Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:58, 8. 4. 2023.

| Društvo

Svetski dan Roma - najveći problemi diskriminacija, siromaštvo, nezaposlenost i dečiji brakovi

Autor:J. StojanovićIzvor:Južne vesti
romi bg 4
Danas se obeležava Svetski dan Roma; ilustracija; foto: Pokret "Opre Roma"

Više od pet decenija se na današnji dan, 8. april, u svetu obeležava Međunarodni dan Roma. Neki od njihovih najvećih problema su i dalje diskriminacija, nezaposlenost, kao i život bez struje, kakav su nedavno čak 9 meseci živeli stanovnici niškog naselja "12. februar", ali i dečiji brakovi, čime su posebno ugrožene mlade Romkinje. Iz Zeleno-levog fronta pozivaju na hitno rešavanje životnih problema sa kojima se Romi suočavaju, a gradonačelnici Niša i Leskovca poručuju da će nastaviti da rade na poboljšanju uslova njihovih života.

Povodom Svetskog dana Roma reagovao je Pokret "Ne davimo Beograd" i "Forum Roma Srbije", koji pozivaju na hitno rešavanje svih životnih problema i prepreka sa kojima se suočavaju pripadnici romske zajednice u Srbiji.

Ističu da je to i danas najmarginalizovanija grupa ljudi u našem društvu, isključena sa tržišta rada i zajednica sa najvećom stopom nezaposlenosti.

Neprihvatljivo je da u 21. veku bilo ko bude isključen iz društva i osuđen na život u siromaštvu. Nažalost, Romi i Romkinje pretežno žive u neformalnim/podstandardnim naseljima, segregirani od ostalog stanovništva, često bez struje, vode i najosnovnijih preduslova za dostojanstven život. Međunarodni dan Roma se obeležava kontinuirano više od pet decenija, i to je dobro, ali problemi sa kojima se suočavaju Romi ostaju isti, jer se nedovoljno radi na njihovoj integraciji, a najčešće mere nisu praćene adekvatnim budžetskim sredstvima za njihovo sprovođenje - istakao je Dejan Marković, predsednik Foruma Roma Srbije.

Narodna poslanica Biljana Đorđević je ukazala i da je licemerna izjava predstavnika vlasti da “Romi odbijaju da se integrišu”, jer smatra da oni ne sprovode mere za integraciju.

Istakla je i to što ostavljaju zakonsku mogućnost dečijih brakova, čime posebno ugrožavaju mlade Romkinje, iako je Komitet za prava deteta Ujedinjenih nacija tražio da se to onemogući.

Da li je država saučesnik u nedelu time što i dalje omogućava dečije brakove? Ili time što nema reakcije ako romska devojčica prestane da ide u školu koja je obavezna? Ili da nema predviđeno pravo na socijalnu pomoć kao žrtva dečijeg braka? Ispitanice koje su "stupile u brak" pre punoletstva imaju više dece, žive u mnogočlanim domaćinstvima, u lošim stambenim uslovima, bez mogućnosti da samostalno odlučuju o rađanju. Što su manje obrazovane, to su češće žrtve prinudnih brakova. Ovo moramo da promenimo! - napominje Đorđević.

Kao jedan u nizu učestalih primera diskriminacije i segregacije Roma navode primer iz Niša - kada su tokom prošle godine čak 9 meseci stanovnici romskog naselja "12. februar" živeli bez struje.

Zato na kraju zahtevaju od države preuzimanje neophodnih mera kako bi Romi i Romkinje imali mogućnost da se zaposle, da imaju bolje uslove života u romskim naseljima, kao i omogućavanje školovanja romskoj deci, kako bi sebi obezbedili bolju budućnost i bili ravnopravni građani i građanke našeg društva.


Sotirovski i Cvetanović čestitali Romima praznik

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je čestitala Svetski dan Roma i rekla da će Grad nastaviti da radi na unapređenju njihovog položaja, u svim oblastima društvenog života.

Grad Niš posvećeno nastavlja da zajedno sa pripadnicima romske zajednice radi na njihovom obrazovanju i zapošljavanju, negovanju kulture i običaja. Dodeljujemo stipendije za učenike i studente romske nacionalnosti, obezbeđujemo prekvalifikaciju po izboru i sticanje sertifikata, vodimo akciju priključenja romskih domova na elektromrežu, uređujemo komunalnu infrastrukturu u romskim mahalama - poručila je Sotirovski.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je rekao da je to multikulturan grad, koji neguje različitosti i sprovodi odgovornu socijalnu politiku, kao i da romska populacija čine važan segment leskovačkog identiteta, jer u njemu živi najveći procenat Roma u odnosu na broj stanovnika.

Čast mi je što je Leskovac prepoznat kao primer dobre prakse kada se radi o odnosu prema pripadnicima romske nacionalne manjine i poštovanja njihovih prava. Naša je obaveza da nastavimo da se zalažemo za dodatno unapređenje njihovog položaja, za iskorenjivanje predrasuda, diskriminacije, nejednakosti, socijalne isključenosti i siromaštva. Radićemo na daljem unapređenju obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i na omogućavanju ravnopravnog uključivanja Roma u sve segmente našeg društva - naveo je Cvetanović.

Ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković je takođe čestitala Svetski dan Roma, a kaže da posebnu podršku pruža romskim ženama i devojčicama.

Na današnji dan posebno moramo da ukažemo na položaj žena Romkinja, koje pripadaju višestruko diskriminisanoj grupi. Rano napuštaju školovanje – samo 28 odsto romske populacije završi srednju školu, a veliki broj njih je izložen sklapanju dečjih i ranih brakova. Sve ovo doprinosi kršenju njihovih ljudskih prava i utiče na pravo devojčica i žena na zdravlje, obrazovanje, jednakost i pravo na život bez nasilja. To moramo da promenimo, zato smo osnovali i Nacionalnu koaliciju za okončanje dečijih brakova, da kroz zajednički rad i partnerstvo doprinesemo boljem i kvalitetnijem životu naših sugrađanki - poručila je Gojković.

8. april je proglašen Međunarodnim danom Roma odlukom Skupštine ujedinjenih nacija, a to je prilika da se istakne poreklo, jezik, kultura i očuvanje identiteta Roma, ali i ukaže na brojne probleme sa kojima se i danas suočavaju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • FoxMulder

    12:19 // 9. 4. 2023.

    Samo privilegije a obaveze nula. Oni diskriminišu sami sebe jer im tako više odgovara. Ne moraju da rade da bi bili na teretu države, sve im je besplatno i niko im ništa ne može. Ja kad bi sa zapregom prošao kroz grad 100 puta bi me zaustavili i napisali mi silne kazne.

  • Bin Zajeb el Najdan

    09:27 // 9. 4. 2023.

    U komunizmu je pokušana njihova integracija, dobijali su stanove preko fabrika koje su kasnije prodavali i vraćali se u nehigijenska naselja.

  • Zavejani grad

    08:20 // 9. 4. 2023.

    Ima koji mogu da rade...za motanje kablova dovoljno je i 4 razreda osnovne škole.Zašto da žive ceo vek na teret države a naše majke i očevi da rade ...uz to ne plaćaju ništa državi...i zna se svakog 20. u mesecu...op socijalna..bankomat poštanske

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: