Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:50, 20. 1. 2023.

| Društvo

Svetski dan ljubitelja sireva obeležen u čuvenoj pirotskoj Mlekarskoj školi

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
svetski dan sira
Simbolično obeležen i u Pirotu: foto: Mlekarska škola

Širom planete se 20. januar obeležava kao Svetski dan ljubitelja sireva i taj dan simbolično je obeležen i u Pirotu, u čuvenoj Mlekarskoj školi, degustacijom proizvoda radionice te specijalizovane srednje škole. Na trpezi su bili gauda, trapist, grčka feta, edamer, sirevi sa paprikom, biberom, maslinama i nezaobilazni brend škole - pirotski kačkavalj.

Nastavnici i učenici obrazovnog profila prerađivač mleka Škole "dr Obren Pejić" su pripremili široku paletu proizvoda od mleka, a pored standardnog asortimana proizvoda koji se mogu naći u prodaji, učenici i radnici Mlekarske škole, kao i roditelji učenika, mogli su da probaju i neke vrste proizvoda od mleka koji se ne mogu naći u slobodnoj prodaji.

Dragana Jovanović, profesorka predmetne nastave, podseća da u svetu postoji oko 1.500 vrsta sireva - od slanih, slatkih, mekih, tvrdih sireva i da svaki sir ima svoj karakteristični ukus i način pripreme. kačkavalj Pirotska škola najpoznatija po pirotskom kačkavalju; foto: Lj. F.

Mi se trudimo da naše učenike pored tradicionalnih vrsta sireva, po kojima je naš kraj poznat, kroz školovanje upoznamo sa što više vrsta proizvoda od mleka koji se proizvode u svetu. Potrudili smo se da na ovaj dan pripremimo delić onoga što naši učenici nauče za 3 godine školovanja najviše kroz časove praktične i blok nastave. Kao institucija, kakvih je danas malo u svetu, osećamo obavezu da damo svoj skromni doprinos širenju gastronomske kulture sireva - rekla je Jovanovićeva.

Na časovima praktične nastave učenici i nastavnici mlekarstva su posebno za ovu priliku pripremili i niz drugih proizvoda od mleka čiju recepturu oni upoznaju na časovima praktične nastave, pa su tako na trpezi bili i sirevi po kojima su druge zemlje poznate.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Velimir Stojiljković

    20:14 // 20. 1. 2023.

    Elem, kačkavalj ili caciocavallo ..
    Kada su rimljani došli u ove krajeve na konjima su imali dva kanapom vezana komada tvrdog sira. Okolina Napulja ..

  • Mika

    18:37 // 20. 1. 2023.

    Cuveni pirotski ovciji kackavalj vise uopste nije kakav je nekada bio, na zalost... Kvalitet i ukus stalno varira (tj. gori je).

    • Belac

      20:47 // 20. 1. 2023.

      Pa prijatelju i ovce nisu kao što su nekad bile! A i pastiri takođe!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: