Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:55, 18. 1. 2021.

| Društvo

Studenti niškog DIF-a zabrinuti zbog odlaska na Kopaonik usred pandemije, dekan kaže preduzete sve mere

Autor:T. TasićIzvor:Južne vesti
Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Niš
Sam boravak na snegu, kažu studenti, nije tako veliki rizik po zdravlje, ali ih brine organizacija u hotelu; foto: J. C. M.

Zbog obavezne semodnevne terenske nastave na Kopaoniku, studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja uplašeni su za svoje i zdravlje profesora, te navode da su bez ikakvih uputstava o bezbednosti preko 100 studenata po grupi, kako kažu, primorani da borave u hotelu i dele isti prostor. Da je sve pod kontrolom, kao i da su studentima obezbeđeni svi potrebni uslovi ističe dekan DIF-a Milovan Bratić.

Terenska nastava na DIF-u je obavezna za studente treće i četvrte godine, a ona uključuje skijanje i tokom letnjeg perioda aktivnosti u prirodi. Prošle godine je krajem avgusta meseca, kažu studenti, nastava koja je trebalo da bude organizovana na Vlasinskom jezeru, upravo zbog virusa korona i bezbednosti studenata i profesora, pomerena u gradu i okolini, ali to nije i sada slučaj.

Ovih dana Srbija ima i po nekoliko hiljada zaraženih svakog dana, a fakultet organizuje odlazak na Kopaonik od 17. januara prva grupa i 24. januara druga grupa. Bez ikakvih uputstava o bezbednosti preko 100 studenata po grupi biće primorani da borave u hotelu i dele isti prostor. Evropske zemlje ove zime zatvaraju skijališta sa nadom da će tako smanjiti broj zaraženih – navode studenti.

Sam boravak na snegu, kažu, nije tako veliki rizik po zdravlje, ali ih brine organizacija u hotelu, pa pitaju kako će se organizovati bezbedan boravak studenata u sobama sa više kreveta.

Slobodno vreme ćemo provoditi zatvoreni u sobama, a to je dovoljan rizik da se virus proširi među nama. Skrećemo pažnju na to da je veliki broj studenata, ali i profesora preležao virus i da ne bi smeli da imaju veće fizičke napore – kažu studenti.

Da studenti ne treba da brinu, jer je u hotelu sve preduzeto, kaže dekan Milovan Bratić, a navodi i da je DIF po planu organizovao aktivnosti i da se na Kopaoniku trenutno nalaze sva četiri fakulteta iz zemlje.

Mi smo sami u hotelu, imaju sve potrebne uslove, imaju dovoljnog prostora da ne smetaju jedno drugom , grupe su male njih 9, 10 u grupi, ima gore 12 nastavnika koji izvode nastavu, nema odlaska u kafiće. Drži se nastava dokle se drži, posle toga se odlazi u hotel. Imaju odmor, večeru, pa aktivnosti večernje od 20 do 22, imaju noćno skijanje, aktivnosti u sali, aktivnosti na sankanju, tako da je sve raspoređeno – navodi Bratić.

Studentima nije jasno ko je podržao i doneo definitivnu odluku da se ide na Kopaonik kada su još na snazi mere zaštite od virusa, pa pitaju i šta će biti ako se, kažu, neko zarazi virusom i ko će onda da bude odgovoran, te da li zdravlje jednog studenta ima cenu od 389 evra koliko, ističu, košta kurs skijanja.

Pa biće šta će biti, zaraze se svugde ljudi. Da li će se neko zaraziti ili se neće zaraziti, ne možemo hipotetički da postavljamo pitanje. Radili su čitavo vreme i niko im se u hotelu nije zarazio. Možete se zaraziti svugde, kao što se možete i povrediti svugde. Mi smo u ovom periodu sada kada je van pansionski, kad su cene najniže, kad mogu studenti da plate. Raspust je završen, na sreću, nema dece, apsolutno je sve pod kontrolom – poručuje Bratić.

Četvrta godina ima veliki deo odrađenih obaveza na predmetu koji zahteva obaveznu terensku nastavu, kažu studenti, a poručuju da bi za one sa treće godine mogla da se organizuje koncentrisana nastava januara naredne godine i da se tako ispune svi zahtevi na predmetu.

Dodaju da je bezbednost na fakultetu od početka pandemije bila na izuzetno visokom nivou, pa su zbunjeni i ujedno zabrinuti zbog organizovane nastave na Kopaoniku.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • PP

    15:23 // 19. 1. 2021.

    Mnogo ste jadni. Sedite u svojim mišijim rupama i kritikujte samo, daleko će vas to odvesti.

  • Oblak

    07:57 // 19. 1. 2021.

    Komentare smatram jednom vrstom ankete. Tu se vidi šta građani misle o postojanju tog fakulteta.

    • Smuk

      10:05 // 19. 1. 2021.

      @Oblak : Nije tačna tvoja opservacija ! Gradjani ne moraju da upišu tj. da završe fakultet ako drugačije razmišljaju ...
      Kako god, fakultet postoji zbog mladih ljudi - pa ko voli nek izvoli !

    • MC

      12:16 // 19. 1. 2021.

      Apsolutno pogrešno. U zemlji gde je samo do 10% stanovništva visokoobrazovano, apsurdno je smatrati da je stav građana iskazan u komentarima na neku vest o visokoškolskoj ustanovi i njenim aktivnostima relevantan i pokazatelj bilo čega. Uostalom, da li onda možemo da kažemo, da rukovođeni tvojom logikom, mi imamo najbolju vlast jer joj je upravo ovaj i ovakav narod dao preko 50% svojih glasova?

  • oblak

    07:54 // 19. 1. 2021.

    DIF - Da imaš fakultet.
    lepo za studiranje, logorovanja, plivanje, skijanje, druženje i to ti se čini kao da piješ slatku vodicu. Čim završiš nema perspektive, zapošljavanja, odmah postaješ gladan.
    Fakultet postoji zbog profesora, a ne zbog studeneta bez perspektive.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: