brine da će u ulici koja je na obodu Stočnog trga, a u blizini njihovog naselja, biti još više kriminala i razbojništva, a od inkluzije Roma koja je, kako kažu, i cilj projekta, neće biti ništa.

“Getoizaciju” Roma u naselju gde su, navode iz Saveta građana Medoševca, učestale krađe, preseretanja i napadi na prolaznike i vozače, nije dobra ni za njih, a ni za porodice koje bi trebalo da se tu nasele. Oni su, posle vesti o izgradnji kuća za socijalno stanovanje, organizovali zbor, na koji je, kažu, došao i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Bulatović nam je tada rekao da još ništa nije konačno što se tog projekta tiče i da još nije izvesno da će se kuće za Rome graditi u Ulici Ivana Milutinovića. Mi smo mu tada predložili da kuće budu raspoređene po svim niškim opštinama - rekao je predsednik Saveta građana Dejan Ćirić.

Iako im je tada, dodaje, najavio da će ih napismeno obavestiti o tome kako će biti rešen ovaj problem, zasada nisu dobili odgovor iz Gradske kuće.

Ćirić kaže da su stanovnici Medoševca spremni da izađu na protest čak i ispred Gradske kuće, ukoliko se ne nađe drugačije rešenje. Njihov predlog je da u svakoj od 5 niških opština bude sagrađeno po 5 kuća. Oni su, kako kažu, zajedno sa građanima iz Ulice Ivana Milutinovića i sela Popovac potpisali peticiju da projekat inkluzije Roma bude rešen na ovaj način. 


Grad: Ne postoji mogućnost promene lokacije

Iako je, prema rečima predsednika Saveta građana Medoševca, Bulatović kazao da ništa još nije definitivno rešeno po pitanju gradnje novog naselja za niške Rome, iz kabineta gradonačelnika je Južnim vestima odgovoreno da nema mogućnosti da se lokacija promeni.

Projekat “Održivi model rešavanja neuslovnih romskih naselja” se, kako su objasnili, sufinansira iz sredstava EU preko programa "Obezbeđivanje trajnih stambenih rešenja i unapređenje infrastrukture u romskim naseljima", koje direktno sprovodi Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa finansiranih iz sredstava Evropske unije.

Zbog načina finaniranja po već odobrenom građevinskom projektu ne postoji mogućnost promene lokacije - naveli su iz Bulatovićevog kabineta.

Ipak, dodaju da će Grad Niš “uložiti sve napore da sagleda interese svih svojih meštana kroz konstruktivan dijalog, omogućavajući i da marginalizovane i socijalno ugrožene romske porodice ostvare svoja prava na pristojne uslova života, bez dalje segragacije romskog stanovništva”.

Podsetimo, 25 kuća za smeštaj 50 romskih porodica trebalo bi da bude sagrađeno u naredne 2 godine, a projekat sa milion evra finansira EU, dok Niš plaća 300.000 evra.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Op op op

    07:46 // 22. 6. 2017.

    Prodas gradsku imovinu po centru za bagatelu jer nema para u budzetu a onda ulozis 300000e za nekog ko ne daje ni dinar u gradski budzet. Genijalno!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: