Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:12, 17. 8. 2021.

| Društvo

Sukobe zbog izgradnje privatne klinike kod novog Kliničkog centra u Nišu rešavaće sud

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
ukc niš
Već izgrađeno nekoliko spratova nove poliklinike kod Urgentnog; foto: T. R.

Ugrožavanje bezbednosti, dovođenje pacijenata u zabunu i ometanje funkcionisanja Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu - problemi su koje je, prema rečima direktora ove ustanove Zorana Perišića, donelo to što privatni investitor gradi polikliniku odmah pored Urgentnog centra, za šta koristi put između gradilišta i UKC-a. Advokat investitora kaže da Perišić nema pravo da određuje ko će koristiti ovaj put i da je reč o ličnom, a ne pravnom interesu.

Odmah pored Urgentnog centra podignuto je već nekoliko spratova buduće privatne poliklinike, čiji je investitor Vladimir Sinđelić. Da bi zgrada rasla, mašine i materijal do gradilišta su stizali putem za koji u Kliničkom kažu da ne bi smeli da prolaze.

Direktor Perišić tvrdi da nije bezbedno da teška vozila prolaze putem koji drže stubovi. Takođe, objašnjava i da sanitetska vozila zbog kamiona i drugih mašina sa gradilišta ne mogu nesmetano da prolaze do Urgentnog centra.

To su kamioni teški više desetina tona. Ne dao Bog da se nešto desi, da ti stubovi popuste, a ja ne znam kolika je njihova nosivost, mi više nemamo ulaz u Urgentni centar. U tom slučaju bio bi paralisan ulaz i na rentgen dijagnostiku i zračnu terapiju - objašnjava Perišić.

ukc niš Advokat tvrdi da investitor ima sve dozvole; foto: T. R.Dok on ukazuje na to da su postavljeni i znakovi koji zabranjuju prolaz teškim vozilima, advokat investitora Dobrivoje Perić tvrdi da ničija bezbednost nije ugrožena jer kamioni ne dolaze do dela koji drže stubovi.

Kako navodi Perišić, sporni put je 2012. godine prebačen iz vlasništva Grada u vlasništvo republike, a 2018. izgubio je status ulice jer je dat na korišćenje niškom Kliničkom centru, pa to više nije Ulica Petra Seratlića.

Sa druge strane, Perić navodi da ovo jeste Ulica Petra Seratlića, te da je investitor dobio čak i broj - 23. Prema njegovim rečima, u ovoj ulici već je 16 objekata i tu žive ljudi koji takođe nemaju drugu ulicu kojom bi prolazili.

Tačno je da su dobili zemljište od Vlade na korišćenje, ali to ne znači da ovi ne smeju da ga koriste. To je javna saobraćajnica iako je data na korišćenje - kaže Perić.

ukc niš Situacija između obezbeđenja i radnika sa gradilišta bila napeta; foto: Screenshot/M. M.Sporovi između ove dve strane dobili su i sudski epilog. Pokrenuto je više postupaka, a Perišić kaže da je Osnovni sud privremeno zabranio Sinđeliću da koristi ovaj put.

Izrečena je mera privremene zabrane investitoru Vladimiru Sinđeliću, suprugu vlasnice “Human-a” Olivere Sinđelić. Uprkos tome, investitor je nastavio sa nepoštovanjem sudske mere, a to je krivično delo. Imamo i zapise i zvali smo policiju kada su 6. avgusta došli sa kamionom za izlivanje betona. Prijavili smo to i tužilaštvu - kaže Perišić.

ukc niš Postavljena signalizacija kojom se zabranjuje kretanje kamiona u ulici; foto: UKC NišPerić zaključak Osnovnog suda opisuje kao nepodoban za izvršenje i naglašava da on onemogućava gradnju za koju imaju dozvole.

Vladimir Sinđelić je kupio parcelu koja nije u sastavu Kliničkog centra i ima sve potrebne dozvole. Tri metra prednjeg dela parcele izdvojena su za izgradnju puta i to je bio uslov za dozvolu - tvrdi Perić.

Osim u izgradnji, Perišić probleme vidi i u budućnosti, kada poliklinika počne da radi.

Da li će pacijenti biti u zabuni kada dođu tu i vide neki medicinski objekat? Da li će misliti da je to sve Klinički centar? Odgovorno tvrdim da ne postoji nijedna ozbiljnija analiza koja se radi u privatnim ordinacijama, a ovde ne, ali postoji mnogo analiza koje se rade ovde, a kod njih ne. Pokrenuću postupak protiv svakog lekara za koga mogu da dokažem da upućuje pacijente u privatnu ordinaciju - navodi Perišić.

Sa druge strane, Perić tvrdi da su privatni i državni zdravstveni objekti jednaki pred zakonom i da je u redu da se vidi koju opciju će pacijenti birati.

Ono oko čega su obe strane saglasne jeste da je situacija između obezbeđenja UKC-a i radnika na gradilištu bila i na ivici incidenta.

Međutim, dok Perišić kaže da se naoružano obezbeđenje povuklo da ne bi došlo do ozbiljnijeg sukoba, Perić tvrdi da su pripadnici obezbeđenja sprečavali kamion da uđe na gradilište i tako ga zadržavali na putu kako bi lažirali situaciju u kojoj vozilo Hitne pomoći ne može da prođe od njega.

Dok iz UKC-a tvrde da je sam ivičnjak međa između ove ustanove i buduće poliklinike i da javnog puta nema, advokat investitora poručuje da će sud reći svoje 31. avgusta, za kada je zakazano ročište.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Miloš

    07:32 // 19. 8. 2021.

    Jedini put do glavnog ulaza u klinicki centar jeste taj koji blokiraju kamioni i radne masine, mnogo puta sam bio licno prisutan kada kamion blokira put vozilu hitne pomoci koje je pod sirenama rotacijom,dok onaj pomeri kamion dok se okrene..
    Ulica je mala i zabranjeno je za kamione, odma pored i ispod su stubovi.Ko je dao dozvolu za gradnju on da placa stetu sutra a ne Gradjani.

    • Mihajlo

      10:41 // 19. 8. 2021.

      To znači da nijedan od vlasnika parcela pored tog puta uz klinički centar ne sme da gradi objekte. Republika neka onda kupi sve parcele koje koriste tu javnu saobracajnicu, pa onda neka svojataju.

    • Neko iz mase

      21:54 // 26. 8. 2021.

      Auuu prijatelju, da nisi ti Perišić? Kakvi stubovi? Stubovi su 20 metra od ulice? I ulica jeste u pitanju, kojoj god parceli da su je pripojili, ako te nešto buni pitaj one koji tamo žive 50 godina, a ne Perišića koji je juče tu došao da radi, dok će u pola tri da sedne u svoj džip, svojom ulicom da se odveze do kuće, a kada meni postavi rampu, crep ću na komad da unosim u dvorište

  • RiM

    15:11 // 18. 8. 2021.

    Ово је забрињавајуће за друштво! Пише се свашта, ама баш свашта. Дозвола је издата у складу са Планом и законом. Само се тако издају дозволе и никако другачије. Земљиште по култури може бити њива, лавада, вештачки створено итд. По имовинсом статусу пеивстно, државно или задружно. По намени остсло или јавно. Е, тај простор кога Перишић својата је ЈАВНО, јавна улица. Нема овде места за суд.

    • M i R

      09:26 // 19. 8. 2021.

      Ok, javno je, ali je dato na koriscenje UKC, jel tako, nije javna saobracajnica, nije put, vec prilaz za UKC. I ja sam korisnik drzavnog zemljista na kome mi je kuca, da li to sad znaci da mozete Vi da radite sta hocete u mojoj kuci ili dvoristu? Nemam problem da me ispravite ako gresim.
      Investitor neka odradi sebi prilaz. Privatnu pored drzavne, ok. Narod bira gde ce, samo neka se jasno obelezi!

    • Kimi

      18:20 // 19. 8. 2021.

      Ma ne svojata Perišić ništa i ništa ovde nije slučajno!Po vama mogli su dobiti dozvolu da ovde na parkingu zidaju i niko im ništa ne može! Parking je JAVNA POVRŠINA /po vama/ gde svi imaju pravo da parkiraju i grade po potrebi! A i za pacijente bi tu bilo najbliže!

  • Dejan

    10:36 // 18. 8. 2021.

    Podrška Perišiću!

    • Laza Lzarević

      18:24 // 4. 10. 2021.

      Perišić je upravu-Štiti svoju kuću od grdjevinske mafije,Svi koji su učestvovali u izdavanje dozvole treb isterati sa posla i u zatvor.Koliko li su para uzeli od investitora.Gde je policija,

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: