Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 24. 5. 2013.

| Društvo

Štrajk za kraj i početak školske godine

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Vladimir Milićević
Vladimir Milićević

Školska godina u Nišu završava se štrajkovima upozorenja, a naredna bi mogla da počne jednonedeljnom obustavom rada. Zbog gašenja odeljenja, oko 500 nastavnika ostaće bez posla, tvrde u Sindikatu prosvetnih radnika Niša.

Zbog smanjenja broja odeljenja u srednjim školama, neki nastavnici i profesori, koji su već bez dela norme, ostaće bez posla, a javiće se i novi tehnološki viškovi, ocenjuje Vladimir Milićević, predsednik ovog sindikata.

Unija prosvetnih radnika Srbije predlaže smanjenje broja učenika na 25 po odeljenju što bi, kako tvrde, rešilo problem, a što je već i predviđeno strategijom obrazovanja. Tako bi se „dobilo“ novih 700 odeljenja na nivou Srbije.

- To Ministarstvo ne bi koštalo ništa. Isti je broj ljudi, isti je budžet, a sprečilo bi stvaranje novih tehnoloških viškova. Što je još važnije, poboljšali bi kvalitet nastave, jer nije isto raditi sa 25 i sa 30 i više učenika u odeljenju - kaže Milićević.

Vladimir Milićević Vladimir Milićević u studiju Južnih vestiSem smanjenja broja učenika po odeljenju, Unija traži i da se srednje obrazovanje proglasi obaveznim. Tvrdi se da i ostali zahtevi nisu usmereni samo na rešavanje problema viška nastavnog kadra, već na poboljšanje kvaliteta obrazovanja.

Sve to, trebalo je, kako tvrde u sindikatu, da se nađe i u izmenama i dopunama zakona o obrazovanju. Ali je, uprkos najavama iz Ministarstva, kaže Milićević, to nestalo iz predloga zakona pre no što je on ušao u skupštinsku proceduru.  

- Nijedan naš predlog nije ušao! Kao da su zaboravili jednostavno da smo išta rekli! Stvar je u tome da mi ne napadamo Ministarstvo i ne tražimo im greške, već hoćemo da pomognemo da bi svima bilo bolje. Jer obrazovni sistem je u haosu! - kaže Milićević.

Štrajku upozorenja Unije prosvetnih radnika Srbije već se priključilo 19 niških škola. Nije održan prvi čas, a to će se desiti i 30. maja. U slučaju da odgovora Ministarstva ne bude do 4. juna, tog dana nastave neće biti, a najavljen je protest ispred Školske uprave.  

Opširnije o razlozima koji stoje iza zahteva Sindikata prosvetnih radnika, kao i mogućem odlaganju početka naredne školske godine, pogledajte u emisiji „15 minuta“.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar Pavlovic

    11:16 // 25. 5. 2013.

    Obrazovanje vise nikom nije bitno.Drustvo nam je takvo da bolje prolaze oni koji ga nemaju i koji tako vaspitavaju i svoju decu.

  • duševni profesori štrajkuju

    10:34 // 24. 5. 2013.

    Imate grešku u tekstu Vi ste napisali"već hoćemo da pomognemo da bi svima bilo bolje" a treba "već hoćemo da pomognemo da bi NAMA bilo bolje jer učenici postoje zbog NAS"

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: