Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:06, 10. 11. 2020.

| Društvo

Staro groblje se temeljno sređuje posle pola veka - pojedinci negoduju zbog posečenih stabala

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
staro g
Stabla se seku, grašani negoduju; foto: Čitalac

Puno je drveća naslaganog u kompleksu niškog Starog groblja - posečenih i “izmetrenih” stabala različite starosti i debljine. Pojedinim Nišlijama to smeta, jer smatraju da se gube pluća grada u vreme dok je vazduh najzagađeniji, a iz Opštine Palilula podsećaju da je u toku kompletno sređivanje Starog groblja posle pola veka i da je sve posečeno u dogovoru sa “Zelenilom” i Zavodom za zaštitu prirode.

Poslednja sahrana na Starom groblju u Nišu bila je 1971. godine i od tada se, kažu u Paliluli, niko ozbiljnije nije bavio ovim kompleksom koji se u srcu Niša prostire na 17 hektara.

image0 Drveće različite starosti; foto: ČitalacNedavno je pokrenuta akcija temeljnog sređivanja i čišćenja, kako kažu, šume koja se decenijama unazad tu stvarala, ali posečena stabla zasmetala su pojedinim sugrađanima koji su se javili redakciji.

Ovo je strašno. U vremenu kada je zagađenost najveća oni seku zrela stabla i pluća našeg dela grada - piše jedna čitateljka.

Međutim, u Paliluli kažu da nijedno stablo nije posečeno bez dogovora sa sektorom “Zelenilo” JKP Mediane i Zavodom za zaštitu prirode.

Seku se različita stabla. Neka zbog starosti, neka zbog bezbednosti, neka jer su porasla na stazama i prolazima, a neka jer su bukvalno rasla iz grobova i lomila spomenike i nadgrobne ploče. 50 godina niko nije održavao kompleks i to se vidi i po drveću koje je raslo prirodnim putem i bez ikakvog reda - kažu u Opštini. image5 Nisu se videli spomenici od vegetacije i drveća; foto: Čitalac

Već nedeljama se rasčišćava, kako kažu, istorija Niša, a radnici i mašine još ne mogu da dođu do groba Koleta Rašića, kojeg je “progutala” vegetacija. To je, tvrde, pokazatelj stanja u kojem se ovaj deo Niša nalazi.

Naš cilj je da uredimo Staro groblje. Nekada se za dan škole išlo do groba Koleta Rašića redovno, a sada ne možemo da priđemo. Ideja je da napravimo uređen kompleks u kojem će naravno biti i puno drveća - kažu u Paliluli.

Plan im je da uskoro poprave osvetljenje, a kada se sve uredi, održavanje može da preuzme, kako kažu, neko od niških preduzeća kojima je to u opisu posla i delatnosti.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mara

    07:14 // 11. 11. 2020.

    @ Smuk ko ti kriv sto si star ko ja :)))

  • Ouzo

    21:21 // 10. 11. 2020.

    Ako, komunisti,sps, spo, dss, zuti i ostali, nista nisu radili, sta ste vi, iz opstine Palilula radili, od 2012 ? Duplo nista, e, sad ima da sredite !!!

  • Mika

    19:36 // 10. 11. 2020.

    Nekom naprednom zatrebale cepanke da zalozi novi kamin u centar grada.... da se vidi raskos...... nismo mi normalan narod. Svuda u svetu drvece sade i posumljavaju gde stignu- mi ga u sred centra secemo i unistavamo..... naredne godine nece porasti drvece- nego ponovo KOROV. Pobrinite se za korov, vrli gradski strucnjaci. Groblje i rastinje se odrzavaju cele godine redovno- a ne kampanjski.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: